English versionEnglish version
ACADEMY OF PERFORMING ARTS IN PRAGUE

Hra na kontrafagot 1

Zobrazit rozvrh

Kód Zakončení Kredity Rozsah Jazyk výuky Semestr
106KFG1 Z 1 1/T česky zimní
Garant předmětu:
František HERMAN, Jiří SEIDL
Jméno vyučujícího (jména vyučujících):
František HERMAN, Jan HUDEČEK, Denisa PROPILKOVÁ, Jiří SEIDL
Výsledky učení dané vzdělávací složky:

Kontrafagot je nástroj mnoha hudebních uskupení. Předmět postupně vybaví studenta všemi schopnostmi a vědomostmi, které při hře na kontrafagot potřebuje. Studenti jsou rozděleni dle svých schopností . Seznámí se s technikou, jak správně na kontrafagot hrát. Vzhledem k tomu, že rozdíly ve hře na kontrafagot u studentů mohou být veliké, je vždy volena individuální cesta výuky. Také pohled studenta, proč chce na kontrafagot hrát, je určující pro metodiku předmětu. Studenti se seznámí s nástrojem a jeho možnostmi. Pro ty, co jsou ve hře na kontrafagot dál, se pomocí snadnějších etud pojmenují jeho problémy s hrou na nástroj a je hledána cesta nejschůdnější nápravy.

Forma studia:

Průběžná účast studentů v konkurzních řízeních do symfonických a operních orchestrů.

Předpoklady a další požadavky:

Nástrojová vybavenost na úrovni odpovídající ročníku studia a profilu studenta.

Obsah kurzu:

Kontrafagot je nástroj specifický, ale vyskytuje se v mnoha hudebních uskupení. Tento nástroj je často používán v orchestrech, sólově a dnes již i v jiných hudebních žánrech. Předmět postupně vybaví studenta všemi schopnostmi a vědomostmi, které při hře na kontrafagot potřebuje. Studenti jsou rozděleni dle svých schopností. Seznámí se s technikou, jak správně na kontrafagot hrát. Vzhledem k tomu, že rozdíly ve hře na kontrafagot u studentů mohou být veliké, je vždy volena individuální cesta výuky. Právě v individuálním přístupu a v akceptování různých schopností je cesta jak ty méně zdatné poměrně rychle dostat na dobrou úroveň hry. Také pohled studenta, proč chce na kontrafagot hrát, je určující pro metodiku předmětu. Mnozí chtějí hrát na tento nástroj z praktických důvodů, které jsou mnohdy výhodou při konkurzu o místo v orchestru. Studenti se seznámí s nástrojem a jeho možnostmi. Pro ty, co jsou ve hře na kontrafagot dál, se pomocí snadnějších etud pojmenují jejich problémy s hrou na nástroj a je hledána cesta nejschůdnější nápravy.

Doporučená nebo povinná literatura:

F. Herman Orchestrální party 1

Hodnoticí metody a kritéria:

Vyhodnocení nástrojové a orchestrální specifiky hry, splnění stanoveného rozsahu repertoáru, praktická ověření v rámci AKS, vše uzavřeno přidělením kreditů.

Webová stránka předmětu:
http://www.hamu.cz/katedry/katedra-dechovych-nastroju
Poznámka:

Pedagogové dbají na prostřídání jednotlivých orchestrálních partů dle zápisu skladatele

Rozvrh na zimní semestr 2016/2017:
Rozvrh zatím není připraven
Rozvrh na letní semestr 2016/2017:
Rozvrh zatím není připraven
Předmět je součástí následujících studijních plánů:
Platnost dat k 3. 7. 2017