English versionEnglish version
ACADEMY OF PERFORMING ARTS IN PRAGUE

Výzkumné a publikační metody 1

Zobrazit rozvrh

Kód Zakončení Kredity Rozsah Jazyk výuky Semestr
940VPM1 Z 4 20/S česky zimní
Garant předmětu:
Jméno vyučujícího (jména vyučujících):
Helena BENDOVÁ, Tomáš DVOŘÁK, Jan JIŘÍK, Iva OPLIŠTILOVÁ, Zdeněk OTČENÁŠEK, Michal RATAJ, Lucie VALENTINOVÁ
Výsledky učení dané vzdělávací složky:

Cílem kurzu je:

•získat základní orientaci na poli humanitních oborů a jejich metodických přístupů, zejména teoretických přístupů v oblasti divadla, hudby a filmu;

•osvojit si základní publikační dovednosti a zorientovat se v publikačních standardech;

•získat základní orientaci ve způsobech hodnocení a financování vědy a výzkumu, osvojit si schopnost psát grantové žádosti;

•seznámit se s možnostmi prezentace vlastního výzkumu na odborných konferencích, získat praxi v přípravě a přednesu konferenčních příspěvků.

Forma studia:

Dvousemestrální volitelný kurz (4 vyučovací hodiny 1x za 14 dnů) organizovaný v rámci rektorátního programu pro doktorandy a zakončený zkouškou.

Kurz se skládá z otevřených přednášek určených pro akademickou obec AMU a seminářů přístupných pouze pro zapsané studenty (maximální počet je 10).

Předpoklady a další požadavky:

Semináře jsou určeny přednostně pro studenty doktorského studia, v případě volné kapacity i pro studenty magisterského studia, ev. bakalářské studenty teoretických oborů.

Obsah kurzu:

7. 10. Přednášející: Tomáš Dvořák (FAMU)

Přednáška: Základní metodologické přístupy, typy výzkumu a historický kontext jejich vzniku a vývoje. Historická role současných postupů základního výzkumu v utváření vědění.

Seminář: Postup při psaní abstraktu. Představení textu Geoffrey Batchen, Obraz a diseminace: za novou historii pro fotografii. Praha: NAMU, 2016 (v tisku).

Úkol 1: Vypracování abstraktu představeného textu v rozsahu 400 slov.

21. 10. Přednášející: Jan Jiřík (DAMU)

Přednáška: Základní výzkum, teoretické přístupy v oblasti performativních umění. Strukturalismus, sémiologie, antropologie divadla, fenomenologický přístup.

Seminář: Diskuze nad odevzdanými abstrakty, představení textu Andreas Kotte, „Přechody a hranice“. Divadelní věda: úvod. Praha: Kant, 2010, s. 94–112.

Úkol 2: Vypracování abstraktu představeného textu v rozsahu 300 slov.

11. 11. Přednášející: Helena Bendová (FAMU)

Přednáška: Základní výzkum, teoretické přístupy v oblasti filmu. Bádání o filmu coby interdisciplinárním poli různých přístupů sahajících od poetických esejů až po empirické výzkumy. Historie filmové vědy od 10. let minulého století a její vztah k jiným vědám na jedné straně a k praktickému, tvůrčímu myšlení na straně druhé. Vývoj vědního oboru filmová věda mj. vyjevuje, jak je komplikované spojit estetické, nutně hodnotící a částečně subjektivní vnímání umění se snahami o dosažení standardů „vědeckosti“ známých z jiných věd.

Seminář: Diskuze nad zpracovanými abstrakty, představení textu Chris Cutler, „Plundrofonie“. Kapitoly z dějin a teorie médií. Ed. Tomáš Dvořák. Praha: edice VVP AVU, 2010, s. 169-191.

Úkol 3: Vypracování abstraktu představeného textu v rozsahu 200 slov.

25. 11. Přednášející: Iva Oplištilová (HAMU)

Přednáška: Základní výzkum, teoretické přístupy v oblasti hudby. Pozice hudební teorie v rámci hudebněvědných disciplín, její proměny a přesahy. Různé přístupy ke studiu hudební struktury. „Jak“ nebo „co“? Cíle a prostředky hudební analýzy. Percepce jako východisko pro zkoumání nejen hudebního díla.

Seminář: Diskuze nad zpracovanými abstrakty.

16. 12. Přednášející: Michal Rataj (HAMU), Zdeněk Otčenášek (HAMU)

Přednáška 1: Umělecký výzkum. Měřitelné a neměřitelné ve světě kolem nás. Jak mluvit o vlastní tvorbě, jak o tvorbě druhých. Je možné bádat subjektivně? Co odlišuje umělecký výzkum od prosté tvorby? Věda jako nástroj k poznávání obsahu, dichotomie objektu a subjektu. Věda a duchovní poznání. Ukázky tematických periodik. Otevřená přednáška hledá odpovědi na kritiku a reflexi autorské tvorby optikou globálně diskutovaného pojmu „umělecký výzkum“ a hledá cesty, jak vlastní tvorbu do takového kontextu zařadit.

Přednáška 2: Aplikovaný výzkum na AMU. Exkurzní blok v prostorách Výzkumného centra hudební akustiky MARC HAMU, ve kterém jeho vedoucí Zdeněk Otčenášek na příkladech působení zvuku na člověka objasní možnosti experimentálně zkoumat psychologické reakce lidí na vnější smyslové podněty. Příklady budou jak z oblasti základního výzkumu vnímání zvuku posluchačem a subjektivního hodnocení barvy zvuku, tak z aplikovaného výzkumu z oblasti akustiky lidského hlasu (umělecké hlasové projevy a jejich změny v souvislosti s výukou, poškození hlasu hlasovou zátěží a patologické stavy) a hudebních nástrojů (propojení psychologických experimentů s inovacemi konstrukčních řešení dechových nástrojů a nástrojů s rezonanční deskou nebo i s řešením prostorů určených k poslechu hudby).

Doporučená nebo povinná literatura:

V rámci kurzu budou studenti pracovat s následujícími texty (s texty se je nutné seznámit předem, zapsaným studentům budou poskytnuty elektronicky):

Batchen, Geoffrey. Obraz a diseminace: za novou historii pro fotografii. Praha: NAMU, 2016 (v tisku).

Cutler, Chris. „Plundrofonie“. In: Kapitoly z dějin a teorie médií. PRAHA: Edice VVP AVU, 2010, s. 169-191.

Kotte, Andreas. „Přechody a hranice“. In: Divadelní věda: úvod. Praha: KANT, 2010, s. 94-112.

Hodnoticí metody a kritéria:

Podmínkou získání zápočtu za ZS (4 kredity) je vypracování abstraktů 3 teoretických textů uvedených v povinné literatuře a splnění 80 % docházky. Souhrnná zkouška (6 kreditů) následuje v LS.

Webová stránka předmětu:
Poznámka:
Rozvrh na zimní semestr 2016/2017:
Datum Den Čas Vyučující Místo Poznámky Č. paralelky
07.10.2016 09:30–12:45 Tomáš DVOŘÁK Učebna KTDH 2026
Lichenštejnský palác
paralelka 1
21.10.2016 09:30–12:45 Jan JIŘÍK Učebna KTDH 2026
Lichenštejnský palác
paralelka 1
11.11.2016 09:30–12:45 Helena BENDOVÁ Učebna KTDH 2026
Lichenštejnský palác
paralelka 1
25.11.2016 09:30–12:45 Iva OPLIŠTILOVÁ Učebna KTDH 2026
Lichenštejnský palác
paralelka 1
16.12.2016 09:30–12:45 Michal RATAJ Učebna KTDH 2026
Lichenštejnský palác
paralelka 1
Rozvrh na letní semestr 2016/2017:
Rozvrh zatím není připraven
Předmět je součástí následujících studijních plánů:
Platnost dat k 3. 7. 2017