English versionEnglish version
ACADEMY OF PERFORMING ARTS IN PRAGUE

Produkce (8204R024)

bakalářský obor

Požadavky na přijetí:

Předpokladem přijetí je intenzivní a hluboký zájem o kulturu a umění, zejména: kinematografii, televizní tvorbu, literaturu a divadlo. Ověřuje se znalost základních informací o situaci v současném filmovém a televizním podnikání v ČR i ve světě, včetně základní odborné terminologie z oblasti filmu, televize a dále celkovou orientaci uchazeče v kulturně politických, ekonomických a společenských oblastech. Předpokladem je i základní orientaci v otázkách všeobecné ekonomiky, dobrý vztah k matematice a dobré jazykové znalosti.

Úspěšný student katedry produkce musí také mít organizační talent, musí být schopen domluvit se s okolím a být schopen přispět k dohodě druhých; předpokladem je přirozená autorita osobnosti. Při přijímacím řízení se proto zkoumají uchazečovy osobnostní předpoklady, zejména schopnost samostatného úsudku a obhajoby vlastního názoru, případně osobní zkušenosti s organizační prací nebo prací přímo v oboru.

Požadavky na uznání předchozího vzdělání:

Obor nemá žádné specifické požadavky pro uznávání předchozího vzdělání.

Postup uznávání se na AMU řídí články č. 89 a č. 90 Zákona o vysokých školách č. 111/1998 Sb. v platném znění a Studijním a zkušebním řádem AMU (články 8, 14, 18).

Kvalifikační požadavky a předpisy:

Kvalifikační požadavky: úplné střední nebo úplné střední odborné vzdělání; výjimečně lze též přijmout uchazeče bez dosažení úplného středního nebo úplného středního odborného vzdělání nebo vyššího odborného vzdělání poskytovaného v konzervatořích.

Předpisy: Český vzdělávací systém je upraven Zákonem o vysokých školách v platném znění (zákon č. 111/1998 Sb.) a vnitřními předpisy Akademie múzických umění v Praze.

Profil oboru:

Cílem studia v bakalářském stupni je vychovat akademicky a profesně vzdělané odborníky pro různé stupně řídících a organizačních prací při výrobě všech druhů audiovizuálních děl včetně možnosti působení v organizačních a řídících složkách v různých oblastech umění a kultury. Výuka je zaměřena na celou šíři problematiky realizace audiovizuálního díla, základy technologie výroby AV díla, distribuce, managementu, právních a ekonomických otázek.

Hlavní výsledky učení:

Studenti se během studia seznámí se základy ději umění, zejména dějin kinematografie. Vedle informací z oblasti filmové a televizní techniky, ekonomie, daňového a účetního systému, získají rozsáhlé vědomosti z oblasti obecného práva a jsou podrobně seznámeni s problematikou autorského práva. Velký prostor ve výuce je věnován teoretickému a praktickému poznání ?technologie? tvorby a výroby audiovizuálního díla, v rozvíjení schopností spolupracovat s jednotlivými profesemi včetně schopnosti organizovat a vést skupinu. Absolvent bakalářského studia umí realizovat na pozici výkonného produkčního výrobu audiovizuálního díla. Umí popsat základní procesy produkční práce ve filmové i TV oblasti, line producingu, organizační práce v TV a jiných médiích, zvládá dostupné postupy a technologie v oboru.

Profesní profil absolventů s příklady:

Absolvent získal poměrně široké znalosti v uměnovědných a společenských oborech, včetně širšího rozhledu, a díky zvládnutému záběru umí a je připraven i na práci v organizačních pozicích ve filmové a televizní produkci a různých mediálních organizacích a institucích. Znalosti, dovednosti a zkušenosti, které posluchač během studia získá, jsou na takové úrovni, která jim umožní samostatně vést složitou a náročnou výrobu audiovizuálního díla, jakou například představuje realizace celovečerního filmu na pozici výkonného produkčního.

Přístup k dalšímu vzdělávání:

Studium magisterského programu oboru Produkce.

Organizace a pravidla zkoušek, hodnocení a hodnocení (známkování):

Formami kontroly studia jsou zápočet a zkouška, stanovené studijními plány. Student je o nich informován prostřednictvím informačního systému.

Student se přihlašuje ke zkoušce v informačním systému; má právo na dva opravné termíny. Neuspěje-li ani v těchto případech, může mu výjimečně děkan povolit třetí opravný termín (komisionální). U hlavních předmětů a u klauzurních zkoušek není opravný termín přípustný.

Zápočet je neklasifikovaná forma kontroly studia. Uděluje se za splnění povinností stanovených pro jednotlivé předměty a zapisuje do informačního systému slovem Započteno (Z). Zkouška je klasifikovaná forma kontroly studia, jíž se prověřují vědomosti i míra tvořivosti v příslušném předmětu. V hlavních předmětech jsou zkoušky komisionální. Zkouška může být praktická, písemná, ústní, nebo kombinovaná. Zkoušky jsou klasifikovány podle stupnice A, B, C, D, E, F.

Požadavky pro úspěšné absolvování:

Student splní požadavky odpovídající studijnímu plánu.

Student složí státní závěrečnou zkoušku:

Šíření audiovizuální tvorby / Audiovisual Production Broadcasting

Právo / Law

Produkční zpracování scénáře celovečerního filmu / Production Treatment of Feature Film Script

Televizní produkce / TV Production

Forma studia:
prezenční
Garant oboru:
Ivo MATHÉ
Obor je součástí studijního programu:
Studijní plány oboru:
Platnost dat k 3. 7. 2017