English versionEnglish version
ACADEMY OF PERFORMING ARTS IN PRAGUE

Dirigování (8201T005)

magisterský obor

Požadavky na přijetí:

a) Programový list skladeb nastudovaných se sborem a orchestrem, skladby připravené v předmětech Studium sborového, orchestrálního a operního repertoáru i skladby nastudované, případně provedené mimo školu.

b) Ukázka práce s orchestrem ? posluchač předloží s přihláškou audiovizuální záznam ze zkoušky

c) Ukázka práce se zpěváky u klavíru, a to:

-v Pucciniho operách Madame Butterfly, Tosca nebo Bohéma

-v Mozartových operách Figarova svatba nebo Don Giovanni (v originálním jazyce).

Uchazeč si zajistí pěvce, doprovází a vede nastudování sám.

d) Pohovor, v němž uchazeč prokáže svůj hudební a všeobecně kulturní rozhled a úroveň teoretických znalostí.

e) U uchazečů, kteří absolvovali bakalářský stupeň na jiných našich nebo zahraničních školách, je vyžadována úroveň znalostí srovnatelného repertoáru, obsaženého v našich učebních osnovách. U zahraničních uchazečů je možno nahradit české operní tituly jinými díly světové operní literatury

UPOZORNĚNÍ: Uchazeči z jiných vysokých škol předloží audiovizuální záznam svého bakalářského absolventského koncertu a složí v rámci přijímacího řízení zkoušku z orchestrálního a operního repertoáru u klavíru podle požadavků učebních osnov Katedry dirigování HAMU

Požadavky na uznání předchozího vzdělání:

Obor nemá žádné specifické požadavky pro uznávání předchozího vzdělání.

Postup uznávání se na AMU řídí články č. 89 a č. 90 Zákona o vysokých školách č. 111/1998 Sb. v platném znění a Studijním a zkušebním řádem AMU (články 8, 14, 18).

Kvalifikační požadavky a předpisy:

Ukončené vysokoškolské vzdělání ve studijním programu bakalářském v oboru Dirigování.

Předpisy: Český vzdělávací systém je upraven Zákonem o vysokých školách v platném znění (zákon č. 111/1998 Sb.) a vnitřními předpisy Akademie múzických umění v Praze.

Profil oboru:

Úkolem studia je dokonalé zvládnutí problematiky dirigentské profese, prohloubení praktických zkušeností při práci se symfonickými i operními ansámbly a dirigování orchestru i operních představení nebo jejich částí v souvislostech s požadavky moderních tvořivých metod.

Hlavní výsledky učení:

Studium a interpretace novodobých i tradičních skladeb.

Schopnost samostatně interpretovat hudební dílo splňující požadavky autonomní hudební tvorby Dokonalé zvládnutí práce se symfonickými i komorními tělesy, včetně operních ansámblů.

Postupné uplatňování v hudebním a kulturním provozu, schopnost aktivně se na něm podílet Schopnost na odborně profesionální úrovni argumentovat při skladebně teoretických a tvůrčích diskusích a být samostatný při vytváření vlastních i požadovaných dramaturgických plánů.

Profesní profil absolventů s příklady:

Absolventi tohoto programu jsou důležitým prvkem českého národního dědictví a přispívají k jeho udržení, rozšíření a k dalšímu rozvoji jak na národní, tak i mezinárodní úrovni. Absolventi nacházejí uplatnění v hudebních organizacích v celé republice i v zahraničí. Vztah s profesionální scénou je dán částečně i proto, že řada vynikajících interpretačních umělců jsou zároveň pedagogové fakulty.

Přístup k dalšímu vzdělávání:

Studium doktorského programu oboru Interpretace a teorie interpretace. Programy celoživotního vzdělávání, mistrovské kurzy atd.

Organizace a pravidla zkoušek, hodnocení a hodnocení (známkování):

Formami kontroly studia jsou zápočet a zkouška, stanovené studijními plány. Student je o nich informován prostřednictvím informačního systému.Student se přihlašuje ke zkoušce v informačním systému; má právo na dva opravné termíny. Neuspěje-li ani v těchto případech, může mu výjimečně děkan povolit třetí opravný termín (komisionální). U hlavních předmětů a u klauzurních zkoušek není opravný termín přípustný.Zápočet je neklasifikovaná forma kontroly studia. Uděluje se za splnění povinností stanovených pro jednotlivé předměty a zapisuje do informačního systému slovem Započteno (Z). Zkouška je klasifikovaná forma kontroly studia, jíž se prověřují vědomosti i míra tvořivosti v příslušném předmětu. V hlavních předmětech jsou zkoušky komisionální. Zkouška může být praktická, písemná, ústní, nebo kombinovaná. Zkoušky jsou klasifikovány podle stupnice A, B, C, D, E, F.

Požadavky pro úspěšné absolvování:

Student splní požadavky odpovídající studijnímu plánu. Student složí státní závěrečnou zkoušku. Podmínkou připuštění k magisterským zkouškám je realizovaný absolventský koncert s orchestrem a dirigování operního představení. Jejich obhajoba je součástí státní zkoušky z oboru dirigování. Dále je povinné vypracování doplňkové teoretické písemné práce v souladu se zadaným tématem (obhajoba je rovněž součástí státní zkoušky z oboru dirigování).

Státní magisterská zkouška má tyto části:

- Diplomová práce a její obhajoba (teoretická písemná práce)

- Diskuse a obhajoba magisterského koncertu a operního představení

- Ústní zkouška z Teorie dirigování

Forma studia:
prezenční
Garant oboru:
Tomáš KOUTNÍK
Obor je součástí studijního programu:
Studijní plány oboru:
Platnost dat k 3. 7. 2017