English versionEnglish version
ACADEMY OF PERFORMING ARTS IN PRAGUE

Festivalový seminář

Zobrazit rozvrh

Kód Zakončení Kredity Rozsah Jazyk výuky Semestr
207FES ZK 1 česky zimní
Garant předmětu:
Jméno vyučujícího (jména vyučujících):
Zuzana AUGUSTOVÁ
Výsledky učení dané vzdělávací složky:

Studenti se seznámí s dosavadní dvacetiletou historií pražského německého divadelního festivalu a s proměnami jeho dramaturgie a převládajícími režijními, dramatickými a postdramatickými trendy.

Seznámí se dále s nejvýznačnějšími a charakteristickými rysy současného německého divadla, režie a herectví, ať už v podobě čelných reprezentantů tzv. nového společensko-kritického realismu (Schaubühne Berlin), nebo divadel „oblastních“ či alternativních, hledajících experimentální formy vyjádření.

Studenti budou mít možnost srovnání divadelních kultur několika německojazyčných zemí.

Naučí se vnímat domácí divadelní tvorbu v širších (zejména evropských) kontextech, seznamují se s hlavními zahraničními trendy a významnými tvůrčími osobnostmi.

Získají praxi s psaním aktuálních „bleskových“ recenzí i obecnějších analytických a syntetizujících úvah.

Forma studia:

Prezenční - workshop ve zkráceném režimu. Termíny se budou bezprostředně vázat na dobu konání PDFNJ (19. 11. - 5.12.).

Workshop se bude konat jednou týdně, a to celkem čtyřikrát, a to vždy ve čtvrtek: 1. termín 10. 11., 2. termín 24. 11., 3. termín 1. 12. a 4. termín 8. 12. 2016 ve 14. 30 v místnosti S 410.

Náplň semináře: četba kritických reflexí minulých ročníků, mapování dosavadní historie festivalu a proměn jeho dramaturgie a hlavních režijních trendů, řízená diskuse, analýza zhlédnutých představení, psaní průběžných krátkých recenzí a úvah, závěrečné shrnutí.

Předpoklady a další požadavky:

Nejsou žádné specifické předpoklady ani další požadavky.

Obsah kurzu:

Předmět je vypsán v souvislosti s 20. ročníkem Pražského divadelního festivalu německého jazyka, V jeho rámci studenti navštěvují vybraná divadelní představení, účastní se dalších akcí stanovených pedagogem (např. veřejné odborné diskuse, diskuse s tvůrci atd.). V rámci semináře probíhá diskuse o představeních, o historii a proměnách festivalu za dvacet let a o proměnách nejvýraznějších režijních a dramaturgických trendů v německojazyčném divadle za posledních dvacet let, které festival odráží. Na základě diskuse vznikají průběžně samostatné kritické recenze a analýzy studentů.

Doporučená nebo povinná literatura:

Konkrétní dramatické texty uvedené na festivalu

Programové katalogy 20 ročníků PDFNJ

Kritická reflexe současného i minulých ročníků: SAD, Divadelní noviny, Literární noviny, A2, denní tisk

ZIELINSKI, Thomas. Pražský divadelní festival německého jazyka a jeho vliv na nastupující divadelní generaci. Praha, 2004. Diplomová práce. Divadelní fakulta Akademie múzických umění. Katedra režie a dramaturgie

Nepovinná literatura:

HLOŽKOVÁ, Dominika. Das Prager Theaterfestival deutscher Sprache und seine Bedeutung für die deutsch-tschechischen Kulturbeziehungen nach dem Jahre 1989 : Reflexion des historischen Kontextes. Praha, 2013. Bakalářská práce. Univerzita Karlova. Fakulta sociálních věd. Katedra německých a rakouských studií. Vedoucí práce Anita Pelánová. Dostupné online. (německy)

STELLWAG-CARION, Cornelia. Das Prager Theaterfestival deutscher Sprache : Zusammenspiel von Kunst und Wirtschaft. Saarbrücken : Südwestdeutscher Verlag für Hochschulschriften, 2008 (německy)

Hodnoticí metody a kritéria:

Návštěvy všech plánovaných inscenací, 100% přítomnost na výuce a dalších souvisejících akcích (např. diskuse s tvůrci), aktivní účast na diskusi v rámci semináře, samostatná písemná práce.

Webová stránka předmětu:
Poznámka:
Další informace:
Předmět lze absolvovat opakovaně
Předmět je součástí nabídky volitelných předmětů fakulty
Rozvrh na zimní semestr 2016/2017:
Rozvrh zatím není připraven
Rozvrh na letní semestr 2016/2017:
Rozvrh zatím není připraven
Předmět je součástí následujících studijních plánů:
Platnost dat k 3. 7. 2017