English versionEnglish version
ACADEMY OF PERFORMING ARTS IN PRAGUE

70 let FAMU: Diskuze - vize - realita

Předmět není vypsán Nerozvrhuje se

Kód Zakončení Kredity Rozsah Jazyk výuky Semestr
300MDVR Z 2 6/H česky zimní
Garant předmětu:
Jméno vyučujícího (jména vyučujících):
Výsledky učení dané vzdělávací složky:

Prohloubení vědomostí o struktuře a vývoji vysokého filmového školství.

Forma studia:

moderované diskuze

Předpoklady a další požadavky:

žádné

Obsah kurzu:

Pojďme diskutovat o minulosti, současnosti a budoucnosti FAMU. Kam směřuje? Co jsou její specifika a problémy? Čemu bude čelit v následujících letech? Tři po sobě jdoucí diskuse, kde ústředním tématem je právě FAMU.

Debaty jsou jednak doprovodnou akcí FAMUFESTU, tak součástí připravovaného komponovaného pořadu k 70. výročí FAMU. Diskuse jsou moderované Johanou Švarcovou a produkčně zajišťované Janem Syrůčkem. Každé debaty se zúčastní různí diskutující, a to z řad respektovaných osobností spjatých s FAMU. Pozvání přijali např. Ivo Mathé, Michal Bregant, Vojtěch Mašek, Robin Kvapil a další.

Čtvrtek 19. 11. 15-17h 1. Téma: JE FILMOVÁ ŠKOLA UČILIŠTĚ NEBO AKADEMIE?

Téma týkající se edukace a historie, resp. vývoje, jak se vyučovalo filmové řemeslo a kdy se ze školy zaměřené na praxi a ovládnutí filmového řemesla stala vysoká škola středoevropského typu - student filmové školy musí být i vzdělaný. S důrazem na současné působení a fungování FAMU - jak se má učit film/umění a přitom učit i řemeslo?

Pátek 20. 11. 15-17h2. Téma: FAMU - HNÍZDO REVOLUCE

Všichni si plně uvědomují jedinečné postavení FAMU mezi ostatními filmovými školami z hlediska vzdělání, tak i jako významné instituce, jež v průběhu existence angažovaně zasahuje do dění kulturního, společenského i politického. Studenti jsou ve škole vedeni k tomu, aby diskutovali, dokázali si uhájit svůj názor a vzdorovali neprávu. Občas se obrací i proti samotnému chodu školy, a tak není výjimkou, že během roku proběhne na škole několik mikrorevolucí.

Sobota 21. 11. 15-17h3. Téma: ŽIVOT PO ŽIVOTĚ NA FAMU

Co čeká na studenty pražské filmové akademie po absolutoriu? O tom, jak může vypadat praxe a co se tím má na mysli, či jaké existují alternativy, budeme debatovat s absolventy FAMU, kteří se již v praxi různým způsobem uplatňují.

Doporučená nebo povinná literatura:

není

Hodnoticí metody a kritéria:

Aktivní účast na diskusích.

Webová stránka předmětu:
Poznámka:

Životopis přednášející/ho: Johana Švarcová se narodila v roce 1983 v Liberci. Působí jako režisérka, herečka, improvizátorka, autorka nebo hudebnice a zpěvačka. Od roku 2009 studuje na FAMU a vyjadřuje se podle potřeby skrze nejrůznější technologie a média (od filmu, přes video až k interaktivní hudební instalaci), v současné době studuje poslední ročník magisterského programu na katedře režie.

Další informace:
Pro tento předmět se rozvrh nepřipravuje
Předmět je součástí následujících studijních plánů:
Platnost dat k 3. 7. 2017