English versionEnglish version
ACADEMY OF PERFORMING ARTS IN PRAGUE

Scenáristická dílna 1

Zobrazit rozvrh

Kód Zakončení Kredity Rozsah Jazyk výuky Semestr
301SD1 Z 1 3/T česky letní
Garant předmětu:
Lubor DOHNAL, Martin RYŠAVÝ
Jméno vyučujícího (jména vyučujících):
Lubor DOHNAL, Jiří DUFEK, Petr JARCHOVSKÝ, Lucia KAJÁNKOVÁ, Vojtěch MAŠEK, Jaroslav POZZI, Martin RYŠAVÝ, Marek VAJCHR, Jaroslav VANČA
Výsledky učení dané vzdělávací složky:

Postupné osvojování scenáristických a dramaturgických dovedností.

Forma studia:

Individuální konzultace s vedoucím pedagogem dílny.

Předpoklady a další požadavky:

Nejsou žádné znalostní požadavky nutné pro zapsání tohoto předmětu

Obsah kurzu:

Všichni pedagogové naší katedry jsou potenciálními vedoucími scenáristické dílny. Některé dílny už v minulém akademickém roce fungovaly a budou fungovat nadále (Dufek, Dutka, Dohnal, Jarchovský, Soukup, Vanča), jiné je možné v příštím roce otevřít.

Posluchač by měl setrvat v jedné dílně nejméně po dobu semestru, vzhledem k obsahu základních úkolů (adaptace, bakalářský resp. absolventský scénář) pak nejlépe po celý akademický rok. Dílny jsou otevřené všem posluchačům 2. až 5. ročníku. Hranice mezi bakalářským a magisterským studiem v účasti na dílně neplatí. To znamená, že posluchači magisterského studia mohou pracovat na absolventském filmu pod vedením pedagoga podle své volby a totéž platí o posluchačích bakalářského stupně. Zároveň ovšem platí, že účast v semináři vedoucího pedagoga ročníku je i nadále povinná.

Pro posluchače KSD platí, že se do scenáristické dílny přihlásí na sekretariátu katedry nejpozději 3 týdny před začátkem semestru. Volba partnerů je vzájemná a svobodná, jakkoliv o programu a sestavě dílny rozhodne v poslední instanci vedoucí pedagog v dohodě s vedoucím katedry.

Dílna je otevřená i posluchačům jiných oborů - jejich účast je obzvláště vítaná, spolupracují-li na společném projektu s posluchačem KSD. Nebo pracuje-li např. posluchač režie na vlastním projektu i jako autor scénáře. Atd.

Pokud jde o prameny, podle kterých se posluchač má rozhodovat pro tu či onu scenáristickou dílnu, odkazujeme na profily pedagogů, zveřejněných na webových stránkách FAMU, na osobní zkušenost resp. s jinými posluchači sdílenou zkušenost a na možnost osobního kontaktu v rámci konzultačních hodin.

Účast v scenáristické dílně nevylučuje poradu s jinými pedagogy v rámci jejich konzultačních hodin. Na KSD se osvědčila taková multilaterární spolupráce. Je nesena atmosférou vzájemné podpory a tolerance, a to i v případě, že se střetávají názory odlišné, protože v nuancích nazírané z jiných osobnostních stanovisek.

Doporučená nebo povinná literatura:
Hodnoticí metody a kritéria:

Postupné osvojování scenáristických a dramaturgických dovedností.

Webová stránka předmětu:
Poznámka:
Rozvrh na zimní semestr 2016/2017:
Rozvrh zatím není připraven
Rozvrh na letní semestr 2016/2017:
Rozvrh zatím není připraven
Předmět je součástí následujících studijních plánů:
Platnost dat k 3. 7. 2017