Autorská dokumentární kamera

Předmět není vypsán Nerozvrhuje se

Kód Zakončení Kredity Rozsah Jazyk výuky Semestr
304MADK Z 1 9S česky letní

Garant předmětu

Jméno vyučujícího (jména vyučujících)

Výsledky učení dané vzdělávací složky

Autorský dokumenttární film pohledem kameramana. Spolupráce kameramana a řežiséra dokumentárních filmů.

Forma studia

seminář

Předpoklady a další požadavky

-----------

Obsah kurzu

Setkání s autorkou dokumentárních filmů - Olgou Špátovou.

Modul bude probíhat formou diskuse se studenty a promítáním filmových ukázek. Autorka by ráda se studenty debatovala nad jimi natočeným materiálem nebo nad střihem jejich filmů.

Autorka chce předat své zkušenosti z natáčení dokumentárních filmů, které si režíruje a na kterých se podílí také kameramansky. Dialog nejen nad autorským přístupem k dokumentární kameře, ale i o přístupu k lidem, které natáčíme, a k životu vůbec.

Diskuse nad tématem bude nejen s autorkou, ale i s hosty kameramany či režiséry, které si pozve, a kteří mají zkušenosti s dokumentární prací, tedy s natáčením opravdových příběhů.

CV Olgy Špátové

Za dokumentární filmy Trojhra, (Ne)cenzurované rozhovory a Láska včera, dnes a zítra získala hlavní ceny na domácích festivalech. Se zpěvačkou Radůzou natočila koncertní DVD a dokumentární film Půjdu, kam chci (2007), za které byla nominovaná na hudební cenu Anděl. Ve filmu Dobře placená procházka ´07 (2008) zachytila režiséra Miloše Formana při realizaci komické opery Jiřího Šlitra v Národním divadle. Za film získala několik cen, včetně Grand Prix Vojtěcha Jasného.

Celý rok strávila s Karlem Gottem při natáčení filmu Fenomén Gott (2009) u příležitosti jeho sedmdesátých narozenin. Dokument o nejpopulárnějším českém zpěvákovi se stal nejsledovanějším televizním filmem roku. Dokument Oko nad Prahou (2010) rekapituloval zápas světoznámého architekta Jana Kaplického o projekt Národní knihovny a vyhrál hlavní cenu na Mezinárodním filmovém festivalu ve Varšavě.

Dokumentární esej Největší přání (2012), volně navazující na stejnojmenné filmy jejího otce Jana Špáty, který zobrazuje hodnoty a sny současné mladé generace, získal cenu na festivalu Finále Plzeň. Film Po tmě světlo (2013) vypráví o optimistických nevidomých lidech, kterým už deset let pomáhá Nadační fond Českého rozhlasu Světluška. Natočila dva hudební klipy se zpěvačkou Anetou Langerovou, za oba získaly cenu Anděl.

Celovečerní dokumentární film Daleko za sluncem (2015) o zdravotníku Aleši Bártovi, který léčí lidi v chudé vesnici v Keni, vznikl v produkci televize HBO a byl nominovaný na cenu Český lev. Pro Českou televizi a Nadaci J&T natočila šest filmových příběhů Rodiče napořád (2017) o náhradní rodinné péči.

Jako kameramanka pracovala na třinácti filmech režisérky Olgy Sommerové, včetně filmu Věra 68 o gymnastce Věře Čáslavské, filmu Magický hlas rebelky o zpěvačce Martě Kubišové a filmu Červená o operní pěvkyni Soně Červené.

Doporučená nebo povinná literatura

---------

Hodnoticí metody a kritéria

100% účast

Poznámka

setkání proběhnou 9:00 - 12:00 v těchto termínech na katedře kamery (místnost 230):

  1. pátek 6.3.
  2. pátek 13.3.
  3. pátek 20.3.

Další informace

Pro tento předmět se rozvrh nepřipravuje

Předmět je součástí následujících studijních plánů