Chemie rozpouštědel

Předmět není vypsán Nerozvrhuje se

Kód Zakončení Kredity Rozsah Jazyk výuky Semestr
307KRCRO zkouška 2 24 hodiny PŘEDNÁŠEK za celý semestr (45 minut), 32 až 42 hodin domácí příprava česky letní

Garant předmětu

Jméno vyučujícího (jména vyučujících)

Obsah

Předmět představuje rozpouštědla jako specifickou kategorii chemických látek v praxi konzervátora a restaurátora včetně jejich specifických vlastností. Rozpouštědla jsou studentům představena především z aplikačního hlediska, z důrazem na praktickou složku kurzu.

Hlavní témata:

1/ Teorie a princip rozpouštění, vliv podmínek na průběh rozpouštění.

2/Kategorizace rozpouštědel na základě polarity a použití, vlastnosti rozpouštědel.

3–4/Historie používání rozpouštědel, rozpouštědla ve fotografii, rozpouštědla organických polymerních látek.

5–6/Rozpouštědla v restaurátorské a konzervátorské praxi – typická rozpouštědla a oblasti použití, aplikace rozpouštědel v kontextu ovlivnění historického materiálu.

7/Rozpouštědla barviv, rozpouštědla v malířské praxi.

8–9/Bezpečnost práce s rozpouštědly, vliv na zdraví a životní prostředí. Práce s rozpouštědly v laboratorních podmínkách a v exteriéru.

10/Praktická cvičení – volba vhodného rozpouštědla, práce s rozpouštědly.

11–12/Praktická cvičení – rozpouštění modelových vzorků a vrstev.

Výsledky učení

Student bude seznámen s vlastnostmi a použitím rozpouštědel s důrazem na konzervátorskou a restaurátorskou praxi. Důraz je přitom kladen na praktickou složku – kde se různé typy rozpouštědel uplatňují, jak postupovat při volbě vhodného rozpouštědla, aby bylo dosaženo žádaného výsledku bez poškození ostatních částí historického předmětu a jak přistupovat k používání rozpouštědel z hlediska bezpečnosti, zdraví a ochrany životního prostředí.

Předpoklady a další požadavky

nejsou

Literatura

Povinná:

Zelinger, J., et al.: Chemie v práci konzervátora a restaurátora. 2. vydání, Academia Praha, 1987.

Doporučená:

Svoboda J., et al.: Organická chemie I, Nakladatelství VŠCHT, 2005. 8070805617

Hodnoticí metody a kritéria

Studenti jsou hodnoceni na základě ústní zkoušky.

Poznámka

nejsou

Další informace

Pro tento předmět se rozvrh nepřipravuje

Předmět je součástí následujících studijních plánů