English versionEnglish version
ACADEMY OF PERFORMING ARTS IN PRAGUE

Režie - dramaturgie alternativního divadla (8203R083)

bakalářský obor

Požadavky na přijetí:

Úspěšné složení talentové přijímací zkoušky, která má prokázat talent, vztah k oboru i schopnost týmové spolupráce.

Požadavky na uznání předchozího vzdělání:

Obor nemá žádné specifické požadavky pro uznávání předchozího vzdělání.

Postup uznávání se na AMU řídí články č. 89 a č. 90 Zákona o vysokých školách č. 111/1998 Sb. v platném znění a Studijním a zkušebním řádem AMU (články 8, 14, 18).

Kvalifikační požadavky a předpisy:

Úplné střední nebo úplné střední odborné vzdělání ukončené maturitní zkouškou. Výjimečně (v případě výrazných talentových dispozic) lze přijmout uchazeče podmínečně (s požadavkem dokončení středoškolského vzdělání s úspěšně vykonanou maturitní zkouškou během bakalářského studia).

Předpisy: Český vzdělávací systém je upraven Zákonem o vysokých školách v platném znění (zákon č. 111/1998 Sb.) a vnitřními předpisy Akademie múzických umění v Praze.

Profil oboru:

Obor Režie-dramaturgie alternativního divadla programu Divadelní tvorba v netradičních prostorech se zaměřuje na aktivity divadelního, performativního i výtvarného charakteru a vychází především z intervence do veřejného prostoru. Jde o studium alternativních divadelních tendencí přesahových, interakčních a multimediálních. Vychází z tradice projektů site specific (umění místa), paradivadelních aktivit, výtvarných instalací, events i happeningů. Tyto intervence nejsou záměrně jen čistě umělecké, ale mají výrazný sociologický přesah i dopad, předpokládají aktivizaci diváka i imaginativní percepci. Projekty vznikají v úzké týmové i mezioborové spolupráci. Z hlediska široké palety alternativního divadla jde o specifický program, v lecčems navazující a v lecčems se odlišující od běžné nabídky katedry.

Hlavní výsledky učení:

Absolvent bakalářského studia Režie-dramaturgie alternativního divadla je vybaven základními psychosomatickými dispozicemi a dovednostmi, orientuje se v problematice autorského divadla, je schopen navázání kontaktu s divákem, prostorem i objektem. Dokáže využívat své tělo jako nástroj performance, nikoli jen jako psychofyzickou identitu. Orientuje se v problematice současného postmoderního umění, je schopen reflexe i sebereflexe. Je schopen samostatné, umělecky náročné tvorby v individuálních i kolektivních projektech i využití projektů v sociálních intervencích. Vnímá uměleckou tvorbu nikoli jen v úzkých hranicích vlastní tvorby, ale v širších společenských kontextech a vývojových trendech.

Profesní profil absolventů s příklady:

Absolvent bakalářského studia Režie-dramaturgie alternativního divadla je schopen samostatné tvorby v netradičních prostorech. Je schopen využívat grantový prostor v České republice i EU, účastnit se společných akcí a festivalů jako jsou například 4 dny v pohybu apod., je schopen vedení tematizovaných workshopů i tvorby v nejrůznějších autorských projektech, v animačních a participačních programech muzeí, galerií a na mezioborových symposiích, festivalech a akcích se specifikou meziprofesní a komunitní tvorby. Měl by dokázat realizovat tyto akce tzv. „na klíč“ (od zmapování záměru přes projektovou koordinaci až k realizaci a postprodukci) tvůrčím způsobem.

Přístup k dalšímu vzdělávání:

Ukončené bakalářské studium umožňuje navazující magisterské studium v příbuzných oborech na vysokých uměleckých školách nebo i příbuzných vysokých školách humanitního nebo výtvarného zaměření.

Organizace a pravidla zkoušek, hodnocení a hodnocení (známkování):

Formami kontroly studia jsou zápočty a zkoušky, stanovené studijními plámy. Student je o nich informován prostřednictvím informačního systému. Student se přihlašuje ke zkoušce v informačním systému, má právo na dva opravné termíny. Neuspěje-li ani v těchto případech, může mu výjimečně děkan povolit třetí opravný termín (komisionální). U hlavních předmětů a u klauzurních zkoušek není opravný termín přípustný.

Zápočet je neklasifikovaná forma kontroly studia, uděluje se za splnění povinností stanovených pro jednotlivé předměty a zapisuje se do informačního systému slovem započteno (Z). Zkouška je klasifikovaná forma kontroly studia, jíž se prověřují vědomosti i míra tvořivosti v příslušných předmětech. V hlavních předmětech jsou zkoušky komisionální. Zkoušky jsou klasifikovány podle stupnice A, B, C, D, E, F.

Požadavky pro úspěšné absolvování:

Ukončení dosavadního bakalářského studia ve všech předmětech a získání příslušného počtu kreditů. Složení státní bakalářské zkoušky.

Podmínkou připuštění k bakalářské zkoušce je kreativní herecký výkon v klauzurním bakalářském představení.

Státní bakalářská zkouška se klasifikuje stupnicí A, B, C, D, E, F. Celkové hodnocení státní bakalářské zkoušky určí zkušební komise neveřejným hlasováním.

Státní bakalářská zkouška má tyto části:

Bakalářská diplomová práce a její obhajoba.

Historie a teorie oboru.

Historie a teorie alternativního a loutkového divadla.

Forma studia:
prezenční
Garant oboru:
Tomáš ŽIŽKA
Obor je součástí studijního programu:
Studijní plány oboru:

Žádný studijní plán není k dispozici.

Platnost dat k 3. 7. 2017