English versionEnglish version
Loading...
ACADEMY OF PERFORMING ARTS IN PRAGUE

Moderní tanec 1

Zapsat Zobrazit rozvrh

Kód Zakončení Kredity Rozsah Jazyk výuky Semestr
202MOT1 Z 2 2/T česky zimní
Garant předmětu:
Monika DIATTA-REBCOVÁ
Jméno vyučujícího (jména vyučujících):
Monika DIATTA-REBCOVÁ
Výsledky učení dané vzdělávací složky:

1)Osvojit si pohyb v sólové improvizaci bez toho, že bychom jej v mozku připravovali. Pouze sledujeme - všímáme si, jak se naše tělo pohybuje-tančí v prostoru bez naší racionální účasti. Necháme se překvapovat tím co se děje, novými tvary těla, novými pohyby, objevováním nových možností pohybu do prostoru. Je to technika podobná dialogickému jednání, s větším důrazem na pohyb do prostoru. Konáme a reagujeme na své konání, sledujeme a všímáme si, co naše tělo koná v prostoru.

2)Procvičování pohybových principů kontaktní improvizace pomáhá lépe poznat lidské tělo a jeho možnosti pohybu, učíme se estetickému vnímání pohybu, vnímáme lidské tělo jako nástroj pohybu. Při tanci kontaktní improvizace se pracuje s vědomým i nevědomým rozhodováním tanečníka, pracujeme s tělem, emocemi, dotyky kontaktem, pohybem.

3)Práce s tělem v divadelním prostoru povzbuzuje jeho uvědomování. Práce s centrem těla a s pánví hraje zásadní roli. Improvizace napomáhá osobité bezprostřednosti, provází akceptování sebe samého, spontánnost a autentickou expresi. Skrz tanec a pohyb můžeme řešit i vnitřní konflikty, vyprávět příběhy, sledovat připravený scénář.

Forma studia:

Jako každá taneční technika, i kontaktní improvizace má svoje technická- fyzická cvičení, která se učíme provádět nejprve s racionálním porozuměním. Později se nám tato cvičení uloží do „svalové paměti“, takže již pohyb nemusíme kontrolovat mozkem-myšlením a připravovat jej předem dříve, než jej vykonáme. Prací na procvičování pohybových principů získáváme nové schopnosti, které lze uplatnit při mnoha tvůrčích činnostech, při kterých pracujeme s tělem.

Předpoklady a další požadavky:
Doporučené volitelné vzdělávací složky:
Žádné další nepovinné vzdělávací složky.
Obsah kurzu:

„Kontaktní improvizace“

Taneční technika kontaktní improvizace je ve stručnosti pohyb tanečníka v prostoru bez jeho předchozí racionální přípravy pohybu.

Doporučená nebo povinná literatura:
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody:
Hodnoticí metody a kritéria:
Webová stránka předmětu:
Poznámka:
Rozvrh na zimní semestr 2014/2015:
Rozvrh zatím není připraven
Rozvrh na letní semestr 2014/2015:
Rozvrh zatím není připraven
Předmět je součástí následujících studijních plánů:
Platnost dat k 16. 6. 2015