Cinergy with Joe Walker

Zobrazit rozvrh

Kód Zakončení Kredity Rozsah Jazyk výuky Semestr
306MCJW Z 1 2D anglicky zimní

Garant předmětu

Michal REICH

Jméno vyučujícího (jména vyučujících)

Michal REICH

Výsledky učení dané vzdělávací složky

Studenti se na několika ukázkách seznámí s přístupem střihače Joe Walkera k filmovému příběhu, rytmu a zvukové harmonii.

Forma studia

projekce a masterclass

Předpoklady a další požadavky

Seznámení s tvorbou Joe Walkera

Obsah kurzu

Prvním hostem projektu Cinergy v roce 2019 bude britský filmový střihač Joe Walker, který je především znám jako dvorní spolupracovník dvou nejvýraznějších režiséru současnosti - Steva McQueena a Denise Villeneuva. Je tak podepsán pod filmy jako je Hlad, Stud, 12 let v řetězech, Sicario, Příchozí či Blade Runner 2049 a má na kontě několik významných filmových ocenění a nominací. V rámci master classu, kterou povede Pavel Sladký, bude Joe Walker na několika ukázkách rozebírat svůj přístup k filmovému příběhu, rytmu a zvukové harmonii.

  1. 1. / 16:00 Bio Oko _ Vdovy - projekce filmu s úvodem
  2. 1. / 18:15 Bio Oko _ Cinergy master class Joa Walkera

O Joe Walkerovi:

Joe Walker získal střihačské zkušenosti v osmdesátých letech v BBC při práci s 16mm filmový materiálem, kde se podílel na tvorbě zvukový stop pro řadu dokumentů a televizních pořadů. Až později přešel do střižny dramatické tvorby. Současně studoval klasickou hudební kompozici a v roce 1984 dokončil bakalářská studia v oboru soudobé vážné hudby na University of York.

Po několika televizních seriálech a hranných filmech začal Walker pracovat na průlomovém filmu Hlad (2008) režiséra Steva McQueena a od té doby se podílel na všech jeho celovečerních filmech, včetně nejnovějšího loupežného thrilleru s názvem Vdovy z prostředí současného Chicaga. Dokladem Walkerova talentu je zajisté i skutečnost, že si ho ke spolupráci vybrali hned dva režiséři, kteří patří k současné filmařské špičce. Kromě Steva McQueena se tak stal také hlavním střihačem autorských filmů Denise Villeneuva – Sicario, Příchozí a Blade Runner 2049 – a za svou práci byl dvakrát nominován na Oscara.

Ve filmech režisérů Steva McQueena či Denise Villeneuva Walker experimentuje často s křížovým střihem a flashbackovou strukturou. McQueen vzdal hold jeho schopnosti nalézt rytmus filmu následovně: „Skvělý filmový střihač je citlivý na ticho. Pomlky a mlčení mohou být stejně cenné a silné jako slova. Je to čistě otázka načasování. A v tom Joe zcela vyniká.“

O filmu _ Vdovy (2018) :

Dnešní Chicago, město špinavé brutálními zločiny a prorostlé korupcí. Čtyři ozbrojení zločinci jsou policií nemilosrdně odpraveni při pokusu o loupež hodně velkého balíku peněz. Skoro nic po nich nezůstane, jen jejich vdovy, kterým zanechají hrozivé dluhy u hodně nepříjemných věřitelů. A právě tyto dluhy, vztek a zármutek náhle osamělé ženy spojí dohromady. Pochopí, že když potáhnou za jeden provaz, dokáží všechno. Promění se na velmi schopnou údernou jednotku rozhodnutou vzít své osudy do vlastních rukou.

Doporučená nebo povinná literatura

ne

Hodnoticí metody a kritéria

100% účast

Poznámka

ne

Další informace

Předmět je součástí nabídky volitelných předmětů fakulty

Rozvrh na zimní semestr 2018/2019:

Datum Den Čas Vyučující Místo Poznámky Č. paralelky
21.01.2019 16:00–22:00 Michal REICH
Bio OKO, následně Masterclass v 18:15 přednášková par. 1
22.01.2019 10:00–17:00 Michal REICH Učebna KSS 311
Lažanský palác
přednášková par. 1

Rozvrh na letní semestr 2018/2019:

Rozvrh zatím není připraven

Předmět je součástí následujících studijních plánů