English versionEnglish version
ACADEMY OF PERFORMING ARTS IN PRAGUE

Úvod do studia dramatické výchovy 1

Předmět není vypsán Nerozvrhuje se

Kód Zakončení Kredity Rozsah Jazyk výuky Semestr
205USD1 Z 1 10/S česky zimní
Garant předmětu:
Jméno vyučujícího (jména vyučujících):
Výsledky učení dané vzdělávací složky:

Cílem studia je nastartovat u studentů koncepční uvažování o dramatické výchově, aktivizovat posluchače v diskusích a při řešení nastolených otázek, vést je k pochopení vztahů dramatické výchovy k souvisejícím teoretickým i praktickým disciplínám (pedagogika, psychologie, herectví aj.), k uvědomění si struktury dramatické výchovy a jejích různých organizačních forem.

Forma studia:

Diskuse, četba, analýza ukázek práce.

Předpoklady a další požadavky:

- Dílčí informace a představy o oboru.

- Znalost některé ze základních odborných publikací o dramatické výchově.

- Zájem o divadlo a práci s dětmi a mládeží.

Obsah kurzu:

1. Učitel dramatické výchovy

Anketa na téma „co mne uschopňuje pro profesi učitele dramatické výchovy“, na jejím základě diskuse o jednotlivých složkách vybavenosti učitele DV - schopnosti, speciální a všeobecné dovednosti a vědomosti, osobní vlastnosti (komunikativnost, empatie, tolerantnost), vztah k dětem a dospívajícím, vztah k divadlu a dramatické výchově, múzičnost.

2. Základní pojmy dramatické výchovy

Zkušenost, prožívání, hra, tvořivost, partnerství, hra v roli, improvizace, pantomima, hry a cvičení, dramatické strukturování, dětské divadlo, proces a produkt.

3. Struktura dramatické výchovy

Teoretické i praktické disciplíny, z nichž dramatická výchovy vychází - cíle pedagogické, prostředky divadelní. Pedagogika a školství v současnosti, psychologie, její jednotlivé součásti a podobory. Herectví a jeho metodika jako zdroj metod DV. Transformace poznatků z jiných oborů pro potřeby DV.

4. Mezioborový charakter DV

Prolínání poznatků různých disciplín v DV, literatura, umění a společenské vědy jako zdroj témat pro dramatickou výchovu. Obory blízce sousedící s dramatickou výchovou nebo užívající podobných či shodných metod (psychodrama, dramatoterapie, prožitková pedagogika atp.), specifika DV.

5. Organizační formy dramatické výchovy

Zájmová dramatická výchova - dramatické kroužky, soubory, základní umělecké školy. Školní dramatická výchova - DV jako samostatný předmět (povinný, volitelný, nepovinný), dramatické metody ve vyučování jiným předmětům (zejm. dějepis, občanská a rodinná výchova, literatura).

Doporučená nebo povinná literatura:

KOŤÁTKOVÁ, Soňa; PROVAZNÍK, Jaroslav; BLÁHOVÁ, Krista; SVOBODOVÁ, Radka; TOMKOVÁ; Anna. Vybrané kapitoly z dramatické výchovy. Praha: Karolinum, 1998. 224 s. ISBN 80-7184-756-9.

MACHKOVÁ, Eva. Metodika dramatické výchovy: zásobník dramatických her a improvizací. 11., upravené vyd. Praha: Sdružení pro tvořivou dramatiku, 2007 [1978]. 156 s. ISBN 978-80-901660-9-0.

---. Úvod do studia dramatické výchovy. 2., upravené vyd. Praha: NIPOS, 2007. 198 s. ISBN 978-80-7068-207-4.

Hodnoticí metody a kritéria:

Kredity jsou uděleny za aktivní účasst v diskusích a při řešení různých problémů, schopnost samostatně formulovat a přispívat z vlastní zkušenosti, uvádět ji do souvislostí oboru.

Webová stránka předmětu:
Poznámka:
Další informace:
Pro tento předmět se rozvrh nepřipravuje
Předmět je součástí následujících studijních plánů:
Platnost dat k 3. 7. 2017