English versionEnglish version
ACADEMY OF PERFORMING ARTS IN PRAGUE

Režie (8204T025)

magisterský obor

Požadavky na přijetí:

Do magisterského studia oboru režie se mohou hlásit uchazeči, kteří absolvovali bakalářské studium na FAMU (režie či jiný obor) i absolventi bakalářského studia na kterékoliv jiné vysoké škole. U uchazečů z řad absolventů bakalářského studia na FAMU se přihlíží k dosavadním studijním a tvůrčím výsledkům, u všech pak rozhodují předpoklady dalšího rozvoje talentu a kvalita magisterského projektu. Uchazeč musí prostřednictvím předložených autorských prací prokázat, že si osvojil principy filmové tvorby a je schopen uplatnit v ní svůj osobitý talent.

Požadavky na uznání předchozího vzdělání:

Obor nemá žádné specifické požadavky pro uznávání předchozího vzdělání.

Postup uznávání se na AMU řídí články č. 89 a č. 90 Zákona o vysokých školách č. 111/1998 Sb. v platném znění a Studijním a zkušebním řádem AMU (články 8, 14, 18).

Kvalifikační požadavky a předpisy:

Kvalifikační požadavky: Ukončené vysokoškolské vzdělání ve studijním programu bakalářském v oboru režie.

Předpisy: Český vzdělávací systém je upraven Zákonem o vysokých školách v platném znění (zákon č. 111/1998 Sb.) a vnitřními předpisy Akademie múzických umění v Praze.

Profil oboru:

Studium se zaměřuje na rozvíjení představivosti, tvořivosti a odpovídající míry kritického myšlení filmových a televizních režisérů, jejichž postavení při vzniku filmového, nebo televizního díla je klíčové. Katedra režie byla jednou z prvních na FAMU. U zrodu stál - jako její první vedoucí a tvůrce koncepce výuky - Otakar Vávra. Na katedře od počátku působili významní filmoví režiséři, jakými byli Václav Wassermann, Jiří Weiss, Václav Krška, Bořivoj Zeman, Elmar Klos, Zdenek Sirový, František Filip, Jan Matějovský, Vlado Delong i herecké osobnosti významu Karla Högera a Radovana Lukavského. Studijní plány jednotlivých oborů obsahují soubory povinných a volitelných předmětů, včetně praktických cvičení pro bakalářské a navazující magisterské studium. Výuka se dělí na teoretickou část, která je zaměřena na studium dějin kinematografie, filmovou a televizní techniku a technologii. Efektivní rámec k získaným vědomostem tvoří oborové přednášky: „Teorie dramatu“, „Práce s hercem“ a „Filmová řeč“. V praktické části si posluchači ověřují teoretické poznatky v systému cvičení od elementárních etud až po absolventský hraný film. Adept má v průběhu studia možnost pracovat v dílnách pod vedením tvůrčích osobností, setkat se s různorodými koncepcemi a kinematografickými přístupy. Dějiny kinematografie se často ztotožňují s dějinami filmové režie ? a to především v těch případech, kdy režie dosáhla harmonické vyváženosti mnoha tvůrčích aktivit. To je jeden z důvodů, proč naše katedra usiluje o synchronnost výuky ve vztahu k jiným katedrám.

Hlavní výsledky učení:

Cílem studia oboru je výchova všestranně vzdělaného, osobitě kreativního a technicky zdatného filmového a televizního režiséra; studijní plán proto zahrnuje vedle oborových předmětů i přednášky a semináře z dějin filmu, literatury a výtvarného umění, dále z filozofie, sociologie a cizích jazyků. Vysoký počet praktických cvičení prověřuje talent a schopnosti studenta jak ve filmové, tak i televizní produkci, učí jej řemeslu od volby tématu přes literární zpracování zvolené látky až k vlastní realizaci. Výsledky, tj. filmová a televizní cvičení, jsou při klauzurních postupových zkouškách předmětem zevrubné kritické reflexe. V praktických cvičeních si student režie mimo jiné osvojuje návyky řídící a týmové práce se studenty příbuzných filmových profesí (kamera, střih, zvuk, produkce, scénografie, dramaturgie), prokazuje zde svou schopnost vedení filmového či televizního štábu a herců. Absolvent oboru prokazuje osobité vidění světa, kreativitu, koncepčnost, organizační schopnosti, všeobecnou vzdělanost a vhled do ostatních uměleckých disciplin. Je vybaven komplexními znalostmi a dovednostmi z audiovisuální tvorby, primárně pro uplatnění ve filmové a televizní režii. Má znalosti ekonomických principů pro tvorbu, instituční i tzv. nezávislou. Disponuje komunikační dovedností, včetně zvládnutí komunikace v anglickém jazyce.

Profesní profil absolventů s příklady:

Magisterské dvouleté studium směřuje k výchově komplexně vzdělané, samostatné tvůrčí osobnosti s vlastním autorským názorem, schopné realizovat na pozici hlavního režiséra osobitou uměleckou formou filmové a televizní projekty ve všech obvyklých žánrech, a to jak ve středometrážních, tak v dlouhometrážních a seriálových formátech. Absolvent je znalostně a profesně plně vybaven pro tvůrčí realizaci hraných i dokumentárních filmů. Absolventi, kteří se trvale nerealizují jako filmoví či televizní režiséři, se v audiovizuální branži všestranně uplatňují na vyšších pozicích technických a producentských pracovníků, pro jejichž výkon jsou připraveni díky mezioborově zaměřeným komponentům studijního plánu oboru režie.

Přístup k dalšímu vzdělávání:

Studium doktorského programu oboru Teorie filmové a multimediální tvorby.

Organizace a pravidla zkoušek, hodnocení a hodnocení (známkování):

Formami kontroly studia jsou zápočet a zkouška, stanovené studijními plány. Student je o nich informován prostřednictvím informačního systému.

Student se přihlašuje ke zkoušce v informačním systému; má právo na dva opravné termíny. Neuspěje-li ani v těchto případech, může mu výjimečně děkan povolit třetí opravný termín (komisionální). U hlavních předmětů a u klauzurních zkoušek není opravný termín přípustný.

Zápočet je neklasifikovaná forma kontroly studia. Uděluje se za splnění povinností stanovených pro jednotlivé předměty a zapisuje do informačního systému slovem Započteno (Z). Zkouška je klasifikovaná forma kontroly studia, jíž se prověřují vědomosti i míra tvořivosti v příslušném předmětu. V hlavních předmětech jsou zkoušky komisionální. Zkouška může být praktická, písemná, ústní, nebo kombinovaná. Zkoušky jsou klasifikovány podle stupnice A, B, C, D, E, F.

Požadavky pro úspěšné absolvování:

Student splní požadavky odpovídající studijnímu plánu.

Student složí státní závěrečnou zkoušku:

Absolventský film / Master Graduate Film

Přehled dějin světové kinematografie / The History of World Cinema

Práce s hercem, filmové herectví / Director Work with Actors, Film Acting

Stylizace filmového díla / Film Work Stylization

Forma studia:
prezenční
Garant oboru:
Pavel MAREK
Obor je součástí studijního programu:
Studijní plány oboru:
Platnost dat k 3. 7. 2017