English versionEnglish version
ACADEMY OF PERFORMING ARTS IN PRAGUE

Fotografie (8204T017)

magisterský obor

Požadavky na přijetí:

Základním kritériem pro přijetí uchazeče je hodnocení talentových předpokladů, hodnocených na základě předložených autorských prací reprezentujících uchazečovu tvorbu, a dál hodnocení uchazečovy vůle pracovat na rozvoji svého talentu a organizačních schopností, hodnocených na základě předloženého projektu magisterského studia.

Požadavky na uznání předchozího vzdělání:

Obor nemá žádné specifické požadavky pro uznávání předchozího vzdělání.

Postup uznávání se na AMU řídí články č. 89 a č. 90 Zákona o vysokých školách č. 111/1998 Sb. v platném znění a Studijním a zkušebním řádem AMU (články 8, 14, 18).

Kvalifikační požadavky a předpisy:

Kvalifikační požadavky: Ukončené vysokoškolské vzdělání ve studijním programu bakalářském v oboru fotografie, či oborech příbuzných.

Předpisy: Český vzdělávací systém je upraven Zákonem o vysokých školách v platném znění (zákon č. 111/1998 Sb.) a vnitřními předpisy Akademie múzických umění v Praze.

Profil oboru:

Magisterské studium oboru fotografie je zaměřeno na další tvůrčí a intelektuální rozvoj studenta, na prohloubení jeho znalostí a talentu s ohledem na jeho individuální zaměření a schopnosti. Magisterské studium klade důraz na intenzivní, hlubokou a soustředěnou práci na vlastním vzdělávání v úzké součinnosti s pedagogy a vede studenty k schopnosti reflexe v oblasti tvůrčí i teoretické.

Hlavní výsledky učení:

Absolvent oboru fotografie je komplexní tvůrčí osobností. Je svými schopnostmi a vědomostmi důkladně obeznámen s tradičními i současnými metodami tvorby a poznání a je schopen se tvůrčím způsobem podílet na jejich dalším rozvoji v oblasti umělecké i vzdělanostní. Absolvent je připraven k samostatným, svébytným tvůrčím činům, které zahrnují i oblast reflexe tvorby, a to jak v oblasti fotografie, tak v kontextu s výtvarnou a audiovizuální sférou. Je schopen reflektovat tvorbu audiovizuálních a výtvarných děl a nahlížet je v rámci teoretického, historického, sociologického a filosofického kontextu.

Profesní profil absolventů s příklady:

Absolvent je díky systematické péči a pozornosti, jíž se dostávalo jeho talentu, uměleckou osobností či odborníkem s pevným vzdělanostním základem a s předpoklady dalšího tvůrčího růstu. Kromě rozličných možností v oblasti fotografie, je vybaven i pro oblast publikační, kurátorskou, činnost na audiovizuálních dílech, činnost pedagogickou. Absolventi Ateliéru restaurování a archivování fotografií jsou vybaveni především pro odbornou činnost v sbírkových fondech institucí zabývajících se fotografií, v muzeích, galeriích, odborných restaurátorských dílnách a jako odborní poradci, kurátoři či pedagogové.

Přístup k dalšímu vzdělávání:

Studium doktorského programu oboru Teorie filmové a multimediální tvorby.

Organizace a pravidla zkoušek, hodnocení a hodnocení (známkování):

Formami kontroly studia jsou zápočet a zkouška, stanovené studijními plány. Student je o nich informován prostřednictvím informačního systému.

Student se přihlašuje ke zkoušce v informačním systému; má právo na dva opravné termíny. Neuspěje-li ani v těchto případech, může mu výjimečně děkan povolit třetí opravný termín (komisionální). U hlavních předmětů a u klauzurních zkoušek není opravný termín přípustný.

Zápočet je neklasifikovaná forma kontroly studia. Uděluje se za splnění povinností stanovených pro jednotlivé předměty a zapisuje do informačního systému slovem Započteno (Z). Zkouška je klasifikovaná forma kontroly studia, jíž se prověřují vědomosti i míra tvořivosti v příslušném předmětu. V hlavních předmětech jsou zkoušky komisionální. Zkouška může být praktická, písemná, ústní, nebo kombinovaná. Zkoušky jsou klasifikovány podle stupnice A, B, C, D, E, F.

Požadavky pro úspěšné absolvování:

Student splní požadavky odpovídající studijnímu plánu.

Student složí státní závěrečnou zkoušku:

Magisterský výstavní soubor / Diploma Exhibition Series

Diplomová fotografická publikace / Diploma Photographic Publication

Teorie a historie fotografie 1 / Theory and History of Photography 1

Teorie a historie fotografie 2 / Theory and History of Photography 2

Forma studia:
prezenční
Garant oboru:
Robert SILVERIO
Obor je součástí studijního programu:
Studijní plány oboru:
Platnost dat k 3. 7. 2017