English versionEnglish version
ACADEMY OF PERFORMING ARTS IN PRAGUE

Zpěv (8201T090)

magisterský obor

Požadavky na přijetí:

1)podání přihlášky

2)úspěšné absolutorium bakalářského studia

3)samostatný celovečerní koncert (60´), obsahující:

- písňový cyklus (český nebo cizojazyčný)

-árie z období baroka nebo klasicizmu

-další árie podle vlastního výběru, nejlépe české

Navržený program podléhá schválení katedry s ohledem na dodržení požadované úrovně technické náročnosti.

Absolventi jiných fakult než HAMU předloží aktuální vyjádření foniatra.

Požadavky na uznání předchozího vzdělání:

Obor nemá žádné specifické požadavky pro uznání předchozího vzdělání. Postup uznávání se na AMU řídí články č. 89 a č. 90 Zákona o vysokých školách č. 111/1998 Sb. v platném znění a Studijním a zkušebním řádem AMU (články 8, 14, 18).

Kvalifikační požadavky a předpisy:

Do magisterského studia postupují absolventi bakalářského studia stejného oboru na HAMU, či najiných vysokých školách.

Předpisy: Český vzdělávací systém je upraven Zákonem o vysokých školách v platném znění (Zákon č. 111/1998 Sb.) a vnitřními předpisy Akademie múzických umění v Praze.

Profil oboru:

Magisterský obor Zpěv prohlubuje praktické vzdělání a náročnější repertoár v oblasti zpěvu. Výuka je zaměřena především na stylovou interpretaci, je doplněná povinnými korepeticemi. Oba ročníky magisterského stupně jsou ukončeny závěrečnou prezentací sólového zpěvu formou veřejného recitálu nebo koncertu s orchestrem.

Nabyté dovednosti v oblasti zpěvu a herectví i teoretické znalosti z oblasti interpretace hudby si student prakticky ověřuje větší rolí v operním studiu pod režijním vedením zkušeného pedagoga a studentů operní režie. Již v průběhu magisterského stupně studia se studenti mají možnost zapojit se i do praxe v profesionálních operních divadlech.

Obor reflektuje nové vývojové trendy v oblasti poučené interpretace i hudby soudobé formou blokových seminářů.

Hudebně-estetické předměty umožní studentovi získat širší přehled v hudební oblasti a samostatnost při práci na interpretaci děl určitých stylových období a vytváření propracované operní role jak po stránce technické, hudební i psychologické.

Hlavní výsledky učení:

Absolvent magisterského studia oboru Zpěv je připraven pro sólovou pěveckou dráhu, zejména v opeře. Disponuje širokým repertoárem, znalostí současných trendů v oboru a koncepcí umělecké tvorby. Má přehled o soudobém dění a osobnostech hudebního světa. Díky komplexu praktických a teoretických znalostí je schopen kriticky hledět na vlastní tvorbu a formulovat teoretické argumenty, při hodnocení uměleckých počinů. Může se uplatnit nejen jako pěvec, ale také v aplikované sféře a v pedagogické činnosti na různé úrovni

Profesní profil absolventů s příklady:

Absolventi se mohou uplatnit v operních souborech divadel v ČR i zahraničí buď jako členové sboru či jako sólisté, dále se mohou stát členy profesionálních sborových těles, dále se mohou věnovat komorní hudbě. Aktivní uměleckou činnost zpravidla absolventi kombinují s pedagogickým působením na ZUŠ, konzervatořích, MKS, hudebních gymnáziích a základních školách.

Přístup k dalšímu vzdělávání:

Po absolvování a řádném ukončení magisterského studijního programu je možné pokračovat v dalším studiu v doktorském programu v oboru.

Organizace a pravidla zkoušek, hodnocení a hodnocení (známkování):

Formami kontroly studia jsou zápočet a zkouška, stanovené studijními plány. Student je o nich informován prostřednictvím informačního systému. Student se přihlašuje ke zkoušce v informačním systému; má právo na dva opravné termíny. Neuspěje-li ani v těchto případech, může mu výjimečně děkan povolit třetí opravný termín (komisionální). U hlavních předmětů a u klauzurních zkoušek není opravný termín přípustný. Zápočet je neklasifikovaná forma kontroly studia. Uděluje se za splnění povinností stanovených pro jednotlivé předměty a zapisuje se do informačního systému slovem Započteno (Z). Zkouška je klasifikovaná forma kontroly studia, jíž se prověřují vědomosti i míra tvořivosti v příslušném předmětu. V hlavních předmětech jsou zkoušky komisionální. Zkoušky jsou klasifikovány podle stupnice A, B, C, D, E, F.

Požadavky pro úspěšné absolvování:

Student splní požadavky odpovídající studijnímu plánu. Student složí státní závěrečnou zkoušku. Podmínkou připuštění k magisterským zkouškám je realizovaný absolventský koncert. Dále je povinné vypracování doplňkové teoretické písemné práce v souladu se zadaným tématem.

Státní magisterská zkouška má tyto části:

-diplomová práce a její obhajoba (teoretická písemná práce)

-diskuse a obhajoba magisterského koncertu ( s klavírem, orchestrem atd.)

-ústní pohovor (týkající se hlavního oboru)

Forma studia:
prezenční
Garant oboru:
Ivan KUSNJER
Obor je součástí studijního programu:
Studijní plány oboru:
Platnost dat k 3. 7. 2017