English versionEnglish version
Loading...
ACADEMY OF PERFORMING ARTS IN PRAGUE

Sean Cubitt - Environmental impact of digital technology

Zapsat Zobrazit rozvrh

Kód Zakončení Kredity Rozsah Jazyk výuky Semestr
373MSC Z 1 2/D anglicky zimní
Garant předmětu:
Miloš VOJTĚCHOVSKÝ
Jméno vyučujícího (jména vyučujících):
Miloš VOJTĚCHOVSKÝ
Výsledky učení dané vzdělávací složky:

Pochopení a vlastní reflexe přednášených témat.

Forma studia:

Přednáška

Předpoklady a další požadavky:

žádné

Doporučené volitelné vzdělávací složky:

-

Obsah kurzu:

1. Sean Cubitt ? On the environmental impact of digital technology

Digitální média, která každodenně používáme, jsou obvykle popisována jako nehmotná, čistě informační, bezešvá, či imateriální. Pravdou však je, že jejich výroba, používání a recyklace vyžaduje nezměrné množství materiálů a energie. Přednáška se zaměřuje na enviromentální konsekvence všudypřítomných a rychle se rozvíjejících mediálních technologií. Popisuje bezútěšný příběh kovů, plastů, ropy, jaderného a toxického odpadu a poukazuje na nové politicko-estetické směry, které mohou v budoucnu stále ještě zachránil lidstvo i životní prostředí.

2. Sean Cubitt ? Chips, screens and codecs: Technical standards and the control of time

Digitální vizuální média, podobně jako předchozí média analogová, vytváří síť vzájemně propojených a pevně podmíněných technologií. Ty jsou chápány jako univerzální standard pro produkci, šíření a prohlížení obrazu. Přednáška se bude zabývat jejich specifickým estetickým dopadem, jakožto vyústěním sociálních, politických a ekonomických východisek globalizace 21. století. Uvede práci vizuálních umělců, kteří s pomocí proměn takovýchto kontrolních mechanismů vytváří nové vize temporality.

Doporučená nebo povinná literatura:

Není

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody:

Přednáška

Hodnoticí metody a kritéria:

Účast 100% na obou přednáškách, písemná reflexe tématu o délce 3000 znaků

Webová stránka předmětu:
Poznámka:

Sean Cubitt (1953) je britský teoretik a historik mediálního umění a filmových studií se věnuje problematice vztahu mezi současnou technologickou civilizací a přírodním prostředím, zdánlivou nehmotností digitálních médií a jejich vlivy na přírodní systémy a tím i na politické a společenské procesy. Zaměřuje na přezkoumávání konceptů modernismu a moderní filosofie prostřednictvím vlivu a genealogie digitálních technologií a procesů globalizace, rekonceptualizací filmové historie a médií. Analyzuje je například prostřednictvím fenoménu speciálních efektů, symptomem hyperindividualismu a komodit, mediace, posthumanismem, vývoje filmového zvuku, ekologií digitálních médií, dějinami filmového plátna a proměnami konceptu světla. Je autorem řady článků a publikací například úspěšný The Cinema Effect, je spolueditorem sborníku Relive: Media Art Histories, vydanými MIT Press. V roce 1979 absolvoval studium anglické literatury na Queens? College v Cambridge později se začal zajímat hlavně o malířství, fotografii a elektronická média. Na montreolské McGill University se zabýval filmovou teorii z okruhu tzv. screen study a francouzským poststrukturalismem. Jeho články se od osmdesátých a devadesátých let objevují v prestižních časopisech o filmu, moderním umění a kultuře (Screen, Wide Angle, Third Text, Leonardo Journal, Theory, Culture and Society). V letech 1989 až 2000 působil jako profesor v oboru mediálních a kulturních studií na John Moores University v Liverpoolu. Roku 2001 přesídlil na Nový Zéland, kde působil jako profesor screen studies na University of Waikato v Hamitonu. V současnosti působí na prestižní londýnské Goldsmith College a věnuje se intenzivní přednáškové činnosti po celém světě. Cubittovy aktivity se neomezují pouze na akademický výzkum, ale angažuje se v řadě projektů z oblastí alternativního žurnalismu, vzdělání, výstav výtvarného umění a mediálního aktivismu. Cubittův styl psaní a přemýšlení se vyznačuje odvážnými asociacemi, mnohovrstevnatou kompozicí a širokým záběrem (historickým, geografickým, transdisciplinárním). Současně je jeho práce sjednocována politickým, etickým i estetickým názorem.

Další informace:
Předmět je součástí nabídky volitelných předmětů pro celou AMU
Rozvrh na zimní semestr 2014/2015:
Datum Den Čas Vyučující Místo Poznámky Č. paralelky
10.11.2014 19:00–21:00 VOJTĚCHOVSKÝ M.
S. Cubitt v Národní technické knihovně, Technická ul., Praha 6-Dejvice paralelka 1
11.11.2014 11:00–13:00 VOJTĚCHOVSKÝ M.
na FAMU paralelka 1
Rozvrh na letní semestr 2014/2015:
Rozvrh zatím není připraven
Předmět je součástí následujících studijních plánů:
Platnost dat k 16. 6. 2015