English versionEnglish version
ACADEMY OF PERFORMING ARTS IN PRAGUE

Hra na anglický roh 3

Zobrazit rozvrh

Kód Zakončení Kredity Rozsah Jazyk výuky Semestr
106AR3 Z 1 1/T česky zimní
Garant předmětu:
Jana BROŽKOVÁ, Jiří MIHULE, Liběna SEQUARDTOVÁ
Jméno vyučujícího (jména vyučujících):
Jana BROŽKOVÁ, Jiří MIHULE, Liběna SEQUARDTOVÁ
Výsledky učení dané vzdělávací složky:

Předmět postupně vybaví studenta všemi schopnostmi a vědomostmi, které při hře na anglický roh bude potřebovat. Předmět se orientuje na orchestrální literaturu , převážně na sólové party anglického rohu. Je kladen důraz i na sólovou literaturu s klavírem či jiným komorním uskupením. Vzhledem k tomu, že rozdíly ve hře na anglický roh u studentů mohou být veliké, je vždy volena individuální cesta výuky. Také pohled studenta, proč chce na anglický roh hrát, je určující pro metodiku předmětu. Anglický roh je velmi exponován v symfonické, ale i operní tvorbě. V tomto předmětu jsou procvičovány nejdůležitější sóla nástroje v orchestrální literatuře.

Forma studia:

Průběžná účast studentů v konkurzních řízeních do symfonických a operních orchestrů.

Předpoklady a další požadavky:

Nástrojová vybavenost na úrovni odpovídající ročníku studia a profilu studenta.

Obsah kurzu:

Anglický roh je nástroj mnoha hudebních uskupení. Tento nástroj je značně používán v orchestrech, sólově a dnes již i v jiných hudebních žánrech. Předmět postupně vybaví studenta všemi schopnostmi a vědomostmi, které při hře na anglický roh bude potřebovat. Předmět se orientuje na orchestrální literaturu , převážně na sólové party anglického rohu. Většina hobojistů volí anglický roh právě pro jeho uplatnění v orchestru. Anglický roh je velmi exponován v symfonické, ale i operní tvorbě. Proto je dán v tomto předmětu celý prostor orchestrální literatuře. Pro ty, co se o orchestrální hru nezajímají, je přesto podán výklad k jednotlivým orchestrálním partům, ale je pro ně připravena výuka i sólové literatury, literatury s průvodem klavíru či s jiným komorním uskupením. Vzhledem k tomu, že rozdíly ve hře na anglický roh u studentů mohou být veliké, je vždy volena individuální cesta výuky. Také pohled studenta, proč chce na anglický roh hrát, je určující pro metodiku předmětu.

Doporučená nebo povinná literatura:

Orchestrální party České filharmonie

Hodnoticí metody a kritéria:

Vyhodnocení nástrojové a orchestrální specifiky hry, splnění stanoveného rozsahu repertoáru, praktická ověření v rámci AKS, vše uzavřeno přidělením kreditů.

Webová stránka předmětu:
http://www.hamu.cz/katedry/katedra-dechovych-nastroju
Poznámka:

Pedagogové dbají na prostřídání jednotlivých komorních partů dle zápisu skladatele a na preferenci sólistické i doprovodné složky.

Rozvrh na zimní semestr 2016/2017:
Rozvrh zatím není připraven
Rozvrh na letní semestr 2016/2017:
Rozvrh zatím není připraven
Předmět je součástí následujících studijních plánů:
Platnost dat k 3. 7. 2017