English versionEnglish version
ACADEMY OF PERFORMING ARTS IN PRAGUE

Pantomima (8202T019)

magisterský obor

Požadavky na přijetí:

Úspěšné složení oborové přijímací zkoušky zahrnující:

1. Prezentace připraveného projektu pro magisterské představení ( písemný režijní a dramaturgický koncept ). Praktická ukázka rozpracovaného materiálu (5 - 10 minut) pro magisterské představení (talentová zkouška).

2. Návrh tématu diplomové magisterské práce ( písemný koncept ), zaměření a cíle

( teoretické podklady, literatura )

3. Popis osobního uměleckého směřování ( cíle, idea, spolupráce, stáže, účast na workshopech atd. )

Požadavky na uznání předchozího vzdělání:

Obor nemá žádné specifické požadavky pro uznávání předchozího vzdělání.

Postup uznávání se na AMU řídí články č. 89 a č. 90 Zákona o vysokých školách č. 111/1998 Sb. v platném znění a Studijním a zkušebním řádem AMU (články 8, 14, 18).

Kvalifikační požadavky a předpisy:

Ukončené vysokoškolské vzdělání v bakalářském studijním programu na vysoké škole s preferencí absolutoria bakalářského stupně oboru Pantomima na HAMU či příbuzného oboru na jiné vysoké škole.

Předpisy: Český vzdělávací systém je upraven Zákonem o vysokých školách v platném znění (zákon č. 111/1998 Sb.) a vnitřními předpisy Akademie múzických umění v Praze.

Profil oboru:

Magisterské studium je koncipováno jako umělecký obor určený primárně pro absolventy bakalářského studia Pantomimy na HAMU, dále pro absolventy DAMU, příp. pro další zájemce na odborně srovnatelné úrovni, např. z řad absolventů jiných podobných vysokých uměleckých škol v České republice anebo v zahraničí ( např. JAMU/Brno ? Ateliér klaunské scénické a filmové tvorby apod.).

V magisterském stupni se student zaměří na specializaci v žánru, kterému se bude věnovat prakticky i teoreticky na základě vlastní volby a dispozic. Cílem je rozšiřování teoretických znalostí v oblasti mimického divadla, autorské tvorby, dramaturgie a režie, estetiky, psychologie gestiky a mimiky a přesahu do filmového žánru.

V prvním ročníku je hlavní odborný předmět Fyzické divadlo, v druhém ročníku teorie, dramaturgie a režie mimického divadla. Učební plán směřuje k prohlubování profesních dovedností odvíjejících se od úrovně bakalářského stupně s akcentem na rozvoj profesního zaměření studenta v oblasti mimického divadla s důrazem na autorství a režii.

Hlavní výsledky učení:

Posluchači, kteří již ovládají základy technické i umělecké práce s tělem, umí pracovat se základy autorského divadla a mají teoretické znalosti na požadované úrovni, se v magisterském studiu vedle dalšího rozšíření teoretických znalostí věnují závažným praktickým projektům v oblasti mimického divadla a moderního cirkusu, zejména však fyzickému divadlu a realizaci vlastního autorského projektu - absolventské práce. Prostor je zároveň ponechán projektům které propojují mimické divadlo s filmem a umožňuji studentovi experimentovat v oblasti dramaturgie a režie.Důraz je kladen na vlastní projekty v souladu s budoucí praxí absolventa.

Profesní profil absolventů s příklady:

Absolvent magisterského studia oboru Pantomima na HAMU představuje uměleckou osobnost schopnou samostatné tvůrčí práce na poli mimického divadla a moderního cirkusu jako interpret stejně tak jako dramaturg a režisér. Musí umět spojovat ovládání klasických a moderních technických postupů a prostředků mimického divadla s estetickou působností a individuální kreativitou na poli interpretace a režie v mimickém divadle a při tvorbě autorských projektů. Dále musí mít vysokou úroveň teoretických znalostí v oboru mimického divadla a moderního cirkusu. Absolventi mohou nalézt uplatnění jako profesionální interpreti ( mimové / herci ), dramaturgové a režiséři v oblasti mimického divadla a moderního cirkusu s přesahem do dalších divadelních odvětví, dále jako odborní asistenti na pohybové spolupráce, choreografii a psaní scénářů v divadelních a filmových projektech. Dále se mohou uplatnit jako pedagogové na uměleckých školách od základního do vysokoškolského stupně a také v jiných odvětvích jako specialista na autorskou tvorbu se specializací v oblasti mimického divadla.

Přístup k dalšímu vzdělávání:

Navazující stupně studia oboru Pantomima na HAMU.

Organizace a pravidla zkoušek, hodnocení a hodnocení (známkování):

Plnění studijního plánu je kontrolováno pomocí elektronického systému, do něhož jsou také zapisována závěrečná hodnocení nezbytná pro zakončení jednotlivých předmětů. Studium předmětu je pak završeno buď udělením zápočtu či složením zkoušky.

Zápočet jako neklasifikovaná forma kontroly se uděluje po splnění povinností daných sylaby příslušného předmětu zápisem písmene Z či slovně ? Započteno. Zkouška může být praktická, ústní, písemná či kombinovaná a je klasifikována podle stupnice A, B, C, D, E, F. Student má právo na dva opravné termíny. Ve výjimečných případech lze zažádat o udělení třetího opravného termínu, který schvaluje děkan fakulty. Zkouška třetího opravného termínu probíhá před zkušební komisí. U klauzurních zkoušek, které jsou rovněž komisionální, není opravný termín přípustný.

Požadavky pro úspěšné absolvování:

Student splní požadavky stanovené studijním plánem.

Student složí státní závěrečnou zkoušku z oborových předmětů daných vyhláškou děkana. Těmito předměty jsou Psychologie mimiky a gestiky a Dramaturgie autorského divadla..

Student realizuje praktický diplomní úkol (autorský projekt) v oblasti mimického divadla v rozsahu podle vyhlášky děkana a vypracuje doplňkovou písemnou práci v minimálním rozsahu daném výnosy rektora. Jejich obhajoba je součástí státní závěrečné zkoušky.

Forma studia:
prezenční
Garant oboru:
Noemi ZÁRUBOVÁ-PFEFFERMANNOVÁ
Obor je součástí studijního programu:
Studijní plány oboru:

Žádný studijní plán není k dispozici.

Platnost dat k 3. 7. 2017