English versionEnglish version
ACADEMY OF PERFORMING ARTS IN PRAGUE

Animovaná tvorba (8204T002)

magisterský obor

Požadavky na přijetí:

Uchazeč prokazuje na základě předloženého autorského filmu, který svými parametry odpovídá bakalářskému absolventskému animovanému filmu, své talentové předpoklady k magisterskému studiu, svou orientaci v žánrech a technologiích animace a inklinaci k příslušné profesi z oblasti animovaného nebo alternativního filmu. Předpokladem studia v magisterském stupni je rovněž prokázání zevrubných odborných znalostí z oblasti animace, z její historie a teorie, a prezentace projektu (režijní rozvaha, popis technologie, scénář), který uchazeč hodlá v magisterském studiu realizovat.

Požadavky na uznání předchozího vzdělání:

Obor nemá žádné specifické požadavky pro uznávání předchozího vzdělání.

Postup uznávání se na AMU řídí články č. 89 a č. 90 Zákona o vysokých školách č. 111/1998 Sb. v platném znění a Studijním a zkušebním řádem AMU (články 8, 14, 18).

Kvalifikační požadavky a předpisy:

Kvalifikační požadavky: Ukončené vysokoškolské vzdělání ve studijním programu bakalářském v oboru Animovaná tvorba, či oborech příbuzných.

Předpisy: Český vzdělávací systém je upraven Zákonem o vysokých školách v platném znění (zákon č. 111/1998 Sb.) a vnitřními předpisy Akademie múzických umění v Praze.

Profil oboru:

Cílem magisterského studia je dosáhnout špičkové profesní úrovně absolventa. Magisterské studium je zaměřeno na další rozvinutí talentu a vyhranění tvůrčí individuality, aby absolvent byl schopen řešit animovaný film jako celek od námětu, scénáře a výtvarného řešení přes animaci až k režii. Důležitou součástí magisterského studia je seznámení se s problematikou kombinace hraného a animovaného filmu.

Hlavní výsledky učení:

Absolvent dvouletého magisterského programu ovládá na vysoké profesionální úrovni širokou škálu postupů a technik animované tvorby, zejména těch, které jsou v neustále se rozvíjejícím a proměňujícím se segmentu animované kinematografie aktuálně vnímány jako experimentální a inovátorské. Ovládá rovněž postupy a metody hraného filmu a jejich aplikaci v animovaném filmu a je schopen na profesionální úrovni vytvářet kombinované (animované a hrané) filmy. Osvojil si široké spektrum znalostí zejména z oblasti kinematografie a obecné historie a teorie umění a je na jejich základě schopen kritické sebereflexe.

Profesní profil absolventů s příklady:

Cílem navazujícího magisterského studia je vychovat absolventy, kteří jsou zcela samostatnou, výrazově kultivovanou a stylisticky vyhraněnou tvůrčí osobností, schopnou vytvářet v segmentu animované kinematografie osobitá autorská díla ve všech běžných formátech a technikách, a to jak zcela individuálně, tak v pozici režiséra koordinujícího a řídícího tvůrčí tým spolupracovníků.

Přístup k dalšímu vzdělávání:

Studium doktorského programu oboru Teorie filmové a multimediální tvorby.

Organizace a pravidla zkoušek, hodnocení a hodnocení (známkování):

Formami kontroly studia jsou zápočet a zkouška, stanovené studijními plány. Student je o nich informován prostřednictvím informačního systému.

Student se přihlašuje ke zkoušce v informačním systému; má právo na dva opravné termíny. Neuspěje-li ani v těchto případech, může mu výjimečně děkan povolit třetí opravný termín (komisionální). U hlavních předmětů a u klauzurních zkoušek není opravný termín přípustný.

Zápočet je neklasifikovaná forma kontroly studia. Uděluje se za splnění povinností stanovených pro jednotlivé předměty a zapisuje do informačního systému slovem Započteno (Z). Zkouška je klasifikovaná forma kontroly studia, jíž se prověřují vědomosti i míra tvořivosti v příslušném předmětu. V hlavních předmětech jsou zkoušky komisionální. Zkouška může být praktická, písemná, ústní, nebo kombinovaná. Zkoušky jsou klasifikovány podle stupnice A, B, C, D, E, F.

Požadavky pro úspěšné absolvování:

Student splní požadavky odpovídající studijnímu plánu.

Student složí státní závěrečnou zkoušku:

Praktická práce / Master Graduate Film Režie animované tvorby / Animated Film Directing

Režie alternativní tvorby / Alternative Art Directing

Teorie animované tvorby / Theory of Animated Film

Teorie alternativní tvorby / Theoryof Alternative Art

Forma studia:
prezenční
Garant oboru:
Jiří KUBÍČEK
Obor je součástí studijního programu:
Studijní plány oboru:
Platnost dat k 3. 7. 2017