English versionEnglish version
ACADEMY OF PERFORMING ARTS IN PRAGUE

Kamera (8204T019)

magisterský obor

Požadavky na přijetí:

Předpokladem přijetí uchazeče je jednak prokázání teoretických znalostí, které odpovídají vzdělání, poskytovanému úplným bakalářským studiem na katedře kamery, jednak doložení odborných schopností praktických, a to souborem filmových prací, na kterých uchazeč pracoval ve funkci hlavního kameramana a které jsou uznatelné jako rovnocenné oborovým cvičením bakalářského stupně katedry kamery. Uchazeč dále předkládá Projekt magisterského studia, kterým prokáže promyšlený a zodpovědný přístup k realizaci magisterského studia.

Požadavky na uznání předchozího vzdělání:

Obor nemá žádné specifické požadavky pro uznávání předchozího vzdělání.

Postup uznávání se na AMU řídí články č. 89 a č. 90 Zákona o vysokých školách č. 111/1998 Sb. v platném znění a Studijním a zkušebním řádem AMU (články 8, 14, 18).

Kvalifikační požadavky a předpisy:

Kvalifikační požadavky: Ukončené vysokoškolské vzdělání ve studijním programu bakalářském v oboru kamera.

Předpisy: Český vzdělávací systém je upraven Zákonem o vysokých školách v platném znění (zákon č. 111/1998 Sb.) a vnitřními předpisy Akademie múzických umění v Praze.

Profil oboru:

Studium stupně mistrovského je plně zaměřeno na výkon koncepční kameramanské práce narativní i nenarativní kinematografie. Profesní vzdělání je širší o kvantum a kvalitu praktických úkolů a konzultací v rámci závažných absolventských projektů řešených se studenty ostatních mistrovských ročníků. Důležitá je také vlastní individuální tvorba oborová vedoucí přímo k absolventské kameramanské mistrovské práci. Mistrovský stupeň dále poskytuje vzdělání v kinematografických technikách a technologiích nadstandardních i vývojových v rámci praxí prováděných na pracovištích v profesionální praxi. Všeobecné humanitní a uměleckohistorické vzdělání je završeno příslušnými předměty na úrovni odpovídající mistrovskému stupni, jejichž soubor je katedrou doporučen. Absolvent předkládá zpravidla přesvědčivý soubor uměleckých prací v oblasti klasické (filmové) i elektronické (digitální) kinematografie a obhájením diplomového úkolu.

Hlavní výsledky učení:

Absolvent magisterského studia na katedře kamery FAMU je připraven pro kameramanskou profesi na vysoké technické, odborné a umělecké úrovni. Je schopen natáčení jak dokumentárních, tak dramatických filmových nebo televizních žánrů. Stává se vedoucím filmovým nebo televizním kameramanem. Ovládá na vysoké úrovni stylizační obrazové nástroje a samostatně tvůrčím způsobem transformuje inspirační vlivy - kinematografický obraz versus výtvarné dílo, výkon kameramana versus služba dramatu. Ovládá na vysoké úrovni technologie fotochemické, elektronické a digitální kinematografie a je schopen pružně reagovat na aktuální technologický rozvoj.

Přijímá zodpovědnost za společensko-etické vyznění díla, které spoluvytváří a to s přihlédnutím k základní funkci práce kameramana, kterou je služba zpracovávané látce. Je chopen přizpůsobit se režisérově osobnosti a jeho záměrům a pomocí současných uměleckých a technologických dovedností přispívat k realizaci jeho díla. Je schopen tvůrčího zaujetí a konsensuální komunikace s ostatními členy výrobního štábu, a to jak složky organizační, tak umělecké.

Profesní profil absolventů s příklady:

Absolvent magisterského stupně oboru kamera je připraven stát se tvůrčím partnerem režiséra, kreativně řešícím dle charakteru díla všechny obrazové ale i celkově dramaturgické koncepční úkoly. Absolvent dvouletého magisterského studia na katedře kamery FAMU se stává profesně vyspělým hlavním kameramanem televizních dramatických děl a kameramanem hraných celovečerních nebo dokumentárních či animovaných filmů s nemalým množstvím praktických zkušeností. Absolvent magisterského stupně oboru kamera je schopen vlastní teoretické práce a je schopen výsledky své tvůrčí nebo technologické praxe publikovat písemnou nebo jinou formou na veřejnosti.

Přístup k dalšímu vzdělávání:

Studium doktorského programu oboru Teorie filmové a multimediální tvorby

Organizace a pravidla zkoušek, hodnocení a hodnocení (známkování):

Formami kontroly studia jsou zápočet a zkouška, stanovené studijními plány. Student je o nich informován prostřednictvím informačního systému.

Student se přihlašuje ke zkoušce v informačním systému; má právo na dva opravné termíny. Neuspěje-li ani v těchto případech, může mu výjimečně děkan povolit třetí opravný termín (komisionální). U hlavních předmětů a u klauzurních zkoušek není opravný termín přípustný.

Zápočet je neklasifikovaná forma kontroly studia. Uděluje se za splnění povinností stanovených pro jednotlivé předměty a zapisuje do informačního systému slovem Započteno (Z). Zkouška je klasifikovaná forma kontroly studia, jíž se prověřují vědomosti i míra tvořivosti v příslušném předmětu. V hlavních předmětech jsou zkoušky komisionální. Zkouška může být praktická, písemná, ústní, nebo kombinovaná. Zkoušky jsou klasifikovány podle stupnice A, B, C, D, E, F.

Požadavky pro úspěšné absolvování:

Student splní požadavky odpovídající studijnímu plánu.

Student složí státní závěrečnou zkoušku:

Umělecký soubor / Cinematographic Portfolio

Teorie kameramanské tvorby / Theory of the Cinematographic Creative Design

Televizní technika a technologie / TV Technique and Technology

Forma studia:
prezenční
Garant oboru:
Marek JÍCHA
Obor je součástí studijního programu:
Studijní plány oboru:
Platnost dat k 3. 7. 2017