English versionEnglish version
ACADEMY OF PERFORMING ARTS IN PRAGUE

Cinema and Digital Media (8204T042)

magisterský obor

Požadavky na přijetí:

Uchazeč musí úspěšně složit přijímací zkoušku. Přijímací proces je dvoukolový. V prvním kole se ověřuje správnost zaslaných podkladů a motivace studenta, stejně jako talent, který musí projevit v esejistické a literární části a samozřejmě v ukázkách filmových prací podle specializace. Přijímací komise pak uchazeče doporučí/nedoporučí k druhému kolu řízení - tj. rozhovoru. S uchazečem hovoříme skrze Skype vždy 30 minut.

Požadované studijní předpoklady nejsou dány oborem předchozího studia, ale talentem, který uchazeč osvědčí v odevzdaných pracích a na který je kladen zdaleka největší důraz.

Požadavky na uznání předchozího vzdělání:

Obor nemá žádné specifické požadavky pro uznávání předchozího vzdělání.

Postup uznávání se na AMU řídí články č. 89 a č. 90 Zákona o vysokých školách č. 111/1998 Sb. v platném znění a Studijním a zkušebním řádem AMU (články 8, 14, 18).

Kvalifikační požadavky a předpisy:

Kvalifikační požadavky: Ukončené vysokoškolské vzdělání ve studijním programu bakalářském v oboru doložený ověřenou kopií v angličtině nebo češtině.

Předpisy: Český vzdělávací systém je upraven Zákonem o vysokých školách v platném znění (zákon č. 111/1998 Sb.) a vnitřními předpisy Akademie múzických umění v Praze.

Profil oboru:

Cinema and Digital Media vychovává tvůrčí osobnosti ve třech specializacích ? scenáristice, filmové režii a kameramany/kameramanky. V průběhu studia jsou studenti vedeni k samostatné práci v rámci programem předepsaných cvičení, stejně jako je kladen důraz na spolupráci všech specializací v rámci společných cvičení. V tomto bodě se program otevírá také spolupráci s ostatními (česky vyučujícími) katedrami na FAMU.

Během šesti semestrů projde student fází intenzivní docházky do teoretických předmětů a průběžně fázemi natáčení malých, ale i větších cvičení. Studium zakončuje absolventským filmem/scénářem.

Hlavní výsledky učení:

Výsledkem vzdělávání je v rovině praktické prožité osvojení tvůrčích

procesů (specificky vyprofilovaná podle zaměření na režii, scenáristiku

a kameru) a schopnost tyto procesy realizovat v praxi; v rovině

teoretické je výsledkem vybavenost širokou sumou znalostí na poli teorie

a historie kinematografie. Absolvent prokazuje osobité vidění světa,

kreativitu, koncepčnost, organizační schopnosti, všeobecnou vzdělanost a

vhled do ostatních uměleckých disciplin. Je vybaven komplexními

znalostmi a dovednostmi z audiovisuální tvorby, primárně pro uplatnění

ve filmové a televizní scenáristické, režijní a kameramanské tvorbě.

Profesní profil absolventů s příklady:

Schopnost samostatné tvůrčí činnosti v rámci zadání, ale i vytvoření samostatného projektu. Precizní pochopení svého úkolu v rámci realizačního týmu a naplnění takového úkolu. Kombinace teoretické a praktické výuky v rámci studia studenta vybaví také jako pedagoga, který je schopen rozvíjet svoje schopnosti a znalosti a také je předávat.

Přístup k dalšímu vzdělávání:

Studium doktorských programů teorie filmu.

Organizace a pravidla zkoušek, hodnocení a hodnocení (známkování):

Formami kontroly studia jsou zápočet a zkouška, stanovené studijními plány. Student je o nich informován prostřednictvím informačního systému.

Student se přihlašuje ke zkoušce v informačním systému; má právo na dva opravné termíny. Neuspěje-li ani v těchto případech, může mu výjimečně děkan povolit třetí opravný termín (komisionální). U hlavních předmětů a u klauzurních zkoušek není opravný termín přípustný.

Zápočet je neklasifikovaná forma kontroly studia. Uděluje se za splnění povinností stanovených pro jednotlivé předměty a zapisuje do informačního systému slovem Započteno (Z). Zkouška je klasifikovaná forma kontroly studia, jíž se prověřují vědomosti i míra tvořivosti v příslušném předmětu. V hlavních předmětech jsou zkoušky komisionální. Zkouška může být praktická, písemná, ústní, nebo kombinovaná. Zkoušky jsou klasifikovány podle stupnice A, B, C, D, E, F.

Požadavky pro úspěšné absolvování:

Student splní požadavky odpovídající studijnímu plánu.

Státní magisterská zkouška má tyto části:

- Diplomová práce a její obhajoba.

- Historie filmu / Film History

- Teorie Filmu / Film Theory

- Tvůrčí úkon u režiséra: absolventský film a 1st draft scénáře

- Tvůrčí úkon u scenáristy: celovečerní scénář

- Tvůrčí úkon u kameramana: absolventský film

Forma studia:
prezenční
Garant oboru:
Michael GAHUT
Obor je součástí studijního programu:
Studijní plány oboru:
Platnost dat k 3. 7. 2017