English versionEnglish version
Loading...
ACADEMY OF PERFORMING ARTS IN PRAGUE

Dlouhodobé uchovávání audiovizuálních dat

Zapsat Zobrazit rozvrh

Kód Zakončení Kredity Rozsah Jazyk výuky Semestr
373MDUD Z 1 1/D česky letní
Garant předmětu:
Eric ROSENZVEIG
Jméno vyučujícího (jména vyučujících):
Eric ROSENZVEIG
Výsledky učení dané vzdělávací složky:

Seznámení se s problematikou uchovávání audiovizuálního obsahu a s doporučenými postupy, pochopení základních postupů správy a archivace digitálního videa.

Forma studia:

modulová výuka

Předpoklady a další požadavky:

žádné

Doporučené volitelné vzdělávací složky:

žádné

Obsah kurzu:

Cílem kurzu je poskytnout studentům FAMU úvod do problematiky dlouhodobého uchování dat se zaměřením na audiovizuální obsah. Předchozí zkušenost s archivací a správou obsahu není nutná, studenti budou seznámeni jak s teorií, tak i s praktickými postupy aplikovatelnými na vlastní materiály. V rámci modulu bude rovněž představen plánovaný studiní program FAMU zaměřený na správu a archivaci. Součástí kurzu bude přehled problémů spojených s ukládáním a dlouhodobou archivací, představení základních teoretických konceptů a standardů včetně referenčního modelu OAIS, popis praktických řešení používaných v audiovizuálním průmyslu a v archivních institucích a úvod do problematiky metadat, jejich typů a standardů. Budou rovněž diskutovány základní postupy a nástroje pro běžnou správu a archivaci videa v digitálním formátu.

Doporučená nebo povinná literatura:

CUBR, Ladislav. Dlouhodobá ochrana digitálních dokumentů. 1. vyd. Praha : Národní knihovna České republiky, 2010. 154 s. ISBN 978-80-7050-588-5.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody:

4 přednáškové bloky, každý 90 min, prezentace přednášejícího a hostů spojené s diskuzí, řešením praktických problémů a bloky otázek/odpovědí

Hodnoticí metody a kritéria:

Samostatná práce na téma uchovávání vlastní tvorby/vlastniho archivu videí (rozsah 2 A4, individuálně hodnocená přednášejícím)

Webová stránka předmětu:
Poznámka:

Životopis přednášejícího:

Bohuš Získal je pedagog, specialista na profesionální audiovizuální technologie a dlouhodobou archivaci obsahu s dlouholetou praxí v komerčním i veřejném sektoru. Vystudoval technickou kybernetiku na ČVUT FEL a získal doktorát (titul Ph.D.) v oboru informačních věd na FFUK. Zkušenosti s aktivní tvorbou v oblasti videa a filmu nabyl jako grafik a supervizor speciálních efektů během osmiletého působení v České televizi a ve společnosti Universal Production Partners, po té se věnoval mezinárodním projektům z oblasti umění a nových technologií a následně projektování technologických celků pro produkční a televizní společnosti ve společnostech Visual Connection/Unity a Provys. Jeho práce pro neziskový sektor zahrnuje i konsolidaci databáze a zpřístupnění archivu soudobé vážné hudby (Musicbase pro Hudební informační středisko). Bohuš Získal dlouhodobě publikuje v odborných periodikách, přednáší na řadě pražských univerzit a aktuálně vede obor HND computing na Prague colleague.

Rozvrh na zimní semestr 2014/2015:
Rozvrh zatím není připraven
Rozvrh na letní semestr 2014/2015:
Datum Den Čas Vyučující Místo Poznámky Č. paralelky
17.04.2015 10:00–17:30 ROSENZVEIG E. Učebna 2
Lažanský palác
Přednáší: Ing. Bohuš Získal, Ph.D. a hosté přednášková par. 1
Předmět je součástí následujících studijních plánů:
Platnost dat k 16. 6. 2015