English versionEnglish version
Loading...
ACADEMY OF PERFORMING ARTS IN PRAGUE

Technika pohybu 1

Zapsat Zobrazit rozvrh

Kód Zakončení Kredity Rozsah Jazyk výuky Semestr
109TP1 Z 2 2/T česky zimní
Garant předmětu:
Monika DIATTA-REBCOVÁ
Jméno vyučujícího (jména vyučujících):
Monika DIATTA-REBCOVÁ
Výsledky učení dané vzdělávací složky:

Cílem je zvládnutí základních poznatků řemesla, tedy osvojení si pevných základů techniky, fyzické kondice, teoretických znalostí a v neposlední řadě i etiky profese.

Výuka je zaměřena na rozvíjení osobitého talentu a stylu, který je herci blízký a který může využít napříč uměleckými obory a žánry.

Lekce moderního tance pro začátečníky zahrnuje seznámení se se základy tanečních technik tanečního pedagoga a choreografa José Limóna a Merce Cunninghama.

Forma studia:

A.

Praktická cvičení rozvíjející předpoklady k herectví, improvizace na zadaná témata, nácvik a interpretace převzatých etud, vytváření vlastních etud a pohybových studií, čtení odborné literatury, analýza klasické i současné tvorby zaznamenané na médiích, sledování současné divadelní tvorby.

B.

Limon technika - pracujeme s tělem s vědomím gravitace, učíme se s těžištěm těla pohybu do prostoru, učíme se střídat svalové napětí a uvolnění ve spolupráci s dýcháním. Pozornost věnujeme také suspension-zadržení pohybu ve vzduchu v nejvyšším bodě.

Předpoklady a další požadavky:

1.talentové předpoklady - složení talentové zkoušky z hereckých předpokladů na umělecké škole

2.pohybové a zdravotní dispozice

3.základní orientace v divadelním a kulturním dění

Doporučené volitelné vzdělávací složky:

Bez údaje.

Obsah kurzu:

Technika pohybu seznamuje studenty se správnou technikou tělesného cvičení prostřednictvím dodržování zákonitostí anatomických předpokladů pohybového aparátu lidského těla.

Kombinace taneční techniky Limon-Cunningham

Zimní semestr:

vyučuji základní cvičení a jednoduché taneční variace na místě, které procvičují tuto taneční techniku s důrazem na střídání svalového napětí a uvolnění a na správné dýchání. Procvičujeme jednotlivé časti těla odděleně. Vytvářím a vyučuji cvičení správné držní těla, na pohyb chodidel, postavení kyčlí v paralelní a vytočené pozici, práce trupu a páteře, vedení paží sussesional arms. využívání váhy hlavy, trupu panv

Letní semestr:

Vyučuji složitější pohybové vazby a zapojuji pohyb jednotlivých částí těla do celkového pohybu celého těla v koordinaci a používáme váhu hlavy, paží, trupu, pánve nebo nohou s využitím gravitace v pohybu do prostoru.

Cunningham technika je založena na přesné formě pohybu a práce s tělem.

Zimní semestr:

Vyučuji základní cvičení postupně od rozcvičení páteře, chodidel, nohou i paží v ustálených cvičeních M. Cunninghama (např. cvičení na 6t) a jednoduchý pohyb do prostoru (např. tripplett).

Letní semestr:

Vyučuji složitější a delší pohybové vazby na místě v i pohybu do prostoru, zařazuji malé a velké skoky (leaps, skipps)

Vyučuji v jedné lekci obě techniky záměrně proto, že se vzájemně dobře doplňují.

Limon technika vyučuje tzv. tanečnost-tělo jakoby v pohybu dýchá střídáním svalového napětí a uvolnění. Cunningham technika klade nároky na držení těla, přesnou formu postavení těla a jeho částí v prostoru pro lepší uvědomění si pohybu tanečníka, vychovává svaly potřebné pro zdravý a správný pohyb a tanec, zapojuje myšlení a rozvíjí pohybovou inteligenci.

Doporučená nebo povinná literatura:

Monika Rebcová, „Výuka modern dance ve vyšších ročnících HTŠ se zaměřením na techniku Marthy Graham a José Limona“, HAMU 1989

Eva Černá HAMU, „Kontaktní Improvizace“, HAMU

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody:

Bez údaje.

Hodnoticí metody a kritéria:

Udělení zápočtu a zkoušek na základě:

1. splnění zadaných úkolů v daném semestru v odpovídajícím rozsahu a kvalitě

2. aktivita na cvičeních a v individuální přípravě

3. prezentace

Během semestru se očekává aktivní účast na výuce, zdokonalování se v probraných technikách, samostatná příprava na zadaných úkolech, profesionální odpovědnost ke kolektivu v případě přípravy úkolů ve skupinové tvorbě, intelektuální aktivita vedoucí k tříbení autorského myšlení a hledání individuálních možností v autorském projevu na základě syntézy vyučovaných žánrů.

1)100% docházka na seminář 2 h týdně i na týdenní workshop pořádaný ve zkouškovém období

2)Absolvování klauzur na konci semestru pro získání ohodnocení ve formě zkoušky.

Webová stránka předmětu:
Poznámka:

Bez údaje.

Rozvrh na zimní semestr 2014/2015:
Rozvrh zatím není připraven
Rozvrh na letní semestr 2014/2015:
Rozvrh zatím není připraven
Předmět je součástí následujících studijních plánů:
Platnost dat k 16. 6. 2015