English versionEnglish version
ACADEMY OF PERFORMING ARTS IN PRAGUE

Kapitoly z dějin českého divadla 2

Zobrazit rozvrh

Kód Zakončení Kredity Rozsah Jazyk výuky Semestr
201EKD2 Z 2 2/T anglicky zimní i letní
Garant předmětu:
Barbara DAY
Jméno vyučujícího (jména vyučujících):
Barbara DAY
Výsledky učení dané vzdělávací složky:

Cílem studia je seznámit studenty interaktivní formou s historií a souvislostmi moderního českého divadla. Moderním českým divadlem se rozumí inovativní vývoj nejrůznějších forem a stylů českého divadla 20. a 21. století. Východiskem je seznámení s tradicemi českého divadla v důležitých historických etapách a souvislostech. Vývoj forem a stylů moderního českého divadla je demonstrován na studiu výrazných osobností se zdůrazněním divadelní tvorby jako tvorby týmové. Sledujeme zejména spolupráci významných režisérských osobností se scénografy (Hilar-Hofman, Frejka-Tröster atd.) i jejich vliv na vývoj moderního českého herectví. Důležitou součástí je i sledování dramaturgie a nové dramatické tvorby. To vše se děje v kontextu se současnými divadelními trendy metodou srovnávací a hledáním kořenů. Výsledkem by mělo být poznání vývoje českého moderního divadla ve všech souvislostech.

Forma studia:

Přednášky, semináře, projekce záznamů divadelních inscenací.

Předpoklady a další požadavky:

Sledování současných vývojových tendencí českého a světového divadla. Studenti se musí věnovat pravidelné návštěvě zajímavých divadelních inscenací a reflektovat je formou krátké recenze, nebo se mohou soustředit podrobněji na některou ze složek a vždy vycházet z detailní analýzy. Také by se měli průběžně věnovat četbě dramatických textů, což je samozřejmě ovlivněno jejich dostupností v angličtině.

Obsah kurzu:

Seznámení s tradicemi českého divadla v důležitých historických etapách a souvislostech. Vývoj forem a stylů moderního českého divadla je demonstrován na studiu výrazných osobností se zdůrazněním divadelní tvorby jako tvorby týmové. Sledujeme zejména spolupráci významných režisérských osobností se scénografy (Hilar-Hofman, Frejka-Tröster, Krejča-Svoboda atd.) i jejich vliv na vývoj moderního českého herectví. Důležitou součástí je i sledování dramaturgie a nové dramatické tvorby. To vše se děje v kontextu se současnými divadelními trendy metodou srovnávací a hledáním kořenů. Výsledkem by mělo být poznání vývoje českého moderního divadla ve všech souvislostech.

Doporučená nebo povinná literatura:

Jan Císař: Dějiny českého divadla

Hodnoticí metody a kritéria:

Studenti budou hodnoceni jednak průběžně, tj. prostřednictvím jejich aktivity během výuky, ale i zájmem o předmět (pravidelná četba textů, návštěva a reflexe shlédnutých inscenací), vlastním hledáním souvislostí mezi historií a dneškem. Závěrečné hodnocení bude provedeno podle velikosti skupiny testem (pomocí obrazového materiálu) anebo osobním rozhovorem nad vizuálním materiálem s přihlédnutím k odevzdaným písemným referátům či seminárním pracím. Všichni by měli být orientováni v problému a dokázat znalosti konfrontovat se současností i vlastní jevištní prací.

Webová stránka předmětu:
Poznámka:
Další informace:
Předmět lze absolvovat opakovaně
Předmět je součástí nabídky volitelných předmětů fakulty
Rozvrh na zimní semestr 2016/2017:
Rozvrh zatím není připraven
Rozvrh na letní semestr 2016/2017:
06:00–08:0008:00–10:0010:00–12:0012:00–14:0014:00–16:0016:00–18:0018:00–20:0020:00–22:0022:00–24:00
Po
Út
St
Čt
místnost K330
Učebna

(Karlova 26, Praha 1)
DAY B.
10:30–12:45
(přednášková par. 1)

Datum Den Čas Vyučující Místo Poznámky Č. paralelky
Čt 10:30–12:45 Barbara DAY Učebna
Karlova 26, Praha 1
přednášková par. 1
Předmět je součástí následujících studijních plánů:
Platnost dat k 3. 7. 2017