English versionEnglish version
ACADEMY OF PERFORMING ARTS IN PRAGUE

Orchestrální party a sóla pozounu 6

Zobrazit rozvrh

Kód Zakončení Kredity Rozsah Jazyk výuky Semestr
106PPO6 ZK 1 1/T česky letní
Garant předmětu:
Jiří SUŠICKÝ
Jméno vyučujícího (jména vyučujících):
Lukáš MOŤKA, Jiří SUŠICKÝ
Výsledky učení dané vzdělávací složky:

Předmět vybaví studenta vědomostmi o literatuře v oblasti orchestrální hry a prakticky procvičí nejdůležitější sóla ,se kterými se může orchestrální hráč v praxi setkat. Ve všech předmětech se postupně objeví všichni skladatelé a jejich významná sóla pro pozoun v orchestrálním světě. Pracuje se s orchestrálními studiemi tuzemských i zahraničních edicí a se specializovanými party orchestrů České republiky (ČF, FOK, SOČR, ND).

Forma studia:

Kontaktní výuka.

Předpoklady a další požadavky:

Nástrojová vybavenost na úrovni odpovídající ročníku studia a profilu studenta.

Obsah kurzu:

Předmět vybaví studenta vědomostmi o literatuře v oblasti orchestrální hry a prakticky procvičí nejdůležitější orchestrální sóla. Jsou probírány orchestrální party symfonické a operní tvorby skladatelů 20.století.

Pro co nejlepší zvládnutí opakování celé literatury předmětu je v tomto případě volena cesta opakování. Projdou se všechny skladby, kde hraje pozoun důležitá sóla, zopakují se principy interpretace jednotlivých skladatelů, principy hry v orchestru a její zákonitosti, či zvláštnosti. V předmětu je zopakováno, v čem je orchestrální hra specifická, jaké klade nároky na hráče. Zopakuje principy intonace s různými nástroji. Barevná intonace, jakési barevné doladění je velmi důležitou stránkou hry v orchestru. Dynamika hry v orchestru má také jiné zákonitosti, např. sóla je nutné hrát přece jen o dynamiku silněji, než je psáno atd. Je pojmenován a prakticky procvičován i rozdíl v orchestrálním hraní v operním a symfonickém orchestru. V předmětu jsou uváděny i zvukové ukázky různých interpretací jedné skladby. Pojetí stejného dirigenta s různými orchestry, či stejného orchestru s různými dirigenty. Také je vedena diskuse při poslechu sólových CD s ukázkami orchestrálních sól v interpretaci předních světových orchestrálních hráčů.

Doporučená nebo povinná literatura:

Základní symfonický repertoár hudby 20. století II.

Hodnoticí metody a kritéria:

Vyhodnocení nástrojové a orchestrální specifiky hry, splnění stanoveného rozsahu repertoáru, praktická ověření v rámci AKS, vše uzavřeno přidělením kreditů.

Webová stránka předmětu:
http://www.hamu.cz/katedry/katedra-dechovych-nastroju
Poznámka:

Pedagogové dbají na prostřídání jednotlivých orchestrálních partů dle zápisu skladatele.

Rozvrh na zimní semestr 2016/2017:
Rozvrh zatím není připraven
Rozvrh na letní semestr 2016/2017:
Rozvrh zatím není připraven
Předmět je součástí následujících studijních plánů:
Platnost dat k 3. 7. 2017