English versionEnglish version
Loading...
ACADEMY OF PERFORMING ARTS IN PRAGUE

Barevná etuda 1

Zapsat Nerozvrhuje se

Kód Zakončení Kredity Rozsah Jazyk výuky Semestr
304BET1 ZK 6 česky letní
Garant předmětu:
Jaroslav BRABEC
Jméno vyučujícího (jména vyučujících):
Jaroslav BRABEC
Výsledky učení dané vzdělávací složky:

Prokázat teoretickou i praktickou profesionálně nezpochybnitelnou schopnost ovládat barevnost filmového obrazu a koncepčně vést emotivní znění filmu, tak aby postupným barevným vývojem byla reflektována literární stavba předchozí filmové literatury.

Forma studia:

Explikace a zadání cvičení, natáčení a dokončení.

Předpoklady a další požadavky:

Všeobecná kulturní vzdělanost a citlivost ke světu barev kolem nás. Absolutní zaujetí profesí kameraman ke vztahu a pojetí filmového díla jako celku - je součástí Barevné kinematografie.

Doporučené volitelné vzdělávací složky:

-

Obsah kurzu:

Posluchač by zde měl prokázat schopnost aplikovat zákonitosti barevných vztahů pro vyjádření daných situací děje. Měl by si zvolit takovou formu tématu, kde by se silněji uplatnila složka emocionální než popisná a kde by projevil svůj postoj a způsob estetické zaujatosti. Přístup dramatický, který výrazně vyjadřuje konfliktnost situací děje, je preferován před přístupem lyrickým nebo epickým. Volba námětu a koncepce jeho zpracování se konzultuje s pedagogem.

Rozsah B.E. je nutné podřídit celkovému množství přidělené negativní suroviny a realizačně - technickým možnostem školy vůbec.

Přechodem od koncepční fáze práce na barevné etudě k její fázi realizační je cvičení FOT XII.

Na barevných diapozitivech provede posluchač studie některých vybraných záběrů a jejich vazeb v předpokládaných sekvencích a dále by se měly týkat tonálního řešení figur, tonálních vztahů figur k prostoru(jeho volbě), světelných řešení daných situací

děje.Cvičení může obsahovat alternativy jednotlivých řešení a je i dostatečným polem pro experiment výraznější barevné stylizace.

Pro započetí práce na FOT XII je nutné, aby posluchač do 30.11. konzultoval a odevzdal závazný písemný námět - BAREVNÉ ETUDY.

V letním semestru je realizován FOT XII jako studie konkrétního úkolu,řešeného scénářem a požadavky uměleckého záměru BAREVNÉ ETUDY.

FOT XII se spolu s technickým scénářem odevzdává do 15.4.

Součástí realizační fáze BAREVNÉ ETUDY je písemná explikace, obsahující tyto momenty :

1) Koncepční závěry z cvičení FOT XII

2) Výběr prostoru a objektů a jejich event.úpravy

3) Počet a výběr figur, jejich kostýmů a masek

4) Světelné podmínky pro vlastní natáčení vzhledem ke zvolenému světlotonálnímu řešení. Možné použití odrazných desek nebo umělých světelných zdrojů, barevných folií a rozptylných materiálů.

5) Filmový materiál, kamera,filtry a event.další speciální zařízení.

Barevná etuda je cvičení ovladatelnosti barvy a jejího výrazového působení ve filmovém obraze. Musí být koncipovaným skladebným útvarem, kde se do hry výrazně dostávají barevné účiny a funkce.

Doporučená nebo povinná literatura:

scénář

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody:

Cvičení

Hodnoticí metody a kritéria:

Rozbor přípravných prací a finální realizace natočeného filmu.

Webová stránka předmětu:
Poznámka:

-

Další informace:
Pro tento předmět se rozvrh nepřipravuje
Předmět je součástí následujících studijních plánů:
Platnost dat k 16. 6. 2015