English versionEnglish version
Loading...
ACADEMY OF PERFORMING ARTS IN PRAGUE

Dešifrování náhody

Zapsat Zobrazit rozvrh

Kód Zakončení Kredity Rozsah Jazyk výuky Semestr
373MDN Z 1 1/D anglicky zimní
Garant předmětu:
Miloš VOJTĚCHOVSKÝ
Jméno vyučujícího (jména vyučujících):
Miloš VOJTĚCHOVSKÝ
Výsledky učení dané vzdělávací složky:

Praktická dílna v IIM se zaměří na praktické uplatnění pseudonáhodných operací pro stavbu audiovizuálního díla, hudební skladby a filmu s využitím programovacích jazyků jako jsou LISP, Supercollider, Python, Pure Data, Fluxus, Ianix, a další. Náhodnost bude extrahována z fyzických procesů uvnitř analogových zařízení pro detekci, amplifikaci, zvukovou a obrazovou analýzu elektromagentických polí, plynu, fotonových částic a radioaktivních materiálů.

Forma studia:

Přednáška a praktické cvičení moderované lektorem.

Předpoklady a další požadavky:

Dílna je určena pro zájemce, kteří mají základní zkušenosti se základy vývojových programovacích prostředí (např. Max, PureData), nebo programování. Prosíme, aby si účastníci přinesli vlastní laptop s nainstalovaným software dle výběru výše a minimálně jeden přístroj emitující elektromagnetické vlny, nebo přístroj pro záznam zvuku, či obrazu (např. zvukový rekordér, kamera, sluchátka a další).

Doporučené volitelné vzdělávací složky:

nejsou

Obsah kurzu:

Dílna Roberta B. Liska je zaměřena na fundamentální otázky související s náhodností a lidským myšlením. Bude prakticky demonstrovat použití principů náhodnosti pro kreativní účely ve výtvarném umění, hudbě a filmu. Generování náhodných čísel není snadné. Lidský mozek v něm příliš nevyniká a raději se uchyluje k mechanickému chování, stereotypům a vytváření reality na základě repetitivínch sekvencí a vzorců. Náhodnost má klíčovou roli i v umělecké tvorbě, což lze spatřovat na příkladech ready-made, konceptuálního umění, nebo nových pravděpodobnostních kompozičních technik. Je ale i spoluurčujícícm činitelem celé řady socio-politických procesů. Je využívána v oborech jako matematika, fyzika, biologie, počítačová věda a ekonomie. Na základě náhody pracuje i řada simulací v oblasti bankovního obchodu, počítačových her a dešifrování. Její nepředvídatelnost a nekomprimovatelnost se zdají být nerozlučně spojené charakteristiky.

Doporučená nebo povinná literatura:

není

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody:

Tvůrčí praktická práce.

Hodnoticí metody a kritéria:

Účast 100%.

Webová stránka předmětu:
Poznámka:

Robert B. Lisek je polský umělec, matematik a skladatel, zaměřující se na výzkum numerických, biologických, nebo sociálních systémů a procesů. Podílí se na řadě mezinárodních a mezioborových projektů v oblastech kriticko-umělecké strategie, hacktivismu a taktických médií. Jeho práce vychází z konceptuálního a softwarového umění, z kritických médií, ale nesnadno se kategorizuje. Je také jedním z průkopníků umění UI (umělé inteligence), skladatel, autor mnoha projektů na pomezí spektrální, stochastické, konkrétní a hlukové hudby.

Rozvrh na zimní semestr 2014/2015:
Datum Den Čas Vyučující Místo Poznámky Č. paralelky
31.10.2014 13:00–19:00 VOJTĚCHOVSKÝ M. Institut intermédií - Dejvice
www.iim.cz Lektor: Robert B. Lisek paralelka 1
Rozvrh na letní semestr 2014/2015:
Rozvrh zatím není připraven
Předmět je součástí následujících studijních plánů:
Platnost dat k 16. 6. 2015