English versionEnglish version
ACADEMY OF PERFORMING ARTS IN PRAGUE

Současná festivalová kinematografie pohledem dramaturgů přehlídky Be2Can

Zobrazit rozvrh

Kód Zakončení Kredity Rozsah Jazyk výuky Semestr
302MSFK Z 2 2/D česky zimní
Garant předmětu:
Zdeněk HOLÝ
Jméno vyučujícího (jména vyučujících):
Zdeněk HOLÝ
Výsledky učení dané vzdělávací složky:

Záměrem modulu je seznámení studentů s tváří a selekcí nejzásadnějších světových filmových festivalů. Na příkladech filmů a jejich zasazení do kontextu národních kinematografií i do kontextu kinematografie světové pak rozšiřuje povědomí studentů o nejaktuálnějším vývoji filmové řeči.

Forma studia:

Přednáškový cyklus s projekcí a debatou

Předpoklady a další požadavky:

-

Obsah kurzu:

Dramaturgové filmové přehlídky Be2Can Aleš Stuchlý a Vít Schmarc seznámí studenty s tím nejzajímavějším, co se letos i v minulých letech urodilo na festivalech v Benátkách, Berlinale i Cannes. Představí jednotlivé filmy a tvůrce. Tomáš Pavlíček přednášku doplní postřehy o festivalu v Locarnu. Přednáška potrvá zhruba jednu vyučovací hodinu, bude se odehrávat na FAMU a v jejím závěru bude prostor pro diskusi.

Cílem modulu je poskytnout studentům komplexní pohled na současnou světovou festivalovou tvorbu. Jak vypadají filmové festivaly v Berlíně, Benátkách a Cannes? Jaké trendy určují? Které tvůrce si festivaly vychovaly? Které festivalové filmy mají největší očekávání? A jak si filmy daných tvůrců a národností stojí v historickém kontextu?

Modul se skládá ze třech částí:

ČÁST PRVNÍ – Úvodní přednáška – pátek 7. 10. 2016 – 10.00 - FAMU - U2

Dramaturgové filmové přehlídky Be2Can Aleš Stuchlý a Vít Schmarc seznámí studenty s tím nejzajímavějším, co se letos i v minulých letech urodilo na festivalech v Benátkách, Berlinale i Cannes. Představí jednotlivé filmy a tvůrce. Tomáš Pavlíček přednášku doplní postřehy o festivalu v Locarnu. Přednáška potrvá zhruba jednu vyučovací hodinu, bude se odehrávat na FAMU a v jejím závěru bude prostor pro diskusi.

ČÁST DRUHÁ – Přednáška z cyklu Be2Can Focus

Student si dle vlastního zájmu zvolí jednu z přednášek z cyklu Be2Can Focus, na kterou se dostaví do malého sálu kina Lucerna.

Pátek 7.10. 2016 - 16.00 - Současná asijská kinematografie

Není to tak dávno, kdy mezinárodní publikum aplaudovalo filmům Parka Chan-wooka, Takešiho Kitana nebo Tsaie Ming-lianga. V posledních letech se ale zdá, že východoasijští filmaři vyklízejí festivalové pole. O tom, proč tomu tak je a jak vypadá současná asijská filmová scéna, bude spekulovat filmový publicista Antonín Tesař (Cinepur, A2) v souvislosti s projekcemi filmů Hirokazu Koreedy a Houa Hsiao-Hsiena, které najdete v programu Be2Can3.

Sobota 8.10. 2016 – 14.45 – Kulatý stůl - Cannes

Panelová diskuse významných českých kritiků, zástupců distributorů a filmových festivalů o nejdůležitějším světovém filmovém festivalu.

Neděle 9.10. 2016 – 16.00 – Tvorba bratrů Dardennů – Morální imaginace v pohybu

Filmy bratrů Dardennových jsou už dobrých dvacet let totálním zjevením: sevřenou realistickou formou zkoumají podstatu člověka prostřednictvím vyhrocených situací, které však mají základ ve zcela konkrétních společenských podmínkách. Na všechny podstatné rysy jejich režijního stylu, virtuózně balancujícího mezi materiální vahou a spirituálním přesahem, se zaměří přednáška dramaturga Be2Can Aleše Stuchlého.

ČÁST TŘETÍ – Filmová projekce

Student zhlédne jeden z filmů uváděných na přehlídce. V pátek na přednášku o asijské kinamatografii bezprostředně navazuje projekce filmu Assasin. V neděli po přednášce o tvorbě bratří Dardennů následuje projekce filmu Dva dny, jedna noc. Student si ovšem může vybrat i jakýkoliv jiný film z programu celé přehlídky Be2Can.

V rámci modulu mají studenti zdarma vstup na tyto filmy:

Assassin pátek – 7.10. - 17.00

Zimní spánek sobota – 8.10. - 15.45

Dva dny, jedna noc neděle - 9.10. - 17.00

Kmenpondělí – 10.10. - 21.15

Všechny projekce se konají v malém sále kina Lucerna.

Doporučená nebo povinná literatura:

-

Hodnoticí metody a kritéria:

Kompletní účast na úvodní přednášce, přednášce dle osobního výběru a filmové projekci dle osobního výběru. Student má následně povinnost vypracovat osobní reflexi zhlédnutého filmového díla o rozsahu minimálně 2 normostrany a odeslat ji na tompavlicek@centrum.cz.

Při úspěšném splnění všech požadavků bude student ohodnocen 2 kredity.

Webová stránka předmětu:
Poznámka:

-

Další informace:
Předmět je součástí nabídky volitelných předmětů pro celou AMU
Rozvrh na zimní semestr 2016/2017:
Datum Den Čas Vyučující Místo Poznámky Č. paralelky
07.10.2016 10:00–11:00 Zdeněk HOLÝ Učebna 2
Lažanský palác
Termín konání: 7.10. - 10.10.2016, bližší info o přednáškách a projekcích filmů viz KOS a web FAMU přednášková par. 1
Rozvrh na letní semestr 2016/2017:
Rozvrh zatím není připraven
Předmět je součástí následujících studijních plánů:
Platnost dat k 3. 7. 2017