English versionEnglish version
ACADEMY OF PERFORMING ARTS IN PRAGUE

Cembalo (8201T003)

magisterský obor

Požadavky na přijetí:

Kandidáti si pro přijímací zkoušku připraví program o celkovém rozsahu 80 minut, který obsahuje:

- jednu volnou formu - Itálie 17. století

- dvě virtuózní sonáty (D. Scarlatti nebo A. Soler)

- francouzští clavecinisté:

a) prélude non mesure nebo Tombeau (L. Couperin, D´ Angelbert, Froberger)

b) výběr ze suit do cca 10 minut, nebo ciaconna, passacaglia

- velká forma J. S. Bacha, (Anglické suity, Partity, Toccaty, Fantazie a fugy)

- sonátová forma 18. století (C. Ph. E. Bach, W. Fr. Bach nebo J. Benda)

- barokní koncert pro cembalo a orchestr nebo velká instrumentální sonáta s obligátním cembalem

Požadavky na uznání předchozího vzdělání:

Obor nemá žádné specifické požadavky pro uznávání předchozího vzdělání.

Postup uznávání se na AMU řídí články č. 89 a č. 90 Zákona o vysokých školách č. 111/1998 Sb. v platném znění a Studijním a zkušebním řádem AMU (články 8, 14, 18).

Kvalifikační požadavky a předpisy:

Postup do navazujícího magisterského studijního programu probíhá formou přijímací zkoušky. Podmínkou přijetí je ukončené bakalářské studium příslušného oboru. V magisterském studiu lze též pokračovat po vstupu do životní praxe, Předpokladem je prokázání úspěšného vykonávání umělecké praxe a úspěšné složení přijímací zkoušky. V případě uchazečů z jiných škol si fakulta vyhrazuje možnost dalších doplňujících požadavků, prověřujících úroveň uchazeče v předmětech, jimiž se liší studijní plány HAMU a příslušné školy, z níž uchazeč přichází.

Předpisy: Český vzdělávací systém je upraven Zákonem o vysokých školách v platném znění (zákon č. 111/1998 Sb.) a vnitřními předpisy Akademie múzických umění v Praze.

Profil oboru:

Dokonalé zvládnutí hlavního oboru a jeho technické a umělecké problematiky.

Bezpečná a hluboká orientace v hudebním odkazu minulosti i v jeho stylových obdobích.

Studium sólového repertoáru i základního repertoáru komorní hudby s cembalem a jeho zvládnutí na vysoké profesionální, koncertní úrovni

Hlavní výsledky učení:

Studium a interpretace sólové cembalové literatury na velmi vysoké profesionální úrovni s hlubokou orientací ve skladebných stylech a se suverénní a spolehlivou technickou vybaveností. Postupné rozvíjení koncertní činnosti v rámci dostupných možností a uplatňování se v kulturním životě. Rozvoj interpretačních kvalit v komorní hudbě s velkou tradicí v českých zemích.

Profesní profil absolventů s příklady:

Absolventi magisterského studia reprezentují mladou generaci interpretů, která navazuje na tradici českého interpretačního umění a velkých osobností naší hudební kultury. Mimo koncertních aktivitu u nás i v zahraničí se uplatňují také pedagogicky na základních uměleckých školách, konzervatořích a vysokých školách.

Přístup k dalšímu vzdělávání:

Studium doktorského programu oboru Interpretace a teorie interpretace. Programy celoživotního vzdělávání, mistrovské kurzy atd.

Organizace a pravidla zkoušek, hodnocení a hodnocení (známkování):

Formami kontroly studia jsou zápočet a zkouška stanovené studijními plány. Student je o nich informován prostřednictvím informačního systému. Student se přihlašuje ke zkoušce v informačním systému; má právo na dva opravné termíny. Neuspěje-li ani v těchto případech, může mu výjimečně děkan povolit třetí opravný termín (komisionální). U hlavních předmětů a u klauzurních zkoušek není opravný termín přípustný. Zápočet je neklasifikovaná forma kontroly studia. Uděluje se za splnění povinností stanovených pro jednotlivé předměty a zapisuje do informačního systému slovem Započteno (Z). Zkouška je klasifikovaná forma kontroly studia, jíž se prověřují vědomosti i míra tvořivosti v příslušném předmětu. V hlavních předmětech jsou zkoušky komisionální. Zkouška může být praktická, písemná, ústní, nebo kombinovaná. Zkoušky jsou klasifikovány podle stupnice A, B, C, D, E, F.

Požadavky pro úspěšné absolvování:

Student splní požadavky odpovídající studijnímu plánu. Student složí státní závěrečnou zkoušku. Podmínkou připuštění k magisterským zkouškám je realizovaný absolventský magisterský koncert, jehož obhajoba je součástí státní závěrečné zkoušky a vypracování písemné diplomové práce, která je rovněž součástí obhajoby.

Státní magisterská zkouška má tyto části:

- obhajoba magisterského absolventského koncertu

- obhajoba písemné diplomové práce

- ústní zkouška z Poetiky interpretačního výkonu.

Forma studia:
prezenční
Garant oboru:
Ivan KLÁNSKÝ
Obor je součástí studijního programu:
Studijní plány oboru:
Platnost dat k 3. 7. 2017