English versionEnglish version
ACADEMY OF PERFORMING ARTS IN PRAGUE

Režie-dramaturgie činoherního divadla (8203R066)

bakalářský obor

Požadavky na přijetí:

Prokazatelné talentové předpoklady: schopnost rozeznat a rozvíjet dramatickou situaci dialogem a následně ji promítnout do prostorových vztahů, empatie, bystrost, komunikační dovednosti. Samozřejmostí je vzdělanost na úrovni maturity, jazykové znalosti a přehled o současném umění, zejména divadle, literatuře a filmu.

Požadavky na uznání předchozího vzdělání:

Obor nemá žádné specifické požadavky pro uznávání předchozího vzdělání.

Postup uznávání se na AMU řídí články č. 89 a č. 90 Zákona o vysokých školách č. 111/1998 Sb. v platném znění a Studijním a zkušebním řádem AMU (články 8, 14, 18).

Kvalifikační požadavky a předpisy:

Kvalifikační požadavky: úplné střední nebo úplné střední odborné vzdělání; Předpisy: Český vzdělávací systém je upraven Zákonem o vysokých školách v platném znění (zákon č. 111/1998 Sb.) a vnitřními předpisy Akademie múzických umění v Praze.

Profil oboru:

Studium oboru režie-dramaturgie vychází z propracované a dlouhodobě ověřované metodiky učebního procesu, který je založený na unikátním systému spolupráce studentů a pedagogů v modelu malého profesionálního repertoárového divadla. Studenti jsou od počátku vedeni k intenzívní týmové spolupráci a teoretickému i praktickému poznávání jednotlivých profesí, nutných ke vzniku souborného divadelního díla. Proto na bakalářském stupni probíhá studium režie a dramaturgie společně a studenti procházejí také elementárním hereckým výcvikem. Studenti mají řadu předmětů rozvíjejících předpoklady pro zvolený obor a procházejí také cyklem teoretických a historických přednášek a seminářů. Postupné zvládání čím dál složitějších a náročnějších úkolů vrcholí přípravou a nastudováním bakalářské inscenace v rozsahu jednoaktové hry a její následnou reflexí.

Hlavní výsledky učení:

Po zvládnutí bakalářského stupně by měli být studenti režie a dramaturgie dobře technicky vybaveni pro své profese a ovládnout široké spektrum dovedností a znalostí z teorie a historie svého oboru v souvislosti s vývojem světového umění a historie vůbec. Měli by se orientovat v širokém domácím i zahraničním kontextu a být schopni tvůrčím způsobem interpretovat soudobé divadlo i vlastní zkušenost s ním. Cílem výuky je výchova a podpora silných a originálních osobností s jedinečným viděním světa, velkou mírou sebereflexe a schopnosti dalšího samostatného osobnostního zrání a uměleckého vývoje.

Profesní profil absolventů s příklady:

Bakalář oboru režie-dramaturgie je všestranně vybavený odborník, který je schopen rozvíjet své umělecké schopnosti v magisterském stupni oboru, nebo se může rovnou věnovat činnostem spojeným s dramatickým uměním a příbuznými audiovizuálními aktivitami na příslušné odborné úrovni, tedy odejít do praxe a najít uplatnění jako lektor dramaturgie, asistent režie, redaktor, uplatnit se v divadle a v ostatních médiích v oblasti PR , v produkční a řídicí sféře apod.

Přístup k dalšímu vzdělávání:

Po úspěšném vykonání bakalářské zkoušky může student pokračovat v dalším vzdělávání v magisterském stupni oboru režie a dramaturgie na DAMU nebo ve škole podobného typu a zaměření v Čechách i v zahraničí.

Organizace a pravidla zkoušek, hodnocení a hodnocení (známkování):

Znalosti a dovednosti studentů jsou na konci každého semestru hodnoceny zápočtem nebo zkouškou, které jsou stanovené studijními plány a student je o nich informován prostřednictvím informačního systému (KOS). Organizace a forma kontroly studia je přesně určena Studijním a zkušebním řádem AMU (čl.15). Opakování zkoušky není možné v hlavních uměleckých předmětech, kdy známka F (zejména v prvním ročníku) vyjadřuje nedostatek studijních předpokladů: talentu, kreativity a pracovitosti, který se nepodařilo rozeznat v přijímacím řízení. Kvantitativní měřítko tvoří kreditní systém ECTS (European Credit Transfer System), který umožňuje převod kreditů v rámci výměnného programu ERASMUS na evropských divadelních školách.

Požadavky pro úspěšné absolvování:

Podmínkou připuštění k bakalářským zkouškám je splnění všech požadavků vyplývajících ze studijních plánů, úspěšné zvládnutí bakalářské inscenace a její reflexe v písemné bakalářské práci. Státní bakalářská zkouška se skládá z hodnocení uměleckého výkonu, obhajoby bakalářské práce a zkoušky z předem daných otázek z historie a teorie divadla a oboru před zkušební komisí, která je kromě interních pedagogů tvořena externími odborníky na danou oblast.

Forma studia:
prezenční
Garant oboru:
Zuzana SÍLOVÁ
Obor je součástí studijního programu:
Studijní plány oboru:
Platnost dat k 3. 7. 2017