English versionEnglish version
Loading...
ACADEMY OF PERFORMING ARTS IN PRAGUE

Analýza tance 1

Zapsat Zobrazit rozvrh

Kód Zakončení Kredity Rozsah Jazyk výuky Semestr
107AT1 Z 4 1+1/T česky zimní
Garant předmětu:
Dorota GREMLICOVÁ
Jméno vyučujícího (jména vyučujících):
Dorota GREMLICOVÁ
Výsledky učení dané vzdělávací složky:

Cílem předmětu je seznamení s metodologickými východisky taneční analýzy a s existujícími analytickými postupy, poskytnutí základního rámce a pojmového aparátu pro analyzování vnitřní struktury tance a jeho vnějších kontextů. Teoretické poznatky jsou aplikovány na konkrétní taneční materiál. Předmět má přispět ke schopnosti porozumět tanci, zákonitostem jeho utváření, specifikům různých druhů tance.

Forma studia:

výklad teoretických koncepcí, analýza ukázek z videozáznamu, diskuse

Předpoklady a další požadavky:

Pro zvládnutí předmětu je nutná orientace v taneční problematice, znalost různých typů tance, praktická pohybová zkušenost, znalosti z oblasti teorie umění.

Doporučené volitelné vzdělávací složky:

Nejsou žádné nepovinné složky nutné pro absolvování tohoto předmětu.

Obsah kurzu:

Historický přehled vývoje taneční analýzy, vůdčí osobnosti: Výklad formování taneční analýzy jako specifické tanečně vědné disciplíny, její účel a výchozí podmínky, problém záznamových metod tance (srovnání filmového záznamu a grafického zápisu tance jako podkladu taneční analýzy), spojitost vývoje taneční teorie a analýzy, vůdčí osobnosti historie a současnosti taneční analýzy (Rudolf Laban, Claudia Jeschke, Adrienne Kaeppler aj.).

Výchozí principy taneční analýzy, pojmy langue a parole: teorie Ferdinanda de Saussure jako podklad taneční analýzy, pojmy langue a parole a možnosti jejich použití v analýze tance.

Metody taneční analýzy: přehled existujících metod taneční analýzy, rozlišení metod usilujících o obecnou platnost pro různé taneční druhy a styly (Labanova analýza pohybu) a metod určených k analýze specifických tanečních systémů (např. forem historických tanců, klasické taneční techniky, etnických tanců apod.). Labanova metoda, její zdroje, vznik a formulování, univerzální charakter a použití, hlavní principy, prostorová analýzy pohybu, teorie effort/shape a jejich specifické rysy.

Model taneční analýzy Janet Adshead-Landsdale: Výklad modelu založeného na čtyřech analytických krocích, zahrnujících analýzu komponentů tance, formy tance, interpretaci tance a zhodnocení.

Analýza komponentů a formy tance: Detailní výklad dvou prvních kroků analýzy tance, zaměřených především na analýzu vnitřní struktury tance, poznání kompozičních elementů tance a konkrétního způsobu jejich spojení v tanci. Teoretické poznatky jsou bezprostředně použity v semináři pro analýzu vybraných tanců, které představují variabilní vzorek různých tanečních stylů, historických forem a geograficky odlišných tanečních kultur; pracuje se především s videozáznamem, případně s kinetogramy tanců (např. Faunovo odpoledne v choreografii Václava Nižinského, s hudbou Clauda Debussyho). Součástí seminární činnosti je práce s hudební partiturou při analýze vztahu tance a hudby.

Doporučená nebo povinná literatura:

Adshead, Janet ed.: Dance Analysis: Theory and Practice, London 1988.

Guest-Hutchinson, Ann; Jeschke, Claudia: Nijinsky´s Faune restored, 1991.

International Encyclopedy of Dance, New York, Oxford 1998 (heslo Laban Principles of Movement Analysis).

Kaeppler, Adrienne L.:Dance and the Concept of Style. In Dance, Style, Youth, Identities, Proceedings of the 19th Symposium of the International Council for Traditional Music Study Group on Ethnochoreology, Strážnice 1998.

Sachs, Curt: World History of the Dance, New York 1937.

Saussure, Ferdinand de: Kurs obecné lingvistiky, Praha 1989.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody:

přednáška a seminář

Hodnoticí metody a kritéria:

kredity jsou uděleny na základě:

aktivity v semináři

splnění seminárních úkolů

Během semestru se vyžaduje samostatné studium zadané litaratury, domácí příprava analýz. Celkové hodnocení se skládá z hodnocení aktivity v semináři a plnění seminárních úkolů.

Podmínky úspěšného ukončení předmětu: aktivní práce v semináři, vypracování seminárních úkolů.

Webová stránka předmětu:
Výuka
předmětu
je
podporována
e-learningovou
formou.
http://moodle.amu.cz/course/view.php?id=317
Poznámka:

Nejsou.

Rozvrh na zimní semestr 2014/2015:
Rozvrh zatím není připraven
Rozvrh na letní semestr 2014/2015:
Rozvrh zatím není připraven
Předmět je součástí následujících studijních plánů:
Platnost dat k 16. 6. 2015