English versionEnglish version
ACADEMY OF PERFORMING ARTS IN PRAGUE

Herectví činoherního divadla (8203T044)

magisterský obor

Požadavky na přijetí:

Především herecký talent, který se posuzuje během tří kol přijímacích zkoušek. Jeho součástí jsou psychologické a osobnostní předpoklady:senzitivita, temperament, múzičnost, smysl pro prostorové cítění, rytmičnost, dramatické cítění. Důležitým předpokladem je vnímavost, schopnost nápodoby, vnitřně-hmatové cítění, obratnost, fyzická výdrž, zdravý hlas a dobrý vzhled, specifická divadelní vzdělavatelnost. Předpokládají se znalosti nejdůležitějších dějinných událostí, uměleckých směrů a osobností (zejména herců), rozhled po současné literatuře, divadle a filmu.

Požadavky na uznání předchozího vzdělání:

Obor nemá žádné specifické požadavky pro uznávání předchozího vzdělání.

Postup uznávání se na AMU řídí články č. 89 a č. 90 Zákona o vysokých školách č. 111/1998 Sb. v platném znění a Studijním a zkušebním řádem AMU (články 8, 14, 18).

Kvalifikační požadavky a předpisy:

Kvalifikační požadavky: úplné střední nebo úplné střední odborné vzdělání; výjimečně lze též přijmout uchazeče bez dosažení úplného středního nebo úplného středního odborného vzdělání nebo vyššího odborného vzdělání poskytovaného v konzervatořích. Předpisy: Český vzdělávací systém je upraven Zákonem o vysokých školách v platném znění (zákon č. 111/1998 Sb.) a vnitřními předpisy Akademie múzických umění v Praze.

Profil oboru:

Studium oboru herectví vychází z propracované a dlouhodobě ověřované metodiky učebního procesu, který je založený na unikátním systému spolupráce studentů a pedagogů v modelu malého profesionálního repertoárového divadla. Studenti jsou od počátku vedeni k intenzívní týmové spolupráci a teoretickému i praktickému poznávání jednotlivých profesí, nutných ke vzniku souborného divadelního díla. Procházejí cyklem historického a teoretického vzdělání, společným pro všechny obory DAMU, ale také zasvěcením do problematiky ostatních divadelních oborů. Od počátku se systematicky věnuje pozornost zvládnutí mluvy, zpěvu a pohybu, všech disciplín nutných pro profesionální přípravu herce pro činoherní divadlo, ale také pro další druhy divadla (muzikál, pohybové divadlo) i pro různá media (rozhlas, film, televizi, dabing). Východiskem a společným jmenovatelem všech předmětů je dramatičnost jako kvalita, která dává impulzy a předpoklady k tomu, aby herec vytvořil dramatickou postavu v jakémkoliv rozsahu a žánru. Student oboru herectví má možnost projít řadou kurzů u zahraničních pedagogů, zejména z moskevské školy-studia MCHAT, které Katedra činoherního divadla pravidelně zve. Stejně tak může absolvovat různé stáže na zahraničních divadelních školách (v Londýně, Moskvě, Berlíně atd.)

Hlavní výsledky učení:

Herectví činoherního divadla je zaměřeno na získání širokého spektra znalostí a dovedností tak, aby se absolventi mohli uplatnit v divadlech různého typu a zaměření, od velkých repertoárových divadel až k malým experimentálním scénám, a stejně tak i v ostatních médiích, v rozhlase, filmu, televizi a dabingu. Katedra činoherního divadla nevychovává herce pro jednu vyhraněnou divadelní poetiku, ale pro profesi herectví jako takového, schopného proměny a vývoje v souladu s aktuálními potřebami současného divadla. Postupné zvyšování rozsahu a náročnosti uměleckých úkolů v jednotlivých semestrech vrcholí tvorbou celistvé a žánrově vyhraněné postavy v absolventském představení ve školním divadle Disk.

Profesní profil absolventů s příklady:

Absolvent oboru herectví je důkladně a všestranně připraven na profesionální herecké práci v divadlech nejrůznějšího typu, zejména pak ve velkém činoherním divadle založeném na interpretaci dramatické literatury, ale v uměleckých projektech, které se z běžné divadelní produkce vymykají svou novátorskou poetikou. Pěvecká a pohybová průprava umožňuje absolventovi uplatnit se (v závislosti na druhu a míře jeho talentu) i v hudebním a pohybovém divadle. Stejně tak by měl být schopný zvládnout rozhlasové a filmové herectví.

Přístup k dalšímu vzdělávání:

Absolvent může pokračovat ve studiu na DAMU v jiném oboru nebo v doktorském programu Teorie a praxe divadelní tvorby a Scénická tvorba a teorie scénické tvorby, kde se může věnovat výzkumu herectví, jak z hlediska historického, teoretického i pedagogického. Může také studovat v doktorských programech na divadelních školách podobného typu (JAMU, VŠMU) nebo na zahraničních univerzitách (při zvládnutí jazyka na odpovídající úrovni).

Organizace a pravidla zkoušek, hodnocení a hodnocení (známkování):

Znalosti a dovednosti studentů jsou na konci každého semestru hodnoceny zápočtem nebo zkouškou, které jsou stanovené studijními plány a student je o nich informován prostřednictvím informačního systému (KOS). Organizace a forma kontroly studia je přesně určena Studijním a zkušebním řádem AMU (čl.15). Opakování zkoušky není možné v hlavních uměleckých předmětech, kdy známka F (zejména v prvním ročníku) vyjadřuje nedostatek studijních předpokladů: talentu, kreativity a pracovitosti, který se nepodařilo rozeznat v přijímacím řízení. Kvantitativní měřítko tvoří kreditní systém ECTS (European Credit Transfer System), který umožňuje převod kreditů v rámci výměnného programu ERASMUS na evropských divadelních školách.

Požadavky pro úspěšné absolvování:

Podmínkou připuštění k magisterským zkouškám je splnění všech požadavků vyplývajících ze studijních plánů, úspěšné zvládnutí hereckého úkolu v absolventské inscenaci a jeho reflexe v písemné diplomové práci. Státní magisterská zkouška - se skládá z hodnocení uměleckého výkonu, obhajoby diplomové práce a zkoušky z předem daných otázek z historie a teorie divadla a z teorie herectví před zkušební komisí, která je kromě interních pedagogů tvořena externími odborníky na danou oblast.

Forma studia:
prezenční
Garant oboru:
Jan BURIAN
Obor je součástí studijního programu:
Studijní plány oboru:
Platnost dat k 3. 7. 2017