English versionEnglish version
ACADEMY OF PERFORMING ARTS IN PRAGUE

Pedagogika tance (8202T003)

magisterský obor

Požadavky na přijetí:

Předpokládá se absolvování bakalářského studia v odpovídajícím oboru.

Průběh přijímacího řízení

1. Teze zamýšlené magisterské diplomové práce v rozsahu 3 strany (koncept musí obsahovat nástin tématu, členění a informační zdroj, cíl a význam budoucího studijního zaměření),

2. Orientační zkouška, resumé bakalářského studia ve třech základních okruzích:

a) pedagogická metoda výuky tance

b) metodika vybrané taneční techniky

c) vzdělávací systémy, osobnosti, instituce

Absolventi jiných VŠ si připraví pedagogický výstup.

UPOZORNĚNÍ: Uchazeči z jiných vysokých škol předvedou pedagogický výstup ve zvolené specializaci a předloží svoji bakalářskou práci.

Požadavky na uznání předchozího vzdělání:

Obor nemá žádné specifické požadavky pro uznávání předchozího vzdělání.

Postup uznávání se na AMU řídí články č. 89 a č. 90 Zákona o vysokých školách č. 111/1998 Sb. v platném znění a Studijním a zkušebním řádem AMU (články 8, 14, 18).

Kvalifikační požadavky a předpisy:

Absolvent bakalářského studia téhož oboru.

Předpisy: Český vzdělávací systém je upraven Zákonem o vysokých školách v platném znění (zákon č. 111/1998 Sb.) a vnitřními předpisy Akademie múzických umění v Praze.

Profil oboru:

Úkolem studia je dokonalé zvládnutí problematiky taneční pedagogiky ve zvolené specializaci ? klasický, moderní nebo lidový tanec, prohloubení praktických zkušeností při práci v různých stupních pedagogického působení na základních školách, středních odborných školách (na konzervatořích) a v profesionálních baletních (tanečních) souborech (divadlech). Vypracování vlastního osobnostního profilu pojícího v sobě špičkového umělce, pedagoga a znalce tanečního a pohybového divadla.

Hlavní výsledky učení:

Znalost problematiky z oblasti didaktiky a metodiky jednotlivých tanečních technik pro základní a střední taneční školství;

Znalosti a reflexe významných osobností taneční pedagogiky a jejich odkazu;

Orientace v oblasti tanečních škol a dalších vzdělávací instituce, jejich systém výuky;

Schopnosti pro nové trendy v taneční pedagogice; interakce tance a dalších pohybových technik

Profesní profil absolventů s příklady:

Absolvent navazujícího magisterského studia oboru Pedagogika tance dále rozvíjí vzdělání získané v bakalářském studiu, a to zejména ve vztahu ke zvolené specializaci na určitou taneční techniku/styl. Jedná se o prohlubování praktické taneční zkušenosti, vědomostí v oblasti didaktiky a metodiky. Zároveň by mělo docházet k individuálnímu profilování studenta, které se odráží v jeho diplomové práci. V oblasti taneční teorie a historie rozvíjí student schopnost kritického myšlení obecně a ve vztahu k tanci speciálně, seznamuje se se současnými přístupy ke studiu tance. Absolvent magisterského studia oboru Pedagogika tance by měl být připraven k pedagogickému působení na všech stupních tanečního vzdělávání stejně jako pro činnost pedagoga a repetitora v baletních souborech divadel a v profesionálních tanečních ansámblech. Očekává se od něj osobitý přínos pro další rozvoj tanečního školství.

Přístup k dalšímu vzdělávání:

Programy celoživotního vzdělávání, mistrovské kurzy atd.

Organizace a pravidla zkoušek, hodnocení a hodnocení (známkování):

Formami kontroly studia jsou zápočet a zkouška, stanovené studijními plány. Student je o nich informován prostřednictvím informačního systému. Student se přihlašuje ke zkoušce v informačním systému; má právo na dva opravné termíny. Neuspěje-li ani v těchto případech, může mu výjimečně děkan povolit třetí opravný termín (komisionální). U hlavních předmětů a u klauzurních zkoušek není opravný termín přípustný. Zápočet je neklasifikovaná forma kontroly studia. Uděluje se za splnění povinností stanovených pro jednotlivé předměty a zapisuje do informačního systému slovem Započteno (Z). Zkouška je klasifikovaná forma kontroly studia, jíž se prověřují vědomosti i míra tvořivosti v příslušném předmětu. V hlavních předmětech jsou zkoušky komisionální. Zkouška může být praktická, písemná, ústní, nebo kombinovaná. Zkoušky jsou klasifikovány podle stupnice A, B, C, D, E, F.

Požadavky pro úspěšné absolvování:

Student splní požadavky odpovídající studijnímu plánu. Student složí státní závěrečnou zkoušku. Součástí magisterské zkoušky je realizovaný absolventský pedagogický výstup a jeho obhajoba. Dále je povinné vypracování doplňkové teoretické písemné práce v souladu se zadaným tématem (obhajoba je rovněž součástí státní zkoušky).

Státní magisterská zkouška má tyto části:

- Diplomová práce a její obhajoba (teoretická písemná práce)

- Diskuse a obhajoba magisterského pedagogického výstupu

- Ústní zkouška z Metodiky zvolené taneční specializace

Forma studia:
prezenční
Garant oboru:
Václav JANEČEK
Obor je součástí studijního programu:
Studijní plány oboru:
Platnost dat k 3. 7. 2017