English versionEnglish version
ACADEMY OF PERFORMING ARTS IN PRAGUE

Komorní hra (8201T100)

magisterský obor

Požadavky na přijetí:

Obecné požadavky k přijímacím zkouškám do magisterského studijního oboru Komorní hra:

Podmínkou pro účast na přijímací zkoušce je úspěšné absolutorium bakalářského studia instrumentálního oboru - hry na nástroj, jenž bude součástí zvoleného souboru oboru Komorní hra.

Oborové specializace:

Klavírní trio (složení: klavír, housle, violoncello)

Smyčcové kvarteto (složení: dvoje housle, viola, violoncello)

Dechové kvinteto (složení: flétna, hoboj, klarinet, fagot, lesní roh)

Speciální požadavky:

Přijímacích zkoušek se zúčastní komorní soubor jako celek. Podmínkou pro přijetí je hodnocení v rámci souboru i individuální výstup každého člena, které musí dosáhnout minimální hodnotu 19,01 bodu. Pro přijímací zkoušku si soubor připraví program v délce 60 až 70 minut.

Studium je umožněno i jednotlivým členům již existujícího souboru za podmínky, že se tento soubor zúčastní všech studijních povinností studujícího člena.

Speciální požadavky jednotlivých oborových specializací:

Klavírní trio:

V programu musí být zastoupeno jedno z klavírních trií L. van Beethovena:

op.1 č.1 (Es dur), č.2 (G dur), č.3 (c moll)

op.70 č.1 (D dur), č.2 (Es dur)

op.97 (B dur)

Další výběr skladeb je ponechán na účastnících přijímacího řízení s tím, že program bude obsahovat významná díla triové literatury z různých stylových období (od klasicismu až po 20. století), např.:

B. Smetana: Klavírní trio g moll, op.15

A. Dvořák: Klavírní trio f moll, op.65

J. Brahms: Klavírní trio H dur, op.8

P. I. Čajkovskij: Klavírní trio a moll, op.50

F. Mendelssohn-Bartholdy: Klavírní trio d moll, op.49

M. Ravel: Klavírní trio a moll

D.Šostakovič: Klavírní trio e moll, op.67

B. Martinů: Klavírní trio C dur

Smyčcové kvarteto :

Jeden ze smyčcových kvartetů op. 18 L. van Beethovena a smyčcový kvartet č. 2 d moll B. Smetany. Další výběr je ponechán na volbě uchazečů.

Dechové kvinteto:

Je požadováno provedení jednoho z následujících 24 Dechových kvintet Antonína Rejchy op.88, op.91, op.99 nebo op.100. Další skladby volí uchazeči tak, aby prokázali své mimořádné předpoklady pro magisterské studium. Doporučené další koncertní skladby :

Darius Milhaud: La Cheminée du Roi René

Jacques Ibert: Trois pieces breves

Václav Trojan: Dechový kvintet, op. 8 (1937)

Joseph Haydn: Divertimento B-dur

Repertoár k přijímací zkoušce musí být volen tak, aby uchazeči prokázali své mimořádné předpoklady pro magisterské studium.

V magisterském studiu lze též pokračovat po vstupu do životní praxe, předpokladem je prokázání úspěšného vykonávání umělecké praxe a úspěšné složení přijímací zkoušky. V případě uchazečů z jiných škol si fakulta vyhrazuje možnost dalších doplňujících požadavků, prověřujících úroveň uchazeče v předmětech, jimiž se liší studijní plány HAMU a příslušné školy, z níž uchazeč přichází.

Požadavky na uznání předchozího vzdělání:

Obor nemá žádné specifické požadavky pro uznávání předchozího vzdělání.

Postup uznávání se na AMU řídí články č. 89 a č. 90 Zákona o vysokých školách č. 111/1998 Sb. v platném znění a Studijním a zkušebním řádem AMU (články 8, 14, 18).

Kvalifikační požadavky a předpisy:

Podmínkou přijetí je ukončené bakalářské studium oboru hry na nástroj

/viz. nástrojové obsazení uvedených souborů/ a prokázání mimořádného uměleckého talentu.

Předpisy: Český vzdělávací systém je upraven Zákonem o vysokých školách v platném znění (zákon č. 111/1998 Sb.) a vnitřními předpisy Akademie múzických umění v Praze.

Profil oboru:

Magisterské studium oboru Komorní hra je nasměrováno na získání nejvyšší mistrovské úrovně interpretace a integrace vědomostí do širších i obecnějších souvislostí. Absolvent magisterského studia bude samostatná tvůrčí individualita. Základní páteří studia již není získávání technických dovedností - ty jsou v plné šíři předpokládány a očekávány, cílem je otevření prostoru pro osobnostní originalitu, pro samostatné a svobodné hledání vlastní tvůrčí cesty. Obor významně posouvá kvalitu interpretačního umění v oblasti komorní hry jak v rovině samotné interpretace, tak i dramaturgie pódiových a nahrávacích kreací a v neposlední řadě i v intencích psychologických a vztahových. Soubory klavírní trio, smyčcové kvarteto a dechové kvinteto patří mezi klenoty české komorní interpretace.

Oborové specializace:

Klavírní trio (složení: klavír, housle,violoncello)

Smyčcové kvarteto (složení: dvoje housle, viola, violoncello)

Dechové kvinteto (složení: flétna, hoboj, klarinet, fagot, lesní roh)

Hlavní výsledky učení:

Absolvent oboru Komorní hra dokonale zvládne principy komorní hry, postavené na hlubokých a vynikajících tradicích české komorní hudby. Získá vysokou profesionalitu a interpretační mistrovství, které jsou nezbytné pro souborovou souhru. Dokonale zvládne technickou i uměleckou problematiku studovaných děl. Soustavný rozvoj uměleckého partnerství jednotlivých členů souboru se zaměřením na spolehlivou a tvůrčí spolupráci v hledání jednotného interpretačního přístupu i bezpečná a hluboká orientace v hudebním odkazu minulosti ve všech stylových obdobích je finálním požadavkem a cílem ve studiu těchto oborů. Soubory, které se komorní interpretací zabývají, tak budou mít jedinečnou možnost studovat u předních představitelů ansámblové hry veškerou interpretační problematiku. Pedagogický potencionál HAMU je v této oblasti interpretace na mimořádné úrovni ověřené na prestižních zahraničních festivalech a přehlídkách interpretačního umění.

Profesní profil absolventů s příklady:

Absolvent se fundovaně orientuje v repertoáru komorních skladeb zvolené studijní specializace. Jeho komunikativní a kreativní spoluutváření uměleckého projevu ztvárňovaném komorním souborem je na vysoké umělecké i teoretické úrovni. Ovládá metody spolupráce vedoucí k efektivnímu nastudování zvoleného hudebního díla. Má přehled o všeobecném dosavadním vývoji v oblasti hudby a zároveň je schopen publikační činnosti v odborném tisku, přednášek, či metodického řízení krátkodobých interpretačních a mistrovských kurzů zaměřených na oblast komorní hudby.

Souhrn praktických znalostí hluboce poučených v odborné literatuře a schopnost jejich zdůvodněného uplatnění nebo dalšího zprostředkování také umožní absolventům působit i v oblasti kvalifikované úrovně výuky na vysokoškolských institucích univerzitního typu.

Přístup k dalšímu vzdělávání:

Studium doktorského programu, programy celoživotního vzdělávání, mistrovské kurzy atd.

Organizace a pravidla zkoušek, hodnocení a hodnocení (známkování):

Formami kontroly studia jsou zápočet a zkouška, stanovené studijními plány. Student je o nich informován prostřednictvím informačního systému.

Student se přihlašuje ke zkoušce v informačním systému; má právo na dva opravné termíny. Neuspěje-li ani v těchto případech, může mu výjimečně děkan povolit třetí opravný termín (komisionální). U hlavních předmětů a u klauzurních zkoušek není opravný termín přípustný.

Zápočet je neklasifikovaná forma kontroly studia. Uděluje se za splnění povinností stanovených pro jednotlivé předměty a zapisuje do informačního systému slovem Započteno (Z).

Zkouška je komisionální, praktická, klasifikována podle stupnice A, B, C, D, E, F.

Požadavky pro úspěšné absolvování:

Magisterské studium se ukončuje vykonáním státní zkoušky magisterské. Tato zkouška se skládá z:

a) uměleckého výkonu - absolventský koncert

b) diplomové práce ( dle dikce § 62, odstavec 1, f zákona č. 111/98 Sb. o vysokých školách)

c) zkoušky z vybrané teoretické disciplíny - Poetika interpretačního výkonu

d) ústní rozpravy před zkušební komisí a obhájení uměleckého výkonu i písemné práce

Absolventský koncert je celovečerní vystoupení ve stanoveném rozsahu min. 90 minut hudby, popř. i vystoupení s orchestrem, které však nenahrazuje povinnost souboru vykonat celovečerní recitál. Jako základ dramaturgické koncepce absolventského koncertu jsou požadovány skladby autorů rozdílných historických období a kompozičních stylů.

Písemná diplomová práce musí být v rozsahu nejméně 40 stran strojopisu přínosného obsahu. Každý člen souboru píše diplomní práci svébytného tématu a obsahu individuálně, přičemž tato práce může tematicky souviset s tematikou prací dalších členů souboru a může tak vytvářet souhrnný celek.

Téma magisterského diplomního úkolu musí být zadáno nejpozději do 30. dubna předcházejícího akademického roku.

Forma studia:
prezenční
Garant oboru:
Štěpán KOUTNÍK
Obor je součástí studijního programu:
Studijní plány oboru:
Platnost dat k 3. 7. 2017