English versionEnglish version
ACADEMY OF PERFORMING ARTS IN PRAGUE

Taneční věda (8202T015)

magisterský obor

Požadavky na přijetí:

U absolventů bakalářského studia na Katedře tance HAMU bude zkouška sestávat z pohovoru o odborné problematice, o zaměření uchazeče v magisterském studiu, o zamýšleném projektu magisterské práce. Ti uchazeči, jejichž magisterské studium nenásleduje bezprostředně po ukončení bakalářského studia a uchazeči z jiných vysokých škol, předloží navíc odborné curriculum vitae, přehled publikační činnosti, svou bakalářskou práci.

Požadavky na uznání předchozího vzdělání:

Obor nemá žádné specifické požadavky pro uznávání předchozího vzdělání.

Postup uznávání se na AMU řídí články č. 89 a č. 90 Zákona o vysokých školách č. 111/1998 Sb. v platném znění a Studijním a zkušebním řádem AMU (články 8, 14, 18).

Kvalifikační požadavky a předpisy:

Předpokládá se návaznost na bakalářský program oboru Taneční věda. Případně je možné akceptovat uchazeče, který v bakalářském stupni studoval jiný obor zaměřený na tanec nebo příbuzný obor uměnovědný (divadelní věda, hudební věda) nebo společenskovědný, prokáže znalosti na úrovni bakalářského oboru Taneční věda a prokáže odborný zájem o taneční vědu (např. bakalářská práce zpracovávající téma z oblasti tance). Nutné jsou předpoklady pro vědeckou práci, schopnost kritického myšlení, dovednosti při koncipování odborného textu.

Předpisy: Český vzdělávací systém je upraven Zákonem o vysokých školách v platném znění (zákon č. 111/1998 Sb.) a vnitřními předpisy Akademie múzických umění v Praze.

Profil oboru:

Úkolem studia je prohloubení znalostí získaných v bakalářském stupni z historické a systematické taneční vědy a způsobu jejich použití v samostatném výzkumu a aplikace v taneční kritice, popularizaci, organizační činnosti apod. Student získá celkový přehledu o metodologiích tanečního výzkumu a jejich využití v samostatném výzkumu a jeho kvalitní prezentaci v mezinárodním měřítku. Účastí na mezioborových projektech je uveden také do problematiky taneční produkce a managementu.

Hlavní výsledky učení:

Student je veden k samostatnému odbornému výzkumu v oblasti taneční vědy a jeho kvalitní prezentaci v mezinárodním měřítku. Je schopen nahlédnout i do problematiky taneční produkce a managementu díky spolupráci na mezioborových projektech.

Profesní profil absolventů s příklady:

Absolvent navazujícího magisterského studia oboru Taneční věda je veden k dalšímu samostatnému výzkumu v oblasti historické či systematické taneční vědy a schopen jeho kvalitní prezentace v mezinárodním měřítku. Uplatňuje se v další akademické či badatelské činnosti, tak v praktické práci v institucích přidružených oborů na pozicích asistenta, dramaturga, produkčního či manažera. Absolventi se často uplatňují také v publicistice a osvětové činnosti.

Přístup k dalšímu vzdělávání:

Absolventům magisterského programu Taneční věda je umožněno pokračovat v doktorském studiu.

Organizace a pravidla zkoušek, hodnocení a hodnocení (známkování):

nich informován prostřednictvím informačního systému. Student se přihlašuje ke zkoušce v informačním systému; má právo na dva opravné termíny. Neuspěje-li ani v těchto případech, může mu výjimečně děkan povolit třetí opravný termín (komisionální). U hlavních předmětů a u klauzurních zkoušek není opravný termín přípustný. Zápočet je neklasifikovaná forma kontroly studia. Uděluje se za splnění povinností stanovených pro jednotlivé předměty a zapisuje do informačního systému slovem Započteno (Z). Zkouška je klasifikovaná forma kontroly studia, jíž se prověřují vědomosti i míra tvořivosti v příslušném předmětu. V hlavních předmětech jsou zkoušky komisionální. Zkouška může být praktická, písemná, ústní, nebo kombinovaná. Zkoušky jsou klasifikovány podle stupnice A, B, C, D, E, F.

Požadavky pro úspěšné absolvování:

Student splní požadavky odpovídající studijnímu plánu. Student složí státní závěrečnou zkoušku. Součástí magisterské zkoušky je zkouška ze systematické taneční vědy a dějin tance a baletu a obhajoba písemné diplomové práce.

Forma studia:
prezenční
Garant oboru:
Dorota GREMLICOVÁ
Obor je součástí studijního programu:
Studijní plány oboru:
Platnost dat k 3. 7. 2017