English versionEnglish version
ACADEMY OF PERFORMING ARTS IN PRAGUE

Fotografie (8204R017)

bakalářský obor

Požadavky na přijetí:

Základní podmínkou pro studium je talent pro tvůrčí činnost. Vedle prokazatelného talentu, všeobecného vzdělání, přehledu o vývoji kulturních i uměleckých dějin, orientace v soudobém umění a odborných vědomostí (znalostí fotografické techniky, dějin fotografie) se předpokládá uchazečova vůle pracovat na svém rozvoji.

Požadavky na uznání předchozího vzdělání:

Obor nemá žádné specifické požadavky pro uznávání předchozího vzdělání.

Postup uznávání se na AMU řídí články č. 89 a č. 90 Zákona o vysokých školách č. 111/1998 Sb. v platném znění a Studijním a zkušebním řádem AMU (články 8, 14, 18).

Kvalifikační požadavky a předpisy:

Kvalifikační požadavky: úplné střední nebo úplné střední odborné vzdělání; výjimečně lze též přijmout uchazeče bez dosažení úplného středního nebo úplného středního odborného vzdělání nebo vyššího odborného vzdělání poskytovaného v konzervatořích.

Předpisy: Český vzdělávací systém je upraven Zákonem o vysokých školách v platném znění (zákon č. 111/1998 Sb.) a vnitřními předpisy Akademie múzických umění v Praze.

Profil oboru:

Bakalářské studium je zaměřeno na poznání a osvojení si vědomostí a dovedností v oboru v rovině teoretické i praktické, a získání vědomostí z ostatních společenských disciplín, především v oblasti umělecké. Samozřejmostí je zvládání technických zákonitostí fotografie a oborů s ní bezprostředně souvisejících. Studium rozvíjí talent studenta a poskytuje mu možnosti k vlastní tvůrčí a názorové orientaci. Fotografie je chápána jako nedílná součást moderních komunikačních systémů využívajících vizuální jazyk tvůrčím způsobem. V rámci oboru je fotografická tvorba sledována nejen z hlediska teorie, techniky, dějin a estetiky oboru, ale i z pohledu společensko-vědního výzkumu a různých forem její aplikace v soudobé společnosti. Studium je orientováno na přípravu samostatných tvůrčích pracovníků. Studentovi poskytuje širokou škálu odborných, tvůrčích i lidských přístupů a umožňuje mu tak formovat vlastní názorovou orientaci.

Hlavní výsledky učení:

Absolvent bakalářského stupně rozumí principům a souvislostem tvorby ve svém oboru, je schopen orientace v oboru v historickém kontextu i v současnosti a to i v souvislostech s výtvarnou scénou. Ovládá technologické zákonitosti oboru a umí samostatně nalézat řešení konkrétních úkolů tvorby.

V průběhu studia má postupně stále větší možnost volby specifické orientace vlastní tvorby jak v rovině praktické, tak i v oblasti teoretické. Praktická výuka fotografie rozvíjí talent, znalosti a schopnosti studenta v oblastech daných zaměřením ateliérů a to jak klasickou fotografickou technikou, tak metodou digitální za využití nejnovějších technologií

Profesní profil absolventů s příklady:

Absolvent bakalářského stupně oboru fotografie je připraven jak na tvůrčí, tak teoretický typ práce vztahující se k oboru a je schopen dále se v těchto oblastech zdokonalovat. Má dostatečný přehled o rozličných aspektech historie a teorie oboru, rozumí principům a ovládá technologické zázemí tvorby a dokáže tyto všechny vědomosti tvořivě uplatňovat. Je schopen zvládat a úspěšně vykonávat různé oblasti svého oboru samostatně i v týmové práci.

Při doplnění pedagogického minima může působit i jako pedagog na nižších typech podobně zaměřených odborných škol.

Přístup k dalšímu vzdělávání:

Studium magisterského programu oboru Fotografie.

Organizace a pravidla zkoušek, hodnocení a hodnocení (známkování):

Formami kontroly studia jsou zápočet a zkouška, stanovené studijními plány. Student je o nich informován prostřednictvím informačního systému.

Student se přihlašuje ke zkoušce v informačním systému; má právo na dva opravné termíny. Neuspěje-li ani v těchto případech, může mu výjimečně děkan povolit třetí opravný termín (komisionální). U hlavních předmětů a u klauzurních zkoušek není opravný termín přípustný.

Zápočet je neklasifikovaná forma kontroly studia. Uděluje se za splnění povinností stanovených pro jednotlivé předměty a zapisuje do informačního systému slovem Započteno (Z). Zkouška je klasifikovaná forma kontroly studia, jíž se prověřují vědomosti i míra tvořivosti v příslušném předmětu. V hlavních předmětech jsou zkoušky komisionální. Zkouška může být praktická, písemná, ústní, nebo kombinovaná. Zkoušky jsou klasifikovány podle stupnice A, B, C, D, E, F.

Požadavky pro úspěšné absolvování:

Student splní požadavky odpovídající studijnímu plánu.

Student složí státní závěrečnou zkoušku:

Bakalářský výstavní soubor / Bachelor Exhibition Series

Dějiny fotografie 19. století / History of Photography of 19th Century

Dějiny fotografie 20. století / History of Photography of 20th Century

Diplomová fotografická publikace / Diploma Picture Publication

Techniky fotografie / Techniques of Photography

Forma studia:
prezenční
Garant oboru:
Robert SILVERIO
Obor je součástí studijního programu:
Studijní plány oboru:
Platnost dat k 3. 7. 2017