Cinergy s Yorgos Mavropsaridis

Předmět není vypsán Nerozvrhuje se

Kód Zakončení Kredity Rozsah Jazyk výuky Semestr
306MCM Z 1 2/D anglicky, česky

Garant předmětu

Jméno vyučujícího (jména vyučujících)

Výsledky učení dané vzdělávací složky

The aim of a masterclass and practical lecture with Yorgos Mavropsaridis is to provide an insight look into the filming process and working style of greek director Yorgos Lathimos. It is also a good opportunity of having a professional discussion, of exchanging thoughts and ideas as well as taking the advice from a famous film editor with very wide filmography.

Forma studia

projekce diskuse

Předpoklady a další požadavky

Částečná znalost tvorby Yorgose Mavropsaridis. http://www.imdb.com/name/nm0561430/

Obsah kurzu

Posledním letošním hostem edukační platformy Cinergy bude střihač Yorgos Mavropsaridis, věrný spolupracovník režiséra Yorgose Lanthimose. Mavropsaridis se podílel na všech Lanthimosových celovečerních filmech, od režisérovy celovečerní prvotiny My Best Friend (2001), přes psychologické drama Špičák (2009) a Alpy (2011), až po anglicky mluvené a mezinárodně velmi úspěšné snímky Humr (2015) a Zabití posvátného jelena (2017). Mavropsaridis také hojně spolupracuje s mladými režiséry – podílel se například na lotyšském snímku Mellow Mud (2016, režie Renãrs Vimba, Křišťálový medvěd na Berlinale), Modris (2014, režie Juris Kursietis, cena Best New Director z festivalu v San Sebastianu) či Luton (2013, režie Michalis Konstantatos)

  1. 12./ 18:30/ Světozor Cinema - Small hall/ Master class with Yorgos Mavropsaridis

Master class, při které Mavropsaridis představí ukázky své tvorby a bude diskutovat o svých zkušenostech ze spolupráce s řeckým režisérem Yorgosem Lathimosem.

  1. 12./ 20:45/ Světozor Cinema - Small hall/ Screening of film Lobster

Snímek Humr je romantickým filmem, jehož děj se odehrává v blízké budoucnosti, kdy jsou dle zákonů Města nezadaní lidé zatýkání a odváženi do Hotelu. Tam si musejí do 45 dní najít odpovídajícího partnera. Pokud se jim to nepodaří, jsou proměněni ve zvíře dle vlastního výběru a vypuštěni do Lesa. Zoufalému muži se podaří uprchnout z Hotelu do Lesa, kde žijí Samotáři, a zamiluje se tam, ovšem něco takového je proti jejich zásadám.

  1. 12./ 10:00 – 16.00/ FAMU – KSS / Practical lecture with Yorgos Mavropsaridis

Pro praktickou lekci obdrží přihlášení studenti filmový materiál z připravovaného českého filmu, z kterého budou muset sami doma/ve škole ve svém volnu sestříhat jednu scénu (dialogové scéna kolem stolu se čtyřmi postavami). Výsledná zpracovaná scéna poté bude materiálem k diskuzi s Yorgosem Mavropsaridisem a ke konfrontaci se sestříhanými scénami od svých spolužáků.

Filmový materiál dodá garant modulu.

Doporučená nebo povinná literatura

Poslech rozhovoru s Yorgosem Mavropsaridisem - https://soundcloud.com/barbicancentre/the-craft-of-film-editing-screentalk-with-yorgos-mavropsaridis

Hodnoticí metody a kritéria

100% attendance and 100% participation for all events.

Poznámka

žádné

Další informace

Předmět lze absolvovat opakovaně

Pro tento předmět se rozvrh nepřipravuje

Předmět je součástí následujících studijních plánů