English versionEnglish version
Loading...
ACADEMY OF PERFORMING ARTS IN PRAGUE

Projekt 3

Zapsat Zobrazit rozvrh

Kód Zakončení Kredity Rozsah Jazyk výuky Semestr
307PROJ3 Z 1 13/S česky zimní
Garant předmětu:
Jaroslav BÁRTA
Jméno vyučujícího (jména vyučujících):
Jaroslav BÁRTA
Výsledky učení dané vzdělávací složky:

Společná práce studentů bez rozdílu ročníku nad daným tématem společenského dosahu, vznikající na základě získaných poznatků od přizvaných odborníků a vlastních zkušeností. Téma projektu se obměňuje a vypisuje se vždy před zahájením akademického roku.

Projektu se můžou zúčastnit studenti bez rozdílu ročníku. Předpokladem je silný zájem o téma a ochota přizpůsobit svou fotografickou práci celkovému konceptu.

Forma studia:

Vlastnímu fotografováním předchází přednášky a následně společná cesta do vybraných míst spojená i s několikadenním pobytem. Způsob cílevědomé práce, včetně práce s archivními materiály, směřuje k pochopení zvolené problematiky a jejímu adekvátnímu ztvárnění.

Projekt bude završen výstavou ve vhodném prostoru. V konečné fázi jsou proto společně řešeny otázky výběru fotografií, vhodné výstavní adjustace a celkové prezentace. Výstava je plánovaná v rámci festivalu Boskovice 2014.

Předpoklady a další požadavky:

Nejsou žádné znalostní požadavky nutné pro zapsání tohoto předmětu.

Doporučené volitelné vzdělávací složky:

nejsou

Obsah kurzu:

Místa hodná pozornosti

Ve své historii máme mnoho míst, k nimž se vážou různě významné události nebo pověsti, které byly pro český stát určitým způsobem důležité. Mnohdy ovlivnily významně vývoj společnosti, její chování a směřování, jindy byly již projevem začínajících či probíhajících společenských procesů. Tyto místa tvoří z části i to, čím jsme dnes. Jak však vypadají tato v historii důležitá místa ve skutečnosti dnes? Nesou v sobě stopy těchto dějinných událostí? Jak se chováme k takovýmto místům hodným pozornosti?

Cílem tohoto projektu je ukázat na fotografiích jak vypadají dnes známá, ale i opomenutá avšak důležitá místa z dávné i nedaleké české historie. Fotografie mají bez příkras a idealizace zachytit jejich vzhled a život.

Místa budou vybraná za odborné spolupráce historika. Fotografie můžou být černobílé nebo barevné, podle toho jak to bude nejlépe odpovídat danému místu a zvolenému autorskému přístupu. Výstavní prezentace bude akcentovat zvolené téma méně tradiční formou.

Projekt je založený na společném poznávání historie a současnosti, hledáním jejich otisků v krajině či prostředí městských sídel, v současném životě. Fotografování je tudíž založené na důvěrném seznámení se s problematikou či s danou lokalitou. Vlastnímu fotografováním předchází přednášky a následně společná cesta do vybraných míst spojená i s několikadenním pobytem. Způsob cílevědomé práce, včetně práce s archivními materiály, směřuje k pochopení zvolené problematiky a jejímu adekvátnímu ztvárnění.

Projekt bude završen výstavou ve vhodném prostoru. V konečné fázi jsou proto společně řešeny otázky výběru fotografií, vhodné výstavní adjustace a celkové prezentace. Výstava je plánovaná v rámci festivalu Boskovice 2014.

Podle počtu přihlášených bude zpřesněno zaměření projektu a určen výběr lokalit.

Úkoly:

Volba míst a vyhledávání potřebných materiálů.

Fotografie z vybraných míst pořízených podle konceptu, který je definitivně určen po sběru materiálu a průzkumu lokalit.

V průběhu práce ukázky formou kontaktů či náhledových tisků.

Odevzdává se:

Počet fotografií a způsob provedení odpovídá tématu a zvolenému fotografickému konceptu. Určen je po společné konzultaci s vedoucím Projektu.

Doporučená nebo povinná literatura:

Výběr, který bude doplněn po zpřesnění zaměření projektu:

kolektiv; Zmizelé Sudety, Domažlice : Nakladatelství Českého lesa, 2004

kolektiv: Místa hodná paměti, Lomnice n. P. : Studio JB, 2002

kolektiv: Český svět, Lomnice n. P. : Studio JB, 2008

Pithart, P., Příhoda, P. (ed): Čítanka odsunutých dějin, Praha : 1998

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody:

přednášky, společné výjezdy do terénu, samostané fotografování, konzultace

Hodnoticí metody a kritéria:

Hodnocení:

Zápočet (ZS) za rozpracování a ukázky fotografií

Zkouška (LS) hodnocení na základě splnění jednotlivých úkolů a odevzdání vybraných fotografií. Předpokladem pro hodnocení je povinná účast na 60% přednášek, účast na vypsaných povinných společných konzultacích a odevzdání dohodnutých fotografií v digitální podobě v určeném formátu.

Webová stránka předmětu:
Poznámka:

nejsou

Rozvrh na zimní semestr 2014/2015:
Rozvrh zatím není připraven
Rozvrh na letní semestr 2014/2015:
Rozvrh zatím není připraven
Předmět je součástí následujících studijních plánů:
Platnost dat k 16. 6. 2015