English versionEnglish version
ACADEMY OF PERFORMING ARTS IN PRAGUE

Trubka (8201R081)

bakalářský obor

Požadavky na přijetí:

Přijímací zkouška vyžaduje repertoár, jenž je precizován v brožuře „Přijímací řízení a studium“. Vstupním požadavkem je nástrojový talent, rozvinutá hudební fantazie, vytříbené hudební předpoklady, zdravotní a psychické dispozice pro studium zvoleného nástroje, znalost literatury nástroje a celkový kulturně společenský přehled.

Podmínkou je i hra zpaměti ve stanoveném repertoáru.

Součástí přijímací zkoušky je i část sestavená z hudebně teoretických předmětů a dějin hudby, v nichž se vyžaduje znalost vývoje hudby, význačných autorů a hudebních slohů, podložená konkrétními znalostmi stěžejních děl. V nauce o harmonii se vyžaduje znalost principu klasicko romantické harmonie a schopnost orientovat se v základní analýze hudebního díla. Z nauky o kontrapunktu je požadována znalost základních pojmů (imitace, kánon, fuga, dvojitý kontrapunkt atd.) a z nauky o hudebních formách se požaduje základní přehled o jednotlivých formách a žánrech.

Požadavky na uznání předchozího vzdělání:

Obor nemá žádné specifické požadavky pro uznávání předchozího vzdělání. Postup uznávání se na AMU řídí články č. 89 a č. 90 Zákona o vysokých školách č. 111/1998 Sb. v platném znění a Studijním a zkušebním řádem AMU.

Kvalifikační požadavky a předpisy:

Úplné střední nebo úplné střední odborné vzdělání; výjimečně lze též přijmout uchazeče bez dosažení úplného středního nebo úplného středního odborného vzdělání nebo vyššího odborného vzdělání, poskytovaného v konzervatořích.

Předpisy: Český vzdělávací systém je upraven Zákonem o vysokých školách v platném znění (zákon č. 111/98 Sb.) a vnitřními předpisy Akademie múzických umění v Praze.

Profil oboru:

Hra na trubku je prakticky orientovaný obor, zaměřený na studium a systematické osvojení trubkové literatury instruktivní a přednesové.

Výuka rozvíjí a zdokonaluje vědomosti a znalosti posluchače získané předchozím studiem převážně na konzervatořích. To jak v oblasti metodických postupů, tak vlastní interpretační činnosti.

Jako součást výuky je počítáno s výrazným zapojením všech studentů do koncertních aktivit školy v rámci komorních souborů, orchestrů i sólistických výstupů. Historicky repertoárová tradice dechových nástrojů počítá s malými formacemi, sestavenými ze studentů školy, které mohou aktivně spoluvytvářet umělecko společenský ráz a dopad významných akcí. Imatrikulace, promoce, udílení čestných doktorátů, apod. jsou doprovázeny koncertními vystoupeními a ceremoniální hudbou v rozsahu čtyř staletí a všech stylových období.

Hlavní výsledky učení:

Absolventi musí prokázat znalost základního světového repertoáru, jenž je rozšířen i o oblast Nové hudby a dalších modifikací soudobé hudby. V oblasti pedagogické práce musí ovládat problematiku metodiky hry na nástroj, pedagogických postupů a výstupů, dramaturgickou a publikační erudici. Důležitou součástí je i znalost problematiky nástrojů různých ladění a nástrojů příbuzných.

Profesní profil absolventů s příklady:

Současná praxe vyžaduje širokou stylovou a žánrovou škálu. Absolventi se uplatňují v oblasti orchestrální hry, komorní hry, sólistické činnosti, jakož i při pedagogické činnosti pro základní a středoškolský stupeň. Nezbytnou součástí vybavenosti absolventů jsou i komunikační a jazykové dovednosti.

Přístup k dalšímu vzdělávání:

Studium oboru Trubka na navazujícím magisterském stupni studia na HAMU, popř. studium na pedagogických nebo filosofických fakultách univerzit.

Organizace a pravidla zkoušek, hodnocení a hodnocení (známkování):

Formami studia jsou zápočet a zkouška, stanovené studijním plánem.

Zápočet je neklasifikovaná forma kontroly studia. Uděluje se za splnění povinností stanovených pro jednotlivé předměty a zapisuje se do informačního systému slovem Započteno (Z). Zkouška je klasifikovaná forma kontroly studia, jíž se prověřují vědomosti i míra tvořivosti v příslušném předmětu. Zkoušky jsou klasifikovány podle stupnice A, B, C, D, E, F. V hlavních předmětech jsou zkoušky komisionální:

Závěrem prvního roku studia podstupují studenti zkoušku před Kolegiem děkana, při níž osvědčují své schopnosti ovládnout studium oboru v celé jeho šíři.

Závěrem každého ročníku skládají podobnou zkoušku před komisí Katedry dechových nástrojů.

Požadavky pro úspěšné absolvování:

Student splní požadavky studijního plánu a složí státní bakalářskou zkoušku.

Státní bakalářská zkouška má tyto části:

-Bakalářský koncert a jeho obhajoba.

-Bakalářská práce a její obhajoba.

-Předmět Dějiny a literatura dechových nástrojů

Forma studia:
prezenční
Garant oboru:
Vladimír REJLEK
Obor je součástí studijního programu:
Studijní plány oboru:
Platnost dat k 3. 7. 2017