English versionEnglish version
ACADEMY OF PERFORMING ARTS IN PRAGUE

Doplňkové kurzy z hudební akustiky

Zobrazit rozvrh

Kód Zakončení Kredity Rozsah Jazyk výuky Semestr
171DKHA Z 1 blok česky zimní
Garant předmětu:
Viktor Hruška
Jméno vyučujícího (jména vyučujících):
Marek FRIČ, Viktor Hruška, Zdeněk OTČENÁŠEK
Výsledky učení dané vzdělávací složky:

Cíl: Doplnění stávajících znalostí vysokoškolských studentů o akustických jevech, na základě kterých při hře na určitý typ hudebního nástroje (nebo používáním hlasového ústrojí) vzniká zvuk při hudební produkci.

Cílem je též seznámení studentů uměleckých oborů s postupy, které umožňují odpovídat na dosud nezodpovězené akustické otázky objevujícíse v hudební praxi.

Dovednosti: Výklad poskytne zájemcům objektivní vědecké informace k doposud jen tradovaným nebo subjektivně vnímaným poznatkům o zvuku a zvukové kvalitě.

Forma studia:

Interaktivní výuka.

Předpoklady a další požadavky:

Předpokladem pro studium jsou obecné vědomosti o hudebních nástrojích a základní znalosti z fyziky základní školy (rychlost pohybu hmotného bodu, tlak, apod.).

Obsah kurzu:

NOVÉ KURZY PRO ZS 2016/2017

• Píšťalové varhany (Zdeněk Otčenášek)

Konstrukce varhan z akustického hlediska, zvukotvorné procesy ve varhanní píšťale a při společném znění více píšťal, propojení vyznění varhanních píšťal s vlastnostmi prostoru, historické varhany a restaurování jejich původní zvukové podoby. Kurz účastníkům prezentuje rezonanční povahu vzniku zvuku ve varhanní píšťale a proměnnost jejího zvuku v závislosti na vybraných intonačních úpravách, souvislosti barevného vyznění se spektrálním složením zvuků společně znějících píšťal. Účastnici též získají představu o potřebě přizpůsobit návrh konstrukčního provedení píšťal i jejich intonaci akustickým vlastnostem prostoru, ve kterém se varhany nacházejí.

Poznámka: Tento kurz byl součástí původní grantové žádosti v minulém roce. Po pokynech vedení HAMU k přepracování a následném soustředění se na obory s více studenty (předpokládanému početnějšímu zájmu) byl místo něj do upravené žádosti zařazen kurz Čtení hudebního signálu (viz níže). Kurz Píšťalové varhany je tedy v nabídce nově a v loňském roce na něj nezačala ani příprava.

• Aktuální trendy v hudební akustice (Viktor Hruška)

Kurz účastníky provede přehlednou a populární formou aktuálními celosvětově řešenými otázkami z oboru hudební akustiky. Např.: vliv proudění vzduchu na kvalitu tónu dechových nástrojů, nové trendy syntézy hudebního zvuku (jak simulujeme nástroje?), metoda Particle Image Velocimetry, metoda snímání vibrací mikrofonním polem. Co důvěryhodně spočítat umíme a co ještě ne?

• Profesionální hlas (Marek Frič)

Kurz bude zaměřen na popis vlastností profesionálního hlasu jak z pohledu objektivního (tedy způsobu použití hlasu), tak z hlediska percepčního hodnocení vlastností hlasu. Z pěveckých oborů se kurz soustředí na charakterizaci jednotlivých typů a kategorií hlasových profesionálů, akusticky popíše vlastností hlasu jednotlivých pěveckých oborů, a dotkne se rozdílů hlasu mezi pěveckými žánry. Kurz se soustředí na porovnání fonačních charakteristik tvorby hlasu u různých skupin hlasové profese (zpěváci vs. nezpěváci, mluvčí vs. zpěváci). Aplikovaná akustika hlasu bude rozebírat problematiku (fonace, artikulace, rezonancí a hlasových rejstříků).

• Percepční hodnocení kvality hlasu a vlastností hlasového projevu (Marek Frič)

Cílem kurzu bude teoretický rozbor a následná praktická aplikace možností řízeného poslechu se zaměřením na hodnocení vlastností hlasu, které na teoretické úrovni bude obsahovat přehled použitelných testovacích metod a způsob definicí jednoduchých hypotéz a přípravu stimulů. Na praktické úrovní se studenti dozví a odzkouší si práci a použití s aplikací pro tvorbu percepčních testů a následně vytvoří vlastní poslechové testy.

KURZY NABÍZENÉ OPAKOVANĚ

•Jak rozumět hudebnímu signálu (Marek Frič)

Základní vlastnosti zvukového signálu (výška, hlasitost, barva) a jejich zjednodušená akustická interpretace. Percepční a fyziologické podklady pro vyhodnocování vlastností zvuku (šum, jednoduchý tón, složený tón). Základní akustické veličiny (základní frekvence, hladina akustického tlaku, spektrum, vyšší harmonické složky, formanty). Vzájemný vztah zaznamenaného zvuku a spektra (interpretace spektra).

• Základy akustiky dechových nástrojů (Viktor Hruška)

Jak se tvoří zvuk v dechových hudebních nástrojích a jakou úlohu v tom hrají jednotlivé části nástroje (rozdíly mezi buzením rty, plátkem, strojkem, nárazem vzduchu na hranu; přefuk a profily trubic); možnost zaznamenat zvuk vlastního nástroje a rozebrat jeho parametry (spektrum, formantové oblasti, nakmitávání a dokmitávání), možnost zaznamenat činnost svých dýchacích svalů ad.

• Základy akustiky lidského hlasu (Marek Frič)

Rozsahové vlastnosti lidského hlasu, měření a interpretace hlasového pole, příklady zjištění u běžného, uměleckého a patologického hlasu. Možnost změřit si vlastní hlasové pole (výšky a intenzity) a vlastnosti kmitání hlasivek (akustický a elektroglotografický signál), možnost vizualizace činnosti dýchacích svalů.

• Základy akustiky strunných nástrojů (Zdeněk Otčenášek)

Principy tvorby zvuku ve strunných nástrojích, akustické vlastnosti jednotlivých dílů nástroje (rezonanční deska, kobylka, struník, …), vliv struny a způsobu buzení (drnknutí, hra smyčcem, úder kladívka) na výsledný zvuk, souvislosti objektivních akustických vlastností se subjektivně vnímanými vlastnostmi vyzářeného zvuku (zvukové kvality). Kurz účastníkům přiblíží rezonanční vlastnosti strunných nástrojů a jejich interakce nutné pro vznik kultivovaného hudebního zvuku. Součástí kurzu bude i poslechový test na kategorizaci a škálování míry drsnosti.

• Akustika ve vizualizacích (Viktor Hruška)

Cílem kurzu je za pomoci multimediálních vizualizací osvětlit některé formálně náročnější jevy z oblasti kmitání a vlnění v hudební akustice. Účastníci si budou moci vyzkoušet například jednoduchou simulaci šíření zvuku v místnosti s nastavitelnými parametry (úhly stěn, odrazné plochy apod.).

Doporučená nebo povinná literatura:

Text je v přípravě.

Syrový, V. (2003), Hudební akustika, AMU Praha

Hodnoticí metody a kritéria:

Text je v přípravě.

Webová stránka předmětu:
Poznámka:

Nejsou.

Rozvrh na zimní semestr 2016/2017:
Rozvrh zatím není připraven
Rozvrh na letní semestr 2016/2017:
Rozvrh zatím není připraven
Předmět je součástí následujících studijních plánů:
Platnost dat k 3. 7. 2017