English versionEnglish version
Loading...
ACADEMY OF PERFORMING ARTS IN PRAGUE

Metodologický seminář 1

Zapsat Zobrazit rozvrh

Kód Zakončení Kredity Rozsah Jazyk výuky Semestr
300MD1 ZK 1 6/S česky zimní
Garant předmětu:
Vít JANEČEK, Petr KUBICA
Jméno vyučujícího (jména vyučujících):
Vít JANEČEK, Petr KUBICA
Výsledky učení dané vzdělávací složky:

Prohloubit metodologická východiska přípravy bakalářské diplomové práce a v jejich světle zhodnotit proporce tématu a zamýšleného zpracování ve vztahu k rozsahu a požadavkům na bakalářskou diplomovou práci. Metodologický seminář nenahrazuje katederní předměty k bakalářským pracem, je jen dalším typem zpětné vazby.

Forma studia:

Výuka probíhá formou modulu, jenž má dvě části. První část je společná pro všechny, probíhá během prosince (vzhledem k tomu, že studenti musejí témata svých prací zadat do KOS již koncem předchozího ročníku, je zde dostatečný čas na jejich zrání) a jejím cílem je seznámení s metodologickými postupy souvisejícími s bakalářskou prací (jak s její registrací v KOS, tak s rešeršemi a psaním) a součástí je rovněž ukázka inspirativních příkladů rozšířených textů zadání, které je požadováno po studentech. Druhá část probíhá v rámci v KOS vypsaných termínů formou více individualizovaných modulů (max. po 14 studentech), kde každý krátce prezentuje své východisko opatřené i metodologickými informacemi a probíhá zpětná vazba. TOTO VÝCHODISKO JE TŘEBA ODEVZDAT PŘEDEM - PROTO POZORNĚ ČTĚTE DÁLE.

Předpoklady a další požadavky:

Předpokladem jsou akademické návyky z předchozího psaní seminárních prací (parametrické znalosti rozsahu, práce s prameny a bibliografií).

Základním předpokladem účasti v druhé části modulu - prezentace v malých skupinkách - je s určitým předstihem odevzdané - relevantně zformulované téma bakalářské práce (nikoli povšechné zaměření či okruh, ale skutečně téma - opakovaně narážíme na tento problém) včetně metody jeho řešení (např. zda půjde o kompilaci literatury, doplněné vlastní interpretací či např. práci s primárními prameny ve formě např. rozhovorů a následnou interpretací, jaký klíč byl zvolen k výběru responentů nebo děl, kterými se autor bude zabývat apod.) a výsledku základního průzkumu pramenů (tedy literatury, seznamu zamýšlených respondentů apod.).

<B>Obecná osnova podkladu, který chceme odevzdat předem, není nutné pojmout následující řádky jako dotazník, jen jako vodítko při psaní strukturovaného, souvislého textu:</b>

<B>Téma práce:</b>

Co nejpřesnější a nejspecifičtější pojmenování toho, čím se chcete zabývat. Odpovídá téma zamýšlenému rozsahu? Odráží se téma co nejpřesněji v názvu práce? Jsem si jistý/á, že jsem nalezl/a téma - tedy jasně zformulovaný výchozí úhel pohledu - a nikoli pouze širokou problematiku, v níž je téma třeba teprve hledat? Je téma dostatečně původní? Jsem si jistý/á, že práce se stejným tématem už neexistuje? Pokud existuje, je mi zřejmé, jak se moje práce vůči němu vymezí?

<B>Vymezení problematiky:</b>

Čím konkrétně se budete zabývat (min. půl normostrany), včetně poukazu ke kontextu dosavadního zpracování tohoto tématu?

Zde je také dobré si klást si a odpovídat na tyto otázky:

Proč má být takové téma řešeno? Stojí za to, aby bylo zpracováno? Jaké odborné či dokonce vědecké postupy musím použít, abych mohl téma řešit? Je téma dostatečně komplexní, aby odpovídalo povaze bakalářské práce? Je dostatečně původní - nebylo už zpracováno v této podobě někým přede mnou?

<B>Stanovení cíle:</b>

Jakou problematiku práce řeší? Jaké časové a teritoriální vymezení má?

<B>Hypotéza/y:</b>

Jaké otázky, které budou zodpovězeny až realizací práce, si kladu? Co nevím předem a co se ukáže až v mé práci? Jaká je výchozí hypotéza - tedy co předpokládám, že se ukáže? (Práce to buď potvrdí, nebo vyvrátí).

<B>Vymezení typu/žánru práce: </b>

Jde o práci empirickou, teoretickou, esejistickou, nebo představuje určitý model?

<B>Metodologie: </b>

Přibližně jaký žánr bude mít moje práce? (např. monografie, tematická monografie, srovnávací studie, hloubkové čtení, manuál s reflexí problému, esej, apod.)

Jakým způsobem budu postupovat v přípravě a psaní práce?

Jak získám výchozí informace pro svoji práci a jak je budu zpracovávat?

Budu interpretovat novým způsobem stávající popisy a analýzy problému?

Budu postupovat deduktivně - mým východiskem bude nějaký obecný problém a moje práce ukáže, jak se manifestuje v konkrétním, do hloubky podaném příkladě?

Budu postupovat induktivně - od popisu konkrét, k jejich zobecnění?

Budu analyzovat nějaký problém/dílo?

Budu srovnávat různé - na stejné úrovni ležící - analýzy a vyvodím z tohoto srovnání nové konsekvence?

Vytvořím určitý koncept, se kterým budu experimentovat a zpracuji výsledek tohoto experimentu?

Budu pracovat s anketou a rozhovory? (Ano? Pak uveďte alespoň částečný seznam konkrétních otázek, které budete respondentům klást.)

Budu studovat dokumentaci řešící určité problémy (technologické manuály ap.), zreflektuji metodu výkladu i dosavadní postupy a vytvořím nový, vlastní? Jaký bude v takovém případě můj původní přínos?

<B>Základní otázka, kterou je třeba klást si v každém bodě: </b>

Prozkoumal jsem dostatečně okruh literatury a dalších zdrojů, které pojednávají stejnou problematiku, takže mohu s čistým svědomím určit míru a proporce původnosti mé vlastní práce příp. přiznaně (s využitím citací) postupovat v rámci již publikovaných výstupů?

<B>Časový plán:</b>

Čím, kdy a kde se budu zabývat (rešerše, návštěvy, cesty, psaní).

<B>Literatura a konkrétní informační zdroje: </b>

Vydané knižní tituly, časopisecké články, či zdroje na internetu, kterých jsem si vědom již při přípravě tématu a které zohledním při psaní práce. Seznam osob, se kterými chci udělat interview.

Manuál procesu přihlášení se ke státním závěrečným zkouškám (SZZ)

1)SZZ se konají vždy v červnu a v září/říjnu daného kalendářního roku (v souladu s daty aktuálního harmonogramu akademického roku).

2)Ke SZZ se student přihlásí ve svém KOSu.

3)Termíny konání SZZ na každé jednotlivé katedře vypíše sekretářka příslušné katedry do konce března do katedrálního KOSu a zároveň v KOSu stanoví termíny odevzdání jak teoretické, tak praktické práce na katedru. Tyto termíny se vypsáním stávají viditelné v KOSu studentům a tím jsou pro studenty závazné.

4)Studenti se k SZZ ve svém KOSu přihlásí nejpozději 30 kalendářních dnů před vypsaným termínem konání SZZ.

5)Student je povinen při svém přihlášení k SZZ vyplnit v záložce VŠKP rubriky: název a abstrakt práce (česky a anglicky), vedoucí práce, jazyk práce, formát práce. Při odevzdání prací na katedru (viz bod3) doplní student v součinnosti se sekretářkou katedry zbývající rubriky záložky VŠKP a uloží elektronickou verzi práce do KOSu. Textová práce musí být ve formátu pdf, text s veškerými přílohami musí tvořit souvislý celek. Zároveň student provede kontrolu připuštění k SZZ. Student může být připuštěn k SZZ pouze po splnění všech povinných položek a dosažení předepsaného počtu kreditů dle studijního plánu.

6)Student nebude připuštěn ke SZZ, pokud nebude mít uhrazené poplatky za studium, případně vyrovnané závazky u Škodní komise AMU.

7)Studenti třetích ročníků bc. studia a 2. ročníků mg. studia, kteří se bezprostředně po ukončení ročníku nepřihlásí k SZZ, se automaticky stávají tzv. čekateli. Tuto skutečnost nahlásí na Studijním oddělení nejpozději do konce opravného zkouškového období.

8)Student je povinen odevzdat při ukončení studia ve všech rubrikách vyplněný a jednotlivými pracovišti potvrzený Výstupní list (formulář lze získat na webu v rubrice Pro studenty / Studijní oddělení, resp. v papírové podobě na Studijním oddělení). Studenti Katedry fotografie použijí Výstupní list Katedry fotografie, studenti ostatních kateder použijí Výstupní list pro studenty ostatních kateder. Studenti mohou výstupní list odevzdat kdykoliv před termínem SZZ, nejpozději však do 7 kalendářních dnů po vykonání SZZ. Studenti na konci bc. studia, kteří se přihlásili a byli přijati do mg. studia, Výstupní list neodevzdávají.

9)Ze SZZ se student může odhlásit nejpozději 1 kalendářní den před konáním SZZ oznámením sekretářce katedry, která jej odepíše z KOSu.

10)Pro studenty, kteří bezprostředně po ukončení bc. studia nastupují do navazujího mg. studia, se řídí následujícími pokyny.

a)Vyplní elektronickou přihlášku na webu (Pro zájemce o studium / Elektronická přihláška a formuláře / Elektronická přihláška ke studiu), která je přístupná v období 1. května ? 22. června, a je povinen doručit její výtisk na Studijní oddělení nejpozději do 30. června (v souladu se zveřejněnými pokyny o přijímacím řízení).

b)Student, který bezprostředně po ukončení bc. studia nastupuje do navazujího mg. studia, nemusí k přihlášce přikládat přílohy ani potvrzení o zaplacení administrativního poplatku (tj. není povinen uhradit platbu za přijímací řízení).

c)Student může na Studijním oddělení požádat o stornování přihlášky do 10. září.

Doporučené volitelné vzdělávací složky:
Žádné další nepovinné vzdělávací složky.
Obsah kurzu:

Tento seminář probíhá ve dvou částech: první, společná část probíhá v prosinci na FAMU v učebně 1 od - OSOBNÍ ÚČAST JE NUTNÁ A NENAHRADITELNÁ! (informace o termínů obdrží všichni e-mailem přes KOS). Studenti jsou zde seznámeni se všemi formálními parametry své budoucí práce a se zdroji, které k tomu budou potřebovat. Součástí tohoto úvodu je také instruktáž studijního oddělení o povinnostech studenta souvisejících s odevzdáním diplomních prací, s vyplněním licenční smlouvy a dalších důležitých údajů v KOS.

Druhá část probíhá v malých skupinkách (do 12 studentů) v termínech vypsaných v KOS během dalších týdnů. Každý student zde stručně prezentuje své předem odevzdané východisko (odevzdaný text je promítán současně na plátno) a probíhá zpětná vazba stran metodologických parametrů východiska a atestace, ve které se hodnotí úroveň přípravy východiska. Studenti mohou dostat za úkol písemné východisko ještě dále dopracovat, upravit či zpřesnit, než je udělena výsledná atestace.

Obsah semináře je zaměřen především na metodologii získávání informací, způsoby jejich zpracování a kompozici práce, především s ohledem na témata aktuálních prací. Tento seminář navazuje na bakalářské semináře (nebo konsultace v dílnách) na jednotlivých katedrách, které naopak navazují na ně. Předmět je určen studentům bakalářského stupně, kteří přicházejí s již zformulovaným témem své bakalářské práce a metodou jeho řešení.

Doporučená nebo povinná literatura:

Výnosy rektora a další odkazy shrnující vše k formální stránce bakalářských prací:

http://www.amu.cz/studium/bakalarske-a-magisterske-prace/

Linky na užitečné bibliografické a textové databáze:

http://www.famu.cz/knihovna-famu-a-dalsi-informacni-baze/zdroje-na-internetu/

Umberto Eco: Jak napsat diplomovou práci, Votobia Olomouc 1997

Jadviga Šanderová: Jak číst a psát odborný text ve společenských vědách, SLON Praha 2007

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody:

seminář

Hodnoticí metody a kritéria:

Podmínky atestace (ČTĚTE POZORNĚ, BEZ JEJICH SPLNĚNÍ SE NEZAPISUJTE A NECHOĎTE!!!!):

a) Odevzdání konceptu vlastní bakalářské diplomové práce nejpozději 5 dní před konáním vypsaného zkušebního termínu - tedy druhé části modulu, kde se pracuje ve skupinkách (e-mailem na „petr.kubica@famu.cz“ a na „vit.janecek@famu.cz“, do hlavičky uveďte „METODOLOGICKY SEMINAR - vaše příjmení a jméno bez diakritiky“).

Vedle formulace tématu musí být z textu jasná představa metodologického postupu a pramenů (literatura, dokumentace, rozhovory, způsob interpretace materiálu, práce s textem versus práce s obrazem apod.), rovněž základní hypotéza osnovy. Obvyklý optimální rozsah tohoto materiálu bývá 3-4 normostrany, další podrobnosti najdete výše v sekci Prerekvizity.

b) Účast 100%

Absolventi Bc nebo Mg stupně jiných VŠ mohou do konce října každého akademického roku požádat o uznání tohoto předmětu spolu s předložením svého zadání bakalářské diplomové práce na FAMU + koncept práce, tak jak je uveden výše v prerekvizitách. Atestace bude zapsána po dohodě v konsultačních hodinách, výchozí text musí být zaslán nejpozději týden před vypsaným zkušebním termínem!

Webová stránka předmětu:
http://www.amu.cz/studium/bakalarske-a-magisterske-prace/
http://www.famu.cz/knihovna-famu-a-dalsi-informacni-baze/zdroje-na-internetu/
Poznámka:
Rozvrh na zimní semestr 2014/2015:
Rozvrh zatím není připraven
Rozvrh na letní semestr 2014/2015:
Rozvrh zatím není připraven
Předmět je součástí následujících studijních plánů:
Platnost dat k 16. 6. 2015