Rozhovory nad současným světovým filmem

Předmět není vypsán Nerozvrhuje se

Kód Zakončení Kredity Rozsah Jazyk výuky Semestr
300MRF Z 2 6/D česky letní

Garant předmětu

Jméno vyučujícího (jména vyučujících)

Výsledky učení dané vzdělávací složky

-

Forma studia

Projekce s komentářem.

Předpoklady a další požadavky

-

Obsah kurzu

Pojem o dění v současném světovém filmu patří do profesionální výbavy ambiciózního autora. Schopnost komunikace s trendy estetickými i společenskými, ať už ve formě přijetí, polemiky či odvržení, činí autorovu vlastní tvorbu zajímavější v očích laického diváka i profesionála ze zahraničí. Série projekcí s úvodem a následnou diskusí představí filmy z posledních let, které atakovaly zažité představy o filmovém vyjadřování a vyprovokovaly až krajní reakce. Ve výběru budou snímky natočené především tvůrci na počátku kariéry, které vzbudily pozdvižení na filmových festivalech, avšak do širší distribuce nepronikly.

Doporučená nebo povinná literatura

-

Hodnoticí metody a kritéria

-

Poznámka

Předmět probíhá ve čtvrtek s nepravidelnou frekvencí. První tři termíny jsou plánovány následující projekce.

  1. února

Pole v Anglii (A Field in England, r. Ben Wheatley, Velká Británie 2013)

Anglie, občanská válka. Skupinka mužů prchá ze zuřící bitvy, je ale zajata a musí se účastnit hledání pokladu, který je prý pohřben někde v poli. Ještě než začnou kopat, pozřou podivné houby, díky kterým se vše poněkud zvrhne. Uhrančivá filmová partie s doteky mystéria i grotesky.

  1. března

Nápravná třída (Klass korrektsii, r. Ivan Tverdovskij, Rusko/Německo 2014)

Po letech strávených domácím studiem se invalidní Lena s nadšením vrací do školy. Přístup učitelek, které mají žáky ve speciální třídě na starosti, jí však brzy přináší kruté rozčarování. Debutující Ivan I. Tverdovskij bez příkras a maximálně věrohodně na plátně rozehrává drama nerovného boje jednotlivce se zkostnatělou institucí, lidskými předsudky a se společností, která těm, kdo se odlišují, hází klacky pod nohy.

  1. března

Čarodějnice (The Witch, r. Robert Eggers, USA/Kanada 2015)

Divoké lesy Nové Anglie sedmnáctého století. Pětičlenná rodina se snaží v drsném prostředí nespoutané přírody vybudovat nový život. Pokradmu ji však začne obklopovat temnota: novorozeně zmizí, kozí mléko se proměňuje v krev a nevysvětlitelné příhody začnou sužovat životy jejích členů. Obavy z čarodějnictví se začnou vkrádat do jejich myslí.

  1. dubna

Sakra, kluku! (Oh Boy, r. Jan Ole Gerster, Německo 2012)

Zkušenosti sbírá mladý Niko jako na běžícím páse, ale jako by nevěděl, jak s nimi naložit. Chtěl by být sám anebo alespoň mlčet, ale někdo se ho pořád na něco ptá. A tak zatímco okolo tepe současný Berlín, zápasí mladík se svou bezstarostností. Protože takhle by jeho cesta mohla až příliš brzy skončit.

  1. dubna

Volný pád (Free Fall, r. György Pálfi, Maďarsko/Francie/Jižní Korea 2014)

Šest pater, která míjí stará žena, jež skočila ze střechy. Šest příběhů, které s humorem i nezměrnou imaginací a za doprovodu pulzujícího soundtracku Amona Tobina vyšlou nedobrou zprávu o stavu lidstva. Smutná groteska ze současnosti od jednoho z nejoriginálnějších evropských filmařů dneška.

  1. května

Film překvapení - vybraný snímek z programu nadcházejícího 52. MFF Karlovy Vary (30. června - 8. července 2017)

Další informace

Pro tento předmět se rozvrh nepřipravuje

Předmět je součástí následujících studijních plánů