English versionEnglish version
ACADEMY OF PERFORMING ARTS IN PRAGUE

Choreografie (8202T001)

magisterský obor

Požadavky na přijetí:

U absolventů bakalářského studia na Katedře tance HAMU bude zkouška sestávat z pohovoru o odborné problematice, o zaměření uchazeče v magisterském studiu, o zamýšleném projektu magisterské práce. Ti uchazeči, jejichž magisterské studium nenásleduje bezprostředně po ukončení bakalářského studia a uchazeči z jiných vysokých škol zašlou spolu s přihláškou ke studiu své odborné curriculum vitae a nahrávku svých choreografických prací. Na základě posouzení nahrávky rozhodne přijímací komise o postupu do dalšího kola. Postupující uchazeči se podrobí při přijímací zkoušce ústní zkoušce z dějin tance a baletu, písemné zkoušce z dějin a teorie hudby a předvedou svou choreografickou ukázku. Ke zkoušce předloží také svou bakalářskou diplomovou práci. Postoupí-li uchazeči do 3. kola, bude jim zadána hudební ukázka (výběr z několika možností), na kterou v určené časové lhůta (asi 3 hodiny) vytvoří choreografii buď pro své interprety nebo pro sebe.

Požadavky na uznání předchozího vzdělání:

Obor nemá žádné specifické požadavky pro uznávání předchozího vzdělání.

Postup uznávání se na AMU řídí články č. 89 a č. 90 Zákona o vysokých školách č. 111/1998 Sb. v platném znění a Studijním a zkušebním řádem AMU (články 8, 14, 18).

Kvalifikační požadavky a předpisy:

Absolvent bakalářského studia téhož oboru.

Předpisy: Český vzdělávací systém je upraven Zákonem o vysokých školách v platném znění (zákon č. 111/1998 Sb.) a vnitřními předpisy Akademie múzických umění v Praze.

Profil oboru:

Úkolem studia je přesvědčivé zvládnutí problematiky taneční tvorby, zásad choreografické kompozice, dramaturgie a režie. Cílem je rovněž prohloubení praktických zkušeností při přípravě choreografického díla (synopse, scénář), při realizaci díla (stavba choreografické kompozice v součinnosti s hudbou, scénografií, kostýmem a produkcí) svojí tvorby. Součástí je rovněž rozvoj schopností (sebe)reflexe choreografických opusů a znalosti historie a analýzy tance.

Hlavní výsledky učení:

Aktivní choreografická tvorba v kontextu s ostatními složkami inscenace nebo projektů. Znalost problematiky choreografie a tvorby v oblasti různých tanečních technik a pohybových stylů;

Znalosti a reflexe významných osobností choreografie a jejich odkazu;

Orientace v oblasti tanečních divadel, souborů, pohybového a fyzického divadla, případně institucí a poslání jejich tvorby.

Profesní profil absolventů s příklady:

Absolvent navazujícího magisterského studia oboru Choreografie dále rozvíjí vzdělání získané v bakalářském studiu, a to zejména v budování vlastního choreografického ?rukopisu?. Jedná se o prohlubování praktické taneční zkušenosti, vědomostí v oblasti tance a pohybového divadla. Absolvent by měl prokázat rozvinuté schopnosti pro vytvoření vlastního choreografického díla se znaky tradičních stylů i novodobých trendů nebo v inscenacích, kde je choreografie nedílnou součástí jiných žánrů živého umění.

Zároveň by mělo docházet k individuálnímu profilování studenta, které se odráží také v jeho diplomové práci. V oblasti taneční teorie a historie rozvíjí student schopnost kritického myšlení obecně a ve vztahu k tanci speciálně, seznamuje se současnými přístupy ke studiu tance.

Přístup k dalšímu vzdělávání:

Studium doktorského programu oboru Choreografie. Programy celoživotního vzdělávání, mistrovské kurzy atd.

Organizace a pravidla zkoušek, hodnocení a hodnocení (známkování):

Formami kontroly studia jsou zápočet a zkouška, stanovené studijními plány. Student je o nich informován prostřednictvím informačního systému. Student se přihlašuje ke zkoušce v informačním systému; má právo na dva opravné termíny. Neuspěje-li ani v těchto případech, může mu výjimečně děkan povolit třetí opravný termín (komisionální). U hlavních předmětů a u klauzurních zkoušek není opravný termín přípustný. Zápočet je neklasifikovaná forma kontroly studia. Uděluje se za splnění povinností stanovených pro jednotlivé předměty a zapisuje do informačního systému slovem Započteno (Z). Zkouška je klasifikovaná forma kontroly studia, jíž se prověřují vědomosti i míra tvořivosti v příslušném předmětu. V hlavních předmětech jsou zkoušky komisionální. Zkouška může být praktická, písemná, ústní, nebo kombinovaná. Zkoušky jsou klasifikovány podle stupnice A, B, C, D, E, F.

Požadavky pro úspěšné absolvování:

Student splní požadavky odpovídající studijnímu plánu. Student složí státní závěrečnou zkoušku. Součástí magisterské zkoušky je realizace absolventského představení, jeho veřejná prezentace a obhajoba. Dále je povinné vypracování doplňkové teoretické písemné práce v souladu se zadaným tématem (obhajoba je rovněž součástí státní zkoušky).

Státní magisterská zkouška má tyto části:

- Diplomová práce a její obhajoba (teoretická písemná práce)

- Diskuse a obhajoba magisterského absolventského představení

Forma studia:
prezenční
Garant oboru:
Václav JANEČEK
Obor je součástí studijního programu:
Studijní plány oboru:
Platnost dat k 3. 7. 2017