English versionEnglish version
ACADEMY OF PERFORMING ARTS IN PRAGUE

Režie alternativního a loutkového divadla (8203T068)

magisterský obor

Požadavky na přijetí:

Absolvování předchozího bakalářského studia na vysoké škole uměleckého typu nebo škole s příbuzným humanitním zaměřením, předložení dosavadní kreativní práce a návrh vlastního projektu individuálního magisterského studia s volbou příslušného nabízeného ateliéru. Úspěšné absolvování talentové zkoušky, která je nejvýznamnějším kritériem pro přijetí.

Požadavky na uznání předchozího vzdělání:

Doložitelné ukončené bakalářské vzdělání uměleckého nebo příbuzného humanitního směru.

Postup uznávání se na AMU řídí články č. 89 a č. 90 Zákona o vysokých školách č. 111/1998 Sb. v platném znění a Studijním a zkušebním řádem AMU (články 8, 14, 18).

Kvalifikační požadavky a předpisy:

Ukončené bakalářské vzdělání, přehled dosavadní kreativní činnosti, schopnost samostatné kreativní práce v úzké interakci s ostatními obory studia na KALD DAMU v katedrou nabízených ateliérech.

Předpisy: Český vzdělávací systém je upraven Zákonem o vysokých školách v platném znění (zákon č. 111/1998 Sb.) a vnitřními předpisy Akademie múzických umění v Praze.

Profil oboru:

Studium je rozvíjeno v individuálních kreativních programech v úzké součinnosti s ostatními obory katedry (dramaturgie, scénografie, herectví), směřuje k prohloubení vlastní individuální kreativity, orientace v oboru, schopností sebereflexe a vytvoření větší závěrečné kreativní práce, spojené s přípravou, vypracováním a obhajobou diplomové práce při státní závěrečné zkoušce.

Hlavní výsledky učení:

Schopnost vlastní umělecké koncepční práce, podložené hlubokými znalostmi z oboru a schopností sebereflexe, schopnost týmové spolupráce a vedení vlastního kolektivu, orientace v současném divadelním prostředí po stránce umělecké i ekonomicko-provozní.

Profesní profil absolventů s příklady:

Absolvent je vysoce kvalifikovaný umělec se schopností samostatné práce i vedení kolektivů i jednotlivých projektů a workshopů. Je schopen nabídnout neotřelá originální řešení v široké škále současných proudů divadla včetně divadla loutkového, projektů pod střechou i pod širým nebem včetně site specific projektů, instalací a performancí, pohybového a autorského divadla, radio artu, street performancí i improvizace. Je schopen výrazné týmové spolupráce i orientace v oboru.

Přístup k dalšímu vzdělávání:

Možnost doktorského studia na KALD DAMU nebo na dalších katedrách DAMU nebo na dalších vysokých uměleckých školách nebo školách obdobného humanitního zaměření.

Organizace a pravidla zkoušek, hodnocení a hodnocení (známkování):

Formami kontroly studia jsou zápočty a zkoušky, stanovené studijními plámy. Student je o nich informován prostřednictvím informačního systému. Student se přihlašuje ke zkoušce v informačním systému, má právo na dva opravné termíny. Neuspěje-li ani v těchto případech, může mu výjimečně děkan povolit třetí opravný termín (komisionální). U hlavních předmětů a u klauzurních zkoušek není opravný termín přípustný.

Zápočet je neklasifikovaná forma kontroly studia, uděluje se za splnění povinností stanovených pro jednotlivé předměty a zapisuje se do informačního systému slovem započteno (Z). Zkouška je klasifikovaná forma kontroly studia, jíž se prověřují vědomosti i míra tvořivosti v příslušných předmětech. V hlavních předmětech jsou zkoušky komisionální. Zkoušky jsou klasifikovány podle stupnice A, B, C, D, E, F.

Požadavky pro úspěšné absolvování:

Ukončení dosavadního magisterského studia ve všech předmětech a získání příslušného počtu kreditů. Složení státní magisterské zkoušky.

Podmínkou připuštění k magisterské zkoušce je zejména realizace závěrečné kreativní práce s reflexí.

Státní závěrečná zkouška se klasifikuje stupnicí A, B, C, D, E, F. Celkové hodnocení státní závěrečné zkoušky určí zkušební komise neveřejným hlasováním.

Státní magisterská zkouška má tyto části:

Magisterská diplomová práce a její obhajoba.

Historie a teorie dramatických umění.

Historie a teorie oboru.

Forma studia:
prezenční
Garant oboru:
Karel MAKONJ
Obor je součástí studijního programu:
Studijní plány oboru:
Platnost dat k 3. 7. 2017