English versionEnglish version
ACADEMY OF PERFORMING ARTS IN PRAGUE

Kontrabas - jazz (8201T109)

magisterský obor

Požadavky na přijetí:

Podmínkou pro přijetí je úspěšné absolutorium bakalářského studia téhož oboru.

V magisterském studiu lze pokračovat i po vstupu do životní praxe. Předpokladem je vedle úspěšného ukončení bakalářského studia též prokázání kvality v rámci umělecké praxe. V případě uchazečů z jiných škol si fakulta vyhrazuje možnost dalších doplňujících požadavků, které prověří úroveň uchazeče v předmětech, v nichž se liší studijní plány HAMU a školy, z níž uchazeč přichází.

Nejdůležitějším předpokladem je ale úspěšné složení přijímací zkoušky.

Požadavky na uznání předchozího vzdělání:

Obor nemá žádné specifické požadavky pro uznávání předchozího vzdělání. Postup uznávání se na AMU řídí články č. 89 a č. 90 Zákona o vysokých školách č. 111/1998 Sb. v platném znění a Studijním a zkušebním řádem AMU.

Kvalifikační požadavky a předpisy:

Ukončené vysokoškolské vzdělání ve studijním programu bakalářském v oboru hra na kontrabas - jazz.

Předpisy: Český vzdělávací systém je upraven Zákonem o vysokých školách v platném znění (zákon č. 111/1998 Sb.) a vnitřními předpisy Akademie múzických umění v Praze.

Profil oboru:

Hra na kontrabas v jazzovém kontextu představuje komplexní disciplínu, zahrnující schopnost jak sólového projevu, tak zejména schopnost začlenění do jazzového ansámblu jakéhokoli obsazení a stylového zaměření v rámci jazzu a příbuzných žánrů.

V magisterském studijním programu bude důraz dále kladen na schopnost koncepčního myšlení, realizaci a tříbení vlastních uměleckých představ. Studenti budou vedeni k vytváření vlastních hudebních projektů realizovaných formou koncertu nebo nahrávky, včetně jejich produkčního zajištění.

Hlavní výsledky učení:

Absolvent oboru je všestranným hráčem, schopným obstát v jakékoli hudební situaci spojené s jazzovým hudebním projevem. K tomuto účelu je vybaven technickými, teoretickými a praktickými dovednostmi a znalostmi, které mu umožňují identifikovat specifika každé situace.

Kromě toho je absolvent vyzrálou uměleckou osobností, schopnou formulovat a realizovat vlastní osobitý hudební projekt. Absolvent oboru dále disponuje všemi schopnostmi a znalostmi, které jsou k realizaci takového projektu třeba, včetně ovládání hudebního softwaru (notace a nahrávání), organizačních a produkčních schopností.

Profesní profil absolventů s příklady:

Absolvent oboru je schopen zapojit se do uměleckého procesu pod vedením jiného jazzového tvůrce - skladatele, aranžéra nebo vedoucího souboru jakéhokoli stylového zaměření a obsazení v rámci jazzu a příbuzných žánrů a naplnit svou specifickou roli v konkrétním hudebním kontextu.

Rovněž je schopen samostatného uměleckého projevu a realizace vlastních uměleckých záměrů a k tomuto cíli kompetentně vést své spoluhráče.

V dlouhodobém časovém horizontu je schopen udržet si a dále rozvíjet své umělecké ambice, dále se hudebně zdokonalovat např. dalším studiem, sledovat světový hudební vývoj nejen v oblasti jazzu a přibližovat se svému hudebnímu ideálu.

Přístup k dalšímu vzdělávání:

Studium oboru na doktorském stupni studia v zahraničí, popř. studium na pedagogických nebo filosofických fakultách univerzit.

Soukromé individuální studium s mistry oboru.

Organizace a pravidla zkoušek, hodnocení a hodnocení (známkování):

Formami hodnocení jsou zápočet a zkouška, stanovené studijním plánem.

Zápočet je neklasifikovaná forma kontroly studia. Uděluje se za splnění povinností stanovených pro jednotlivé předměty a zapisuje se do informačního systému slovem Započteno (Z). Zkouška je klasifikovaná forma kontroly studia, jíž se prověřují vědomosti i míra tvořivosti v příslušném předmětu. Zkoušky jsou klasifikovány podle stupnice A, B, C, D, E, F. V hlavních předmětech jsou zkoušky komisionální:

Závěrem prvního roku studia podstupují studenti zkoušku před komisí katedry, při níž osvědčují své schopnosti ovládnout studium oboru v celé jeho šíři.

Požadavky pro úspěšné absolvování:

Student splní požadavky studijního plánu a složí státní magisterskou zkoušku.

Státní magisterská zkouška má tyto části:

-Magisterský koncert v rozsahu cca 90 minut a jeho obhajoba.

-Diplomová práce a její obhajoba.

Forma studia:
prezenční
Garant oboru:
Jiří HLAVÁČ
Obor je součástí studijního programu:
Studijní plány oboru:
Platnost dat k 3. 7. 2017