English versionEnglish version
ACADEMY OF PERFORMING ARTS IN PRAGUE

Scenáristika a dramaturgie (8204T027)

magisterský obor

Požadavky na přijetí:

Podmínkou pro přijetí je ukončené bakalářské studium na vysoké škole. Studenti FAMU skládají přijímací zkoušku na magisterský stupeň v návaznosti na závěrečnou zkoušku bakalářskou. Talentové a teoretické práce, které uchazeči předkládají k posouzení přijímací komisi, odpovídají rozsahem a úrovní pracím, které studenti FAMU předkládají k závěrečné bakalářské zkoušce.

Požadavky na uznání předchozího vzdělání:

Obor nemá žádné specifické požadavky pro uznávání předchozího vzdělání.

Postup uznávání se na AMU řídí články č. 89 a č. 90 Zákona o vysokých školách č. 111/1998 Sb. v platném znění a Studijním a zkušebním řádem AMU (články 8, 14, 18).

Kvalifikační požadavky a předpisy:

Kvalifikační požadavky: Ukončené vysokoškolské vzdělání ve studijním programu bakalářském v oboru scénáristika a dramaturgie či oborech příbuzných.

Předpisy: Český vzdělávací systém je upraven Zákonem o vysokých školách v platném znění (zákon č. 111/1998 Sb.) a vnitřními předpisy Akademie múzických umění v Praze.

Profil oboru:

Studijní obor Scenáristika a dramaturgie je během magisterského studia zaměřen na tvorbu a analýzu filmového scénáře. Studenti se zde zabývají vývojem strukturovaných dramatických tvarů, promýšlejí do hloubky téma, koncepci, kompozici a žánr svých prací, přičemž se soustředí jak na technické parametry vzniku audiovizuálního díla, tak zejména na promýšlení toho, o čem má být, proč musí vzniknout, jaký postoj ke světu vyjadřuje. Adept má v průběhu studia možnost pracovat v dílnách pod vedením rozmanitých tvůrčích osobností, setkávat se s různorodými koncepcemi a kinematografickými přístupy, které představují inspirativní podhoubí jeho vlastního rozvoje.To, co je na Katedře scenáristiky a dramaturgie v magisterském studiu především kultivováno, není v první řadě hotový scénář, nýbrž vyzrálá autorská osobnost.

Hlavní výsledky učení:

Magisterský stupeň všestranně kultivuje rozvoj talentované tvůrčí osobnosti, která se samostatně orientuje v současném audiovizálním a mediálním kontextu a je schopna ho nově definovat osobitým uměleckým činem na poli scenáristické tvorby. Absolvent je schopen vytvořit scenáristický text nesoucí rysy původní autorské poetiky pro veškeré filmové a televizní formáty a žánry. Scenáristickou tvorbu je zároveň schopen kriticky a sebekriticky refflektovat. Uvědomuje si a tvořivě využívá jak stylová a metodická specifika scenáristické tvorby, zejména v porovnání s tvorbou literární, tak možnosti kreativního nebo teoretického přesahu scenáristiky a dramaturgie s jinými uměleckými i vědními obory.

Profesní profil absolventů s příklady:

Absolvent magisterského studia je všestrannou tvůrčí osobností, připravenou zejména pro práci na pozici hlavního scenáristy a dramaturga rozsáhlejších filmových a televizních formátů. Vzhledem k proměnám současné audiovizuální scény a výrobních a distribučních mechanismů se absolventi nerealizují pouze v ?tradiční? pozici scenáristy středometrážních a celovečerních filmů, ale díky svému vybavení širokou škálou multioborových znalostí a praktických dovedností z filmové a multimediální branže i otevřenosti pro rozvoj dalších profesních a talentových dispozic nacházejí stále častěji uplatnění na rozmanitých technických, produkčních i režijních pozicích, případně i tvorbou v literární, hudební či výtvarné sféře.

Přístup k dalšímu vzdělávání:

Studium doktorského programu oboru Teorie filmové a multimediální tvorby.

Organizace a pravidla zkoušek, hodnocení a hodnocení (známkování):

Formami kontroly studia jsou zápočet a zkouška, stanovené studijními plány. Student je o nich informován prostřednictvím informačního systému.

Student se přihlašuje ke zkoušce v informačním systému; má právo na dva opravné termíny. Neuspěje-li ani v těchto případech, může mu výjimečně děkan povolit třetí opravný termín (komisionální). U hlavních předmětů a u klauzurních zkoušek není opravný termín přípustný.

Zápočet je neklasifikovaná forma kontroly studia. Uděluje se za splnění povinností stanovených pro jednotlivé předměty a zapisuje do informačního systému slovem Započteno (Z). Zkouška je klasifikovaná forma kontroly studia, jíž se prověřují vědomosti i míra tvořivosti v příslušném předmětu. V hlavních předmětech jsou zkoušky komisionální. Zkouška může být praktická, písemná, ústní, nebo kombinovaná. Zkoušky jsou klasifikovány podle stupnice A, B, C, D, E, F.

Požadavky pro úspěšné absolvování:

Student splní požadavky odpovídající studijnímu plánu.

Student složí státní závěrečnou zkoušku:

Absolventský scénář / Master Graduate Film Script

Dějiny světového filmu / History of World Cinematography

Světová literatura / World Literature

Teorie dramaturgie / Theory of Dramaturgy

Forma studia:
prezenční
Garant oboru:
Petr JARCHOVSKÝ
Obor je součástí studijního programu:
Studijní plány oboru:
Platnost dat k 3. 7. 2017