Vývoj a zpracování žánrového formátu televizní série

Předmět není vypsán Nerozvrhuje se

Kód Zakončení Kredity Rozsah Jazyk výuky Semestr
301MVRZ Z 2 2/D česky letní

Garant předmětu

Jméno vyučujícího (jména vyučujících)

Výsledky učení dané vzdělávací složky

Absolventi kurzu se seznámí se základními televizními formáty a žánry, pokusí se vybraný formát v žánrovém modu rozpracovat do podoby námětu a synopse pod vedením zkušeného lektora, tvůrce, který má v oboru praxi jak autorskou, tak režijní. Na výsledky práce v kurzu mohou studenti dále navazovat, případně ji dovést do realizovatelné podoby. Kurz připravuje studenty na budoucí scenáristickou praxi, míří k osvojení řemesla a zároveň k zachování uměleckých autorských tvůrčích východisek.

Forma studia

Stručná přednáška o problematice a praktický scenáristický workshop zaměřený na kolektivní tvorbu; samostatná práce v 3-4 členných týmech.

Předpoklady a další požadavky

Osobní intenzivní účast studenta během celého kurzu, práce v tvůrčím autorském kolektivu pod vedením lektora.

Obsah kurzu

Vývoj a rozpracování žánrového formátu televizní série. Intenzivní tvůrčí kurz zaměřený na praktickou scenáristiku a aplikovanou žánrovou dramaturgii. Během kurzu se studenti 3. ročníku bc. seznámí s dramaturgickými postupy při vytváření nosného námětu a synopse pro formát televizní série či seriálu. Seznámí se s různými žánry a formáty, jako je sit-com., brit-com, soap opera, sága, survival drama, epizodická detektivní série atd. Seznámí se s jejich realizačními a dramaturgickými odlišnostmi a předpoklady. Zároveň se pokusí sami ve skupinách, pod vedením lektora a oborových pedagogů, vytvořit na zadaná témata a ve vybraném žánru vlastní námět a synopsi určeného televizního formátu.

Lektor: Jan Prušinovský - absolvent KDS, úspěšný filmový a televizní scenárista a režisér, TV série OKRESNÍ PŘEBOR, TV série HOTEL ČTVRTÁ HVĚZDA, TV. Série NEVINNÉ LŽI, film FRANTIŠEK JE DĚVKAŘ, film POSLEDNÍ ZÁPAS PEPIKA HNÁTKA, film KOBRY A UŽOVKY ...

Doporučená nebo povinná literatura

Tento předmět nepředepisuje povinnou literaturu.

Hodnoticí metody a kritéria

Zápočet a kreditní body se udělují na základě absolvování celého kurzu a na základě konkrétního materiálu, který je výsledkem kolektivní tvůrčí práce.

Poznámka

Studenti budou pracovat ve 3-4 členných týmech.

Další informace

Pro tento předmět se rozvrh nepřipravuje

Předmět je součástí následujících studijních plánů