English versionEnglish version
ACADEMY OF PERFORMING ARTS IN PRAGUE

Pentium dějin audiovize: Kinematografie Blízkého východu a Severní Afriky 2

Zobrazit rozvrh

Kód Zakončení Kredity Rozsah Jazyk výuky Semestr
373PDBV2 ZK 2 4/T česky letní
Garant předmětu:
Viera LANGEROVÁ
Jméno vyučujícího (jména vyučujících):
Viera LANGEROVÁ
Výsledky učení dané vzdělávací složky:

Kurs by měl zájemcům sprostředkovat základní souřadnice jednotlivých kultur a optiku, která umožňuje porozumět filmu jako odrazu, symptomu vnitřního života vzdálené společnosti.

Forma studia:

Přednáška (45 min.) + projekce

Předpoklady a další požadavky:

Žádné další požadavky

Obsah kurzu:

Teritorium Blízkého východu přitahuje pozornost světa dramatickými společensko-politickými událostmi a samozřejmě všem co souvisí s islámem, zejména s jeho stále intenzivnějším radikalismem a expanzionismem. Filmy z těchto zemí živě odrážejí problémy, kterým táto část světa čelí, ve svých příbězích vypráví příběhy aktuální i nadčasové, nesoucí znaky bohaté kulturní tradice. Tyto filmy se k nám dostávají jenom sporadicky, bez souvislostí a hlubší reflexe.

V tomto kursu bych se snažila nastínit širší kulturní zázemí, ze kterých jednotlivé kinematografie vychází a přiblížit jejich rozdíly. Dominuje mu islám, generující umění se širokým registrem, od geometrické abstrakce k rovinám extatické spirituality, vše podmíněné turbulentní historií. Další okruh tvoří judaizmus a jeho kulturní a umělecké implikace, ovlivněné etablováním státu Izrael.

Základní triádu vyspělých filmových kultur tvoří Turecko, Irán a Izrael. Známe je jenom ze skromných festivalových příležitostí, kde obvykle tvoří jenom velice okrajové ukázky, i když jejich tvorbu představují dnes už tvůrci světových jmen. Prakticky neznámé jsou u nás další země – Libanon, Palestina, Irak s kurdským okruhem, zajímavé pohyby se v oblasti filmu objevují i v Spojených arabských emirátech a činnost, kterou vyvíjí Filmový institut v katarské Dohe stojí za pozornost. První filmy se natáčí i v Saudské Arábii.

K blízkovýchodnímu okruhu se kulturně vztahuje i oblast severní Afriky s dominantní pozicí Egypta, jako významné filmové kultury s přidruženými zeměmi - Alžírskem, Tunisem a Marokem, které sporadicky nabízejí zajímavé ukázky své filmové produkce.

Tendence k růstu vzájemných kontaktů prokazuje i nedávné industry fórum pro producenty, organizované v rámci Festivalu iránských filmů. Orientace v blízkovýchodní tvorbě tak může mít pro budoucí tvůrce i praktický význam.

Součástí mapování tohoto prostoru bude i tématický exkurz do problémů s islámskou náboženskou menšinou v Evropě. Dnes existuje široká vzorka filmů, která se zabývá jejich přítomností v odlišném prostředí a má vysoce aktuální rozměry. Tradiční instituty jejich zvyků – krevní msta, problémy rodinného práva, nebo specifika komunitního života, narážející na nekompatibilitu západního stylu života - to vše je součástí filmových příběhů, nad kterými a o kterých je zajímavé a užitečné pohovořit i na akademické půdě.

Koncept kursu se bude pohybovat v souřadnicích jak horizontálních – historicko-kulturních, tak vertikálních – charakteristice filmového vyprávění, jednotlivých rozdílů a specifik.

Postupnost přednášek bude směřovat od všeobecného úvodu, k vybraným tématům, které se jeví pro jednotlivé národné kinematografie jako těžiskové až k evropskému pohledu na život islámské menšiny.

Program přednášek je rozvržen na dva semestry.

Doporučená nebo povinná literatura:

Reza Sadr: Iranian Cinema: A Political History. Tauris,London, 2006

Talatof Kamran Seyed-Gohrab: Conflict and Development in Iranian Film. Leiden University Press. 2012

Khatereh Sheibani:Poetics of Iranian Cinema. Tauris,London 2011

Asuman Suner: New Turkish Cinema.I.B.Taurus, London, 2010

Rekin Teksoy: Turkish Cinema.Oglak,Istanbul 2008

Ela Shohat: Israeli Cinema. East/West and Politics of Reprezentation. Tauris,London 2010

Doplnková četba

Eduard Gombár: Dramatický půlměsíc.Karolinum 2001

Břetislav Tureček: Nesvatá válka o svatou zemi.Knižný klub 2011

Bernadr Lewis: Kde se stala chyba? Volvox Globator 2003

Jean-Pierre Filiu: Apokalypsa v islámu. Volvox Globator, 2011

Stephen Kinzer: Crescent and Star. Turkey Between Two Worlds. Straus and Giroux, NY, 2008

Hodnoticí metody a kritéria:

Klasifikace na základě docházky a výsledku písemného závěrečného testu.

Ke zkoušce je zapotřebí odevzdat práci, napsanou na základě povinně shlédnutých filmů. Minimum rozsahu práce je 6000 znaků bez mezer.

Práci odeslat na emailovou adresu: l.viera@seznam.cz

Webová stránka předmětu:
Poznámka:

Přednášející:

PhDr. Viera Langerová PhD.

Filmová novinářka a publicistka, absolventka filmové a divadelní vědy na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě, postgraduálního studia kulturologie na Karlově universitě v Praze a mezikulturní komunikace na Bussines School (Tallinn, Estonsko).

Pracovala jako redaktorka časopisů Film a divadlo, Dialóg, Slovenské pohľady, šéfredaktorka slovensko-českého měsíčniku Listy, a jako spolupracovnice tiskové agentury Associated Press na Slovensku. Po čtyřletém pobytu v Kazachstánu, Kyrgyzstánu a pětiletém v Pákistánu, se věnuje ázijským kinematografiím a rovněž kinematografiím postkomunistické Evropy. Je autorkou knihy Filmový zeměpis: kontinentální Čína, Hongkong , Taiwan (2010) a travelogu Urdu, parda, burka.Pět let v Pákistánu (2011), řady studií a odborných článků.

Přednášela filmové předměty na Tallinské univerzitě a na Baltic Film and Media School v Estonsku. Je zároveň konzultantkou filmového festivalu v Karlových Varech, MFF moslimského filmu v Kazani (Ruská federace), MFF Duhok v Iraku a je programovou konzultantkou Festivalu íránského filmu v Praze. Věnuje se i kurátorské činnosti, podílela se na přípravě retrospektivy kazašského filmu na MFF Karlovy Vary ( 1999), nebo na programu Focus to Kurdish Film na MFF Karlovy Vary (2013).

V roce 2014 absolvovala úspěšně kurs pro průvodce Židovským městem, organizovaný Židovským muzeem v Praze.

Další informace:
Předmět je součástí nabídky volitelných předmětů pro celou AMU
Rozvrh na zimní semestr 2016/2017:
Rozvrh zatím není připraven
Rozvrh na letní semestr 2016/2017:
06:00–08:0008:00–10:0010:00–12:0012:00–14:0014:00–16:0016:00–18:0018:00–20:0020:00–22:0022:00–24:00
Po
Út
St
místnost 207
Učebna 2

(Lažanský palác)
LANGEROVÁ V.
14:50–18:05
(přednášková par. 1)
Čt

Datum Den Čas Vyučující Místo Poznámky Č. paralelky
St 14:50–18:05 Viera LANGEROVÁ Učebna 2
Lažanský palác
přednášková par. 1
Předmět je součástí následujících studijních plánů:
Platnost dat k 3. 7. 2017