English versionEnglish version
ACADEMY OF PERFORMING ARTS IN PRAGUE

Hra na trubku 6

Zobrazit rozvrh

Kód Zakončení Kredity Rozsah Jazyk výuky Semestr
106TR6 Z 12 2/T česky letní
Garant předmětu:
Vladimír REJLEK, Jaroslav ROUČEK
Jméno vyučujícího (jména vyučujících):
Vladimír REJLEK, Jaroslav ROUČEK
Výsledky učení dané vzdělávací složky:

V obou rovinách hry na trubku -technické i přednesové je uplatňována maximální náročnost na provedení a precizitu. Etudy jsou nejnáročnějšího charakteru jak po stránce technické, tak i rytmické, intonační, nátiskové i dechové. Přednesy svou náročností kladou velké nároky na studentovu úroveň hry nejenom po stránce technické, ale i interpretační.

1. Etudy - W. M. Smith .

2. Přednesy např . G. Ph. Telemann , A. Honneger.

3. Dvojité staccato se procvičuje na orchestrálních skladbách , které použití dvojitého staccata vyžadují- Smetana Předehra k opeře Prodaná nevěsta, Beethoven 4. Symfonie a pod.

Forma studia:

Soustavná pódiová praxe v rámci sólových kreací, komorních souborů a menších, či symfonických orchestrů. Pravidelná prezentace v rámci interpretačních seminářů a přehrávek jednotlivých nástrojových tříd.

Předpoklady a další požadavky:

Nástrojová vybavenost na úrovni odpovídající ročníku studia a profilu studenta.

Obsah kurzu:

Předmět vybaví studenty technikou, tónovou kulturou, intonací a interpretačními schopnostmi tak, aby velmi dobře obstáli v konkurenci jak na poli sólistickém, komorním, tak i orchestrálním. Vede budoucího umělce k samostatnosti, k realizacím vlastních představ a k obhájení svých myšlenek. Poslední bakalářský předmět je již zcela v režii bakalářského absolventského koncertu a dotažení písemné diplomní práce do závěrečné podoby. Etudy jsou voleny tak, aby umožnily nastudovat zvolený bakalářský repertoár. Většinou se jedná o nejnáročnější - W. M. Smith ale i jiné. Po technické i přednesové stránce je uplatňována maximální pozornost na provedení a preciznost. Přednesy opět korespondují s repertoárem absolventského koncertu, ale pozornost se zaměřuje i na některé skladby období či stylů, které nebyly v průběhu studia dostatečně procvičeny. Přednesy - G. Ph. Telemann, A. Honneger, J. Haydn, J. N. Hummel.

Doporučená nebo povinná literatura:

G. Ph. Telemann Concerto in D, A. Honneger Intrada, J. Haydn Koncert Es dur, J. N. Hummel Koncert Es dur

Hodnoticí metody a kritéria:

Výkony studentů se hodnotí po všech stánkách interpretace. Předně je rozebrána skladba, kterou student hrál a jsou na ní demonstrována jednotlivá úskalí interpretace Hodnotí se, jak se student s těmito problémy vyrovnal. Není nepovšimnuta i úroveň konkrétní hry studenta na nástroj, jak po stránce technické, intonační, zvukové, dynamické ale i interpretační.

Webová stránka předmětu:
http://www.hamu.cz/katedry/katedra-dechovych-nastroju
Poznámka:

Pedagogové dbají na prostřídání jednotlivých komorních partů dle zápisu skladatele a na preferenci sólistické i doprovodné složky.

Rozvrh na zimní semestr 2016/2017:
Rozvrh zatím není připraven
Rozvrh na letní semestr 2016/2017:
Rozvrh zatím není připraven
Předmět je součástí následujících studijních plánů:
Platnost dat k 3. 7. 2017